Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Xειρουργείο απόσταση: Kινεζική ιατρική ομάδα ολοκληρώνει την πρωτοποριακή ρομποτική χειρουργική εξ αποστάσεως

Xειρουργείο απόσταση: Kινεζική ιατρική ομάδα ολοκληρώνει την πρωτοποριακή ρομποτική χειρουργική εξ αποστάσεως

Xειρουργείο απόσταση: Μια έμπειρη κινεζική ιατρική ομάδα πέτυχε ένα πρωτοποριακό ορόσημο πραγματοποιώντας μια εξ αποστάσεως ρομποτική χειρουργική κατά τη διάρκεια ενός πρακτικού συνοριακού συνεδρίου την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Μια έμπειρη κινεζική ιατρική ομάδα πέτυχε ένα πρωτοποριακό ορόσημο πραγματοποιώντας μια εξ αποστάσεως ρομποτική χειρουργική κατά τη διάρκεια ενός πρακτικού συνοριακού συνεδρίου την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Στην αρχή, φαίνεται αδύνατο να γίνει αυτό, γνωρίζοντας ότι ένα ανθρωποειδές ρομπότ εξακολουθεί να είναι επιρρεπές σε λάθη παρά το γεγονός ότι διαθέτει προηγμένη τεχνολογία. Παραδόξως, η ομάδα έκανε με επιτυχία το ασύλληπτο στον κλάδο της υγείας.

Με επικεφαλής τον Zhang Xu, έναν διακεκριμένο ακαδημαϊκό από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) και διευθυντή του ουρολογικού τμήματος στο Τρίτο Ιατρικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), η ομάδα πραγματοποίησε τη χειρουργική επέμβαση ταυτόχρονα στη Ρώμη της Ιταλίας. και Πεκίνο, Κίνα. Οι δύο τοποθεσίες, που τις χωρίζουν περίπου 8.100 χιλιόμετρα, παρουσίασαν μια σημαντική πρόκληση. Παρά την αμφίδρομη απόσταση επικοινωνίας που ξεπερνούσε τα 20.000 χιλιόμετρα, η χειρουργική επέμβαση ήταν άψογα συντονισμένη.

Ο Ζανγκ χειρούργησε ένα χειρουργικό ρομπότ που είχε αναπτύξει μόνος του από τη Ρώμη, ενώ το ρομπότ στο Γενικό Νοσοκομείο PLA του Πεκίνου εκτέλεσε με ακρίβεια τις οδηγίες του σε έναν ασθενή με καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με τη South China Morning Post. Σύμφωνα με τον Zhang, η τηλεχειρουργική που είναι κοινώς γνωστή ως χειρουργική επέμβαση από απόσταση έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι η επικοινωνία. Επιδεινώνεται μόνο με την καθυστέρηση σε πολλές τοποθεσίες. Ωστόσο, ο Zhang είπε ότι η όλη διαδικασία ήταν ομαλή αφού δεν υπήρξε καθυστέρηση. Είπε ότι το χειρουργείο μεγάλων αποστάσεων ήταν σχεδόν το ίδιο με το σωματικό χειρουργείο. Η ικανότητά του να εκτελεί τη χειρουργική επέμβαση με ελάχιστο λανθάνοντα χρόνο ανέδειξε τις προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται, διασφαλίζοντας ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο.

Μια ιστορική στιγμή στην ιατρική τεχνολογία

Ο Vito Pansadoro, πρόεδρος των Challenges in Laparoscopy, Robotics και AI, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του. “Για μένα, ήταν μια πραγματικά ιστορική εμπειρία, μια ιστορική στιγμή. Το γεγονός ότι μπόρεσε να το κάνει στη Ρώμη μας κάνει πολύ, πολύ χαρούμενους”, δήλωσε ο Pansadoro.

