Πολιτική Φαρμάκoυ

Επικίνδυνο για την υγεία το Triclosan

Επικίνδυνο για την υγεία το Triclosan

To Triclosan, ένα αντιβακτηριακό χημικό που βρίσκεται σε ευρεία δημόσια χρήση, έχει συνδεθεί με μια σειρά από σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές απλά δεν μπορούν ή δεν θα το τραβήξουν από τα ράφια.

Το αντιβακτηριακό σαπούνι με το δραστικό συστατικό triclosan δεν σκοτώνει τα κοινά βακτηρίδια καλύτερα από το απλό παλιό σαπούνι και το νερό, σύμφωνα με μια μελέτη που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο.

Το εύρημα αυτό μπορεί να είναι ένα καρφί στο φέρετρο για το triclosan, τουλάχιστον όταν χρησιμοποιείται σαν σαπούνι χεριών. Αλλά μετά από μια μακρά, αμφιλεγόμενη ιστορία, η τρικλοζάνη ακόμα δεν έχει διαγραφεί εντελώς από τα αμερικανικά σπίτια.

Ο αντιβακτηριακός παράγοντας που χρησιμοποιείται για την υγιεινή των χεριών, χρησιμοποιείται στις οδοντόκρεμες στην πρόληψη της πέτρας, και μερικές φορές χρησιμοποιείται και σαν επικάλυψη σε στρώματα, είδη ένδυσης, παιχνίδια, και πλαστικά καλύμματα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. (Μερικά απολυμαντικά χεριών χρησιμοποιούν οινόπνευμα, και όχι triclosan ως δραστικό συστατικό τους.)

Το τriclosan εισήχθη για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1969 . Για μεγάλο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε νοσοκομεία. Όταν η χρήση του παρείσφρησε στα σπίτια, οι κριτικοί άρχισαν γρήγορα να εγείρουν ανησυχίες σχετικά με το πόσο υγιεινή ήταν αυτή η χημική ουσία.

Οι ανησυχίες για την υγεία, που σχετίζονται κυρίως με τη μακροχρόνια έκθεση, είναι πολλές και ποικίλες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το triclosan μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, καθώς όπως αναλύεται, εκπέμπει διοξίνες, οι οποίες είναι μερικές από τις πιο τοξικές χημικές ουσίες στη γη.

Το triclosan ήταν μεταξύ αυτών των χημικών ουσιών που μιμούνται ορμόνες του σώματος. Επηρεάζει τα οιστρογόνα, τα ανδρογόνα και τα ορμονικά συστήματα του θυρεοειδούς.

Όταν το triclosan βρίσκεται σε φυσικά νερά, τα οιστρογόνα επηρεάζουν τα ψάρια. Η EPA έχει συμφωνήσει να διερευνήσει κατά πόσον μπορεί να προστεθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είδη ζώων που βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

Όπως έχει αυξηθεί η ανησυχία σχετικά με την κατάχρηση των αντιβακτηριακών που συμβάλλουν στην αύξηση των αντιβακτηριακών-ανθεκτικών μικροβίων, το triclosan εμφανίστηκε και πάλι στη λίστα των προβληματικών χημικών ουσιών.

Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι η έκθεση σε triclosan μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά και άλλα μυϊκές συστολές. Ο Terry Collins, Ph.D., καθηγητής της πράσινης χημείας στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, λέει ότι οι χημικές ουσίες που μπορεί να έχουν κάποιες εξειδικευμένες χρήσεις, είναι σαφές ότι δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε καταναλωτικά προϊόντα.

Γιατί λοιπόν εξακολουθεί να χρησιμοποιείται νόμιμα;

Οι επικριτές επισημαίνουν ότι το triclosan, μαζί με τις φθαλικές ενώσεις και τη δισφαινόλη-Α (BPA), είναι η απόδειξη ότι η χημική ρύθμιση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα χάος.

Οι πράξεις ελέγχου τοξικών ουσιών (TSCA) είναι ο βασικός νόμος που καλύπτει τα χημικά προϊόντα. Από τις 60.000 και πλέον χημικές ουσίες που κυκλοφορούσαν ήδη στην αγορά, όταν η TSCA έγινε νόμος, μόλις μερικές εκατοντάδες είχαν ελεγχθεί για την ασφάλειά τους και μόνο πέντε από αυτές, έχουν εν μέρει ρυθμιστεί, σύμφωνα με το Συμβούλιο Υπεράσπισης των Φυσικών Πόρων (NRDC).

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ρυθμίζει τα καλλυντικά, που εφαρμόζονται στο ανθρώπινο σώμα για τον καθαρισμό ή τον καλλωπιστικό. Αυτό σημαίνει ότι η EPA ρυθμίζει το triclosan στα οικιακά είδη και η FDA ρυθμίζει την παρουσία της ουσίας σε σαπούνια, τζελ, και οδοντόκρεμα.

Όμως, η FDA δεν μπορεί να κάνει πολλά , καθώς σύμφωνα με το νόμο, τα καλλυντικά προϊόντα και τα συστατικά, που περιέχουν εκτός από τα πρόσθετα χρωμάτων, δεν χρειάζονται έγκριση από τον FDA πριν φτάσουν στα ράφια. Η FDA μπορεί να απαγορεύσει προϊόντα ή συστατικά, αλλά πρέπει να παρουσιάσει αξιόπιστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι επιβλαβή.

Οι καταναλωτές, σε μεγάλο βαθμό αγνοούν την κρίσιμη συζήτηση γύρω από τις χημικές ουσίες, για τα προϊόντα που περιέχουν triclosan ή τρικλοκαρβάνη. Μια μελέτη του 2003 από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εντόπισε triclosan στα ούρα, στους τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς.

Οι νέοι κανονισμοί δεν θα αγγίξουν τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται με νερό, όπως τα τζελ απολύμανσης χεριών, ούτε πρόκειται να επηρεάσουν οδοντόκρεμες που περιέχουν triclosan, το οποίο οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν βελτιώνει τη στοματική υγεία.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τη χημική ουσία για χρήση σε προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα το 2010. Φέτος, άρχισε μάλιστα, η σταδιακή αφαίρεση του triclosan από όλα τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η ιβουπροφαίνη είναι αποτελεσματική στις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου

Πολλαπλούν μυέλωμα : Θεραπεία υπόσχεται την αύξηση της επιβίωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βασίλης Κικίλιας συνεδρίαση : Το Υπουργείο υγείας υπηρετεί το όφελος των Ελλήνων ασθενών

Βασίλης Κικίλιας συνεδρίαση : Ο κλάδος του φαρμάκου με αίσθημα ευθύνης, όραμα και πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας

PhRMA Innovation Forum: Προτεραιότητα οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος έχει ήδη απευθυνθεί επανειλημμένα, γραπτώς και προφορικώς, στις αρμόδιες Αρχές (ΕΟΠΥΥ, Υπουργείο Υγείας) αναφορικά με τον προσδιορισμό του ύψους των υποχρεωτικών επιστροφών για το έτος 2020, ουδέποτε όμως έλαβε γραπτή απάντηση επ’ αυτού του ζητήματος.

Μυελογενή Λευχαιμία : H Ευρωπαϊκή ένωση ενέκρινε φάρμακο για την θεραπεία της

Μυελογενή Λευχαιμία : Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Cetilar: Καινοτόμος φυτική κρέμα για την αντιμετώπιση του πόνου αρθρώσεων, μυών και τένοντα

Cetilar: Η έντονη σωματική καταπόνηση, οι τραυματισμοί, ή ορισμένα νοσήματα μπορεί να τροποποιήσουν τη συγκέντρωσή των λιπαρών οξέων, επηρεάζοντας τη φλεγμονώδη διαδικασία και την ελαστικότητα των ιστών. Με την εφαρμογή της κρέμας (κάνοντας συστηματικό μασάζ) δυο φορές την ημέρα στην πάσχουσα περιοχή, εξασφαλίζεται η υψηλή και γρήγορη απορρόφηση, και αποκαθίσταται η συγκέντρωση των λιπαρών οξέων που λειτουργούν ευεργετικά στους ιστούς.

Ο CHMP γνωμοδότησε θετικά για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το BIMZELEX®* (bimekizumab) της UCB

Ψωρίαση: H UCB, μία βιοφαρμακευτική εταιρεία με παρουσία σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσε ότι η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ),CHMP, γνωμοδότησε θετικά για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το BIMZELEX®* (bimekizumab), έναν υπό διερεύνηση εκλεκτικό αναστολέα των IL-17A και IL-17F, για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με μέτρια ως σοβαρή Ψωρίαση κατά Πλάκας, που είναι υποψήφιοι για θεραπεία με συστηματική αγωγή.

Νέα δεδομένα για την θεραπεία της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας

Νέα Δεδομένα στο Συνέδριο Cure SMA 2021 επισημαίνουν τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα του nusinersen και τη δέσμευση της Biogen στην καινοτομία για τη θεραπεία της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας (SMA).Μία νέα ανάλυση δεδομένων υποδηλώνει ότι μία υπό έρευνα υψηλότερη δόση του nusinersen μπορεί να οδηγήσει σε κλινικά σημαντική βελτίωση στην κινητική λειτουργία.