Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Ρομποτική: Συσκευή αποκαθιστά την κυματοειδή μυϊκή λειτουργία

Ρομποτική: Συσκευή αποκαθιστά την κυματοειδή μυϊκή λειτουργία

Ρομποτική: Νέα συσκευή μιμείται την κυματοειδή μυϊκή λειτουργία στον οισοφάγο και το λεπτό έντερο που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά τροφής και παχύρρευστων υγρών για την πέψη.

Μια ομάδα ερευνητών της Vanderbilt ανέπτυξε μια ασύρματα ενεργοποιημένη ρομποτική συσκευή που μιμείται την κυματοειδή μυϊκή λειτουργία στον οισοφάγο και το λεπτό έντερο που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά τροφής και παχύρρευστων υγρών για την πέψη.

Το μαλακό-ρομποτικό πρωτότυπο, το οποίο οδηγείται από ισχυρούς μαγνήτες που ελέγχονται από έναν φορητό εξωτερικό ενεργοποιητή, μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που υποφέρουν από μπλοκαρίσματα που προκαλούνται από όγκους ή εκείνους που χρειάζονται στεντ. Για παράδειγμα, τα παραδοσιακά στεντ οισοφάγου είναι μεταλλικοί σωλήνες που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου, κυρίως σε γηρασμένο πληθυσμό. Αυτοί οι ασθενείς κινδυνεύουν να εμποδίσουν τα τρόφιμα να εισέλθουν στο στομάχι, προκαλώντας δυνητικά μια επικίνδυνη κατάσταση όπου η τροφή αντ’ αυτού εισέρχεται στον πνεύμονα.

Η αποκατάσταση της φυσικής κίνησης της περισταλτίας, της κυματοειδούς λειτουργίας μυϊκής μεταφοράς που λαμβάνει χώρα