Καινοτομίες για το πεδίο μάχης και την αντιμετώπιση καταστροφών

Ο Zhang τόνισε ότι αυτή η εξ αποστάσεως χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνεισφέρει πολλά σε διάφορους τομείς: μέσω της διασταυρούμενης ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και εννοιών. Έχει τεράστια υπόσχεση για εξ αποστάσεως θεραπεία σε περιβάλλοντα πεδίου μάχης και περιοχές που επλήγησαν από καταστροφές. Η επόμενη φάση αυτής της έρευνας στοχεύει να εφαρμόσει αυτές τις εξελίξεις σε στρατιωτικές ιατρικές υπηρεσίες πεδίου, ενισχύοντας την προστασία και τη φροντίδα αξιωματικών και στρατιωτών σε απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Προβολή Ιατρικών Πόρων σε πραγματικό χρόνο

Ο Zhang είπε ότι η εξ αποστάσεως χειρουργική μπορεί να προβάλει τους πιο εξελιγμένους ιατρικούς πόρους στο μπροστινό μέρος. Αυτή η ικανότητα θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι η ιατρική πείρα αιχμής είναι διαθέσιμη όπου χρειάζεται, σώζοντας ενδεχομένως αμέτρητες ζωές σε κρίσιμες καταστάσεις. Η επιτυχής εκτέλεση αυτής της εξ αποστάσεως ρομποτικής χειρουργικής σηματοδοτεί ένα μετασχηματιστικό βήμα στον ιατρικό τομέα, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες για μελλοντικές εφαρμογές τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό πλαίσιο. Έξω από τη Γη, ένα χειρουργικό ρομπότ πέτυχε ένα απίστευτο ορόσημο όταν ολοκλήρωσε μια επίδειξη χειρουργικής επέμβασης στο διάστημα.

Οι προγραμματιστές του spaceMIRA (Miniturized In Vivo Robotic Assistant), του ρομπότ πίσω από αυτήν την τηλεχειρουργική, είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που χρειάζονται χειρουργικές επείγουσες καταστάσεις κατά τη διάρκεια γαλαξιακών εξερευνήσεων. Είναι επίσης κάτι που θα βοηθήσει όσους χρειάζονται άμεση ιατρική βοήθεια σε μακρινά μέρη του πλανήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ρομποτική: Συσκευή αποκαθιστά την κυματοειδή μυϊκή λειτουργία

Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης καρκίνου του ορθού

Σπονδυλική στήλη: Πρωτοποριακή χειρουργική με τη βοήθεια ρομπότ

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Τα ρομπότ θα μπορούσαν μια μέρα να κάνουν μεταμόσχευση κεφαλιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς δημιουργούνται νεφρικά οργανοειδή μέσα από ένα πολύπλοκο αγγειακό σύστημα;

Νεφρικά οργανοειδή: Η αναπαραγωγή του πολύπλοκου αγγειακού συστήματος του νεφρού, ενός ιστού με υψηλή διάχυση, στο εργαστήριο ήταν μια πρόκληση για τους επιστήμονες για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η τηλεοδήγηση θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των αυτοοδηγούμενων ταξί και των ανθρώπων

Τηλεοδήγηση: Η τηλεοδήγηση αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη ιδέα που θα μπορούσε ενδεχομένως να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πλήρως αυτόνομων οχημάτων και των ταξί που λειτουργούν από ανθρώπους

Μυϊκές παθήσεις: Μύες που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο αποκαλύπτουν τα μυστήριά τους

Μυϊκές παθήσεις: Προκαλούμενο από μια γενετική διαταραχή, το LGMD2B εμποδίζει το σώμα να δημιουργήσει μια πλήρως λειτουργική μορφή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται δυσφερλίνη.

Smartphone με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε δευτερόλεπτα σαρώνοντας πρόσωπα

Οι παραϊατρικοί μπορούν να σαρώσουν το πρόσωπο ενός ασθενούς χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή smartphone για να ανιχνεύσουν ένα εγκεφαλικό σε δευτερόλεπτα.

Close Icon