Πολιτική Φαρμάκoυ

Φαρμακοβιομηχανία κονδύλια επόμενης γενιάς: Θα οδηγήσουν την χώρα μπροστά για τα επόμενα 10 χρόνια

Φαρμακοβιομηχανία κονδύλια επόμενης γενιάς: Θα οδηγήσουν την χώρα μπροστά για τα επόμενα 10 χρόνια

Της Νικολέτας Ντάμπου

Φαρμακοβιομηχανία κονδύλια επόμενης γενιάς: Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη αποτελούν τα next generation funds   (Κονδύλια επόμενης γενιάς) τα οποία είναι στοχευμένα κονδύλια που θα διοχετευθούν σε επενδύσεις συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων με μεγάλη ανταποδοτικότητα στην Οικονομία και θα οδηγήσουν την κάθε χώρα μπροστά για τα επόμενα 10 χρόνια. ‘’ Πολύ σημαντικό για την φαρμακοβιομηχανία είναι να αξιοποιηθούν τα κονδύλια για το μέλλον σε συνεργασία με μια εθνική στρατηγική. ‘’ είπε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας(ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων χθες στο Συνέδριο του Economist. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Υγεία και η Οικονομία αλληλοσυνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται και οι στρατηγικές ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι απαραίτητες για να αντιστραφούν τα αρνητικά πρόσημα στην Οικονομία από την κρίση της πανδημίας .

‘’Η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από τον COVID τον τελευταίο έτος είχε πολύ μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις, εκτός από την υγεία του πληθυσμού και στην οικονομία, ανέδειξε κάποια πολύ σημαντικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα. Είχαμε δυστυχώς πολύ μεγάλη εξάρτηση από τρίτες χώρες σε πολύ βασικά είδη και υπηρεσίες, σε πολύ βασικά είδη, μεταξύ των οποίων και το φάρμακο. Και αυτό οδήγησε σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ελλείψεις. ‘’ σημείωσε ο κ. Τρύφων για να τονίσει ότι ‘’Το αποτέλεσμα της αποβιομηχάνισης στην φαρμακευτική βιομηχανία τα τελευταία 20 χρόνια είναι ότι πάρα πολλά φάρμακα εκτός πατέντας μεταφέρθηκαν σε χώρες χαμηλού κόστους . Παράλληλα, υπήρξε αδυναμία αρκετών παραγωγικών μονάδων στην Ευρώπη να συνεχίσουν να παράγουν είναι κάτι που δυστυχώς το βρήκαμε μπροστά μας και φυσικά οποιαδήποτε προσπάθεια αντιστροφής δεν είναι εύκολη. Αυτό τονίστηκε και από τον Άντριαν. Έχουμε μια εξάρτηση από active substances (Δραστικές ουσίες) από χώρες της Ασίας, Ινδία και Κίνα κυρίως, σε επίπεδο 62%.

 vetas tryfon economist www.healthweb.gr

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρο Τρύφων .

 

Την ανάγκη τόνισε στην συνέχεια ο κ. Τρύφων για μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική ώστε τα Δημόσια Συστήματα Υγείας να ενισχυθούν αλλά και η παραγωγή medical supplies στα φάρμακα ώστε να επιστρέψει ένα κομμάτι στην Ευρώπη.‘’ Όλα αυτά τονίστηκαν και από την Επίτροπο, κυρία Κυριακίδη αλλά και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και Ενέργειας που είπε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι λιγότερο εξαρτημένη από φαρμακευτικά προϊόντα από τρίτες χώρες.’’ είπε.Στην Ελλάδα αυτή η περίοδος της πανδημίας κατέδειξε πόσο σημαντικό είναι ότι είχαμε ένα σύστημα Υγείας το οποίο άντεξε έπειτα από δύσκολες αποφάσεις και δεν είχαμε ελλείψεις φαρμάκωνΓιατί δεν υπήρξαν ελλείψεις φαρμάκων ;Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας εξήγησε ότι δεν υπήρχαν στο lockdown ελλείψεις φαρμάκων διότι τα 28 εργοστάσια φαρμάκων κάλυψαν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού με χρόνιες και άλλες παθήσεις και απρόσκοπτα και συνέχισαν τις παραγωγές απαραίτητων φαρμάκων. ‘’Κάποιες ελληνικές εταιρείες πραγματοποιήσαμε εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης για να καλύψουμε κάποιες πρόσκαιρες ελλείψεις σε ΜΕΘ και σε φάρμακα χρόνιων παθήσεων που κάποιες χώρες είχαν μεγαλύτερη εξάρτηση από έτοιμα προϊόντα παραγόμενα από τρίτες χώρες από ότι είχε η Ελλάδα. ‘’σημείωσε για να υπογραμμίσει ότι ‘’ Η μικρή Ελλάδα με την μικρή οικονομία μετά από 10 χρόνια σήμερα έχει μια πολύ καλή παραγωγική βάση στο φάρμακο με 28 παραγωγικές μονάδες, με διασύνδεση των μονάδα αυτών με την έρευνα, την τεχνολογία και τα πανεπιστήμια και έχουμε και ένα μια εξαγωγική βάση γύρω στις 100 χώρες. ‘’ .

trifon

Το φάρμακο επιδρά στην αύξηση του ΑΕΠ

Τα οφέλη της εθνικής οικονομίας από την παράγωγη φαρμάκων ανέδειξε ο κ. Τρύφων υπογραμμίζοντας ότι ‘’ Το φάρμακο είναι το δεύτερο προϊόν στην Ελλάδα και η ελληνική βιομηχανία έχει πολύ σημαντικά επενδυτικά προγράμματα. Είναι ξεκάθαρο και έχει αποτυπωθεί σε μια πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ ότι οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και σε παραγωγικές δραστηριότητες στην φαρμακοβιομηχανία έχουν πολλαπλασιαστεί. Έχουμε πολύ μεγάλη επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης, σε περίπου 3 χρόνια υπάρχει μια απόσβεση της επένδυσης αυτής. Αν το Κράτος ενισχύσει με φοροαπαλλαγές το φάρμακο θα έρθει πίσω στο Κράτος σε 3 χρόνια, κάτι που είναι σπάνιο σε σχέση με άλλες επενδύσεις. Τα public revenues ( δημόσια έσοδα) για κάθε νέο εργοστάσιο, για κάθε χρόνο, έχουν μια απόδοση 36,7%. Η Ελλάδα και η τωρινή κυβέρνηση έχει βάλει σαν στόχο να αυξηθεί η παράγωγη σε σχέση με το ΑΕΠ. Αν η χωρά μας φτάσει το ποσοστό 11,4% μέσο όρο στο ΑΕΠ σε σχέση με την Ευρώπη που είναι 14% θα έχουμε θετική επίδραση και στο ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Gross domestic product) αύξηση των θέσεων εργασίας περίπου 13% και αύξηση 5 δις περίπου στα δημόσια έσοδα. Ο δρόμος μπροστά για την Ελλάδα δεν είναι εύκολος. ‘’ ‘’Υπάρχει όμως μια μοναδικής ευκαιρία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τα next generation funds (Kεφάλαια επόμενης γενιάς)που είναι σε πρωτοφανή δεδομένα και μεγέθη για την ΕΕ είναι μια ευκαιρία γιατί αν υλοποιηθούν, όπως έχουν σχεδιαστεί, θα είναι στοχευμένα κονδύλια που θα πάνε σε επενδύσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες με μεγάλη ανταποδοτικότητα στην Οικονομία και θα οδηγήσουν την κάθε χώρα μπροστά για τα επόμενα 10 χρόνια.Άρα πολύ σημαντικό για την φαρμακοβιομηχανία είναι να αξιοποιηθούν τα κονδύλια για το μέλλον σε συνεργασία με μια εθνική στρατηγική. ‘’ τόνισε ο κ. Τρύφων .

Εμβόλια και ανασφάλιστοι

Για την εξαίρεση των εμβολίων από την φαρμακευτική δαπάνη αλλά και το κόστος των ανασφάλιστων ανέφερε ο ομιλητής ότι ‘’Είναι σημαντικό ότι έχει τεθεί το θέμα της δημόσιας δαπάνης Υγείας για τα εμβόλια και γίνεται κάποια προσπάθεια και για τους ανασφάλιστους οι οποίοι επιβαρύνουν της φαρμακοβιομηχανία ενώ σε όλες τις χώρες καλύπτονται από την Πρόνοια. Και παράλληλα σε ένα καθεστώς πολύ συγκεκριμένων πόρων, ειδικά σε χώρες με οικονομική κρίση όπως η Ελλάδα, πρέπει να τρέξουν και τα διαρθρωτικά μέτρα που θα βοηθήσουν να υπάρχει Sustainability μακροπρόθεσμα. ‘’ . Ενώ, σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ ότι ‘’ Ο αγαπητός καθηγητής κ. Μόσιαλος θυμάται ότι αυτά τα πράγματα συζητούσαμε το 2011- 2012. Δυστυχώς δεν έχουν υλοποιηθεί στο βαθμό που πρέπει. Θέματα όπως HTA αλλα και της επιτροπής διαπραγμάτευσης που τώρα αρχίζει και λειτουργεί καθώς και τα πρωτόκολλα αλλά και τα SPC φίλτρα καθώς και οι θεραπευτικές κατευθύνσεις συνταγογράφησης αλλά και τα κίνητρα για γενόσημα, πρέπει να τρέξουν πολύ γρήγορα και η Πανελλήνια Ένωση Φρμακοβιομηχανίας και άλλοι φορείς μετέχουν ενεργά στην επιτροπή για τις φαρμακευτικές δαπάνες και προσπαθούμε να βοηθήσουμε για να γίνουν γρήγορα πολιτικές. ‘’ Αναφερόμενος στα κονδύλια που θα δοθούν στην Ελλάδα για διαρθρωτικά μέτρα, τόνισε ότι ‘’ Είναι παρήγορο από ότι καταλαβαίνω και από την τοποθέτηση του κ. Σκυλακάκη, ότι τα κονδύλια που θα δοθούν στην Ελλάδα και μπορεί να είναι και θέμα επιβίωσης θα συνδεθούν με διαρθρωτικά μέτρα. Άρα νομίζω θα υπάρχει δυνατότητα να κάνουμε κάποια πράγματα καλύτερα. Οι προκλήσεις είναι πολλές για την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Υγεία και η Οικονομία αλληλοσυνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται και οι στρατηγικές ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι απαραίτητες για να αντιστρέψουμε τα αρνητικά πρόσημα στην Οικονομία από την κρίση της πανδημίας . Τα Fast truck διαρθρωτικά μέτρα αφορούν την κάθε χώρα ξεχωριστά και τις παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο για παράδειγμα να βάζουμε γρήγορα στο φάκελο εναλλακτικούς παραγωγούς πρώτης ύλης ώστε να διασφαλίζεται η παραγωγή με άλλον παραγωγό στην Ευρώπη.’’.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

70% επιτυχία για το νέο εμβόλιο της Οξφόρδης

Τα επόμενα βήματα για να φτάσουν τα εμβόλια στους παραλήπτες τους

Μπουρλά: Το εμβόλιο θα διανεμηθεί αμέσως μετά την έγκριση του

Μπουρλά pfizer: Το εμβόλιο θα διανεμηθεί αμέσως μετά την έγκριση του. Ο Albert Bourla δήλωσε στο Sky News ότι η ανακάλυψη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου  ήταν η “πιο λαμπρή μέρα” της ζωής του. Ο γενικός διευθυντής στη συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο Sky News είπε ότι η εταιρεία του θα υποβάλει αίτηση για άδεια από […]

Στιγμή ορόσημο στην ανάπτυξη του υποψήφιου εμβολίου της Moderna

Αυτή η ιδιαίτερα θετική εξέλιξη από την ενδιάμεση ανάλυση της Φάσης 3 της δοκιμής μας προσφέρει την πρώτη κλινική επικύρωση ότι το εμβόλιό μας μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση από COVID-19 και να προλάβει την βαριάς μορφής νόσηση,» δήλωσε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

Εμβόλιο στα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών ετοιμάζει Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Το εμβόλιο της Curevac βρίσκεται επί του παρόντος στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών και δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί εάν τελικά θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Ούτε η ανάπτυξη του δραστικού συστατικού των εταιρειών Biontech και Pfizer έχει όμως ακόμη ολοκληρωθεί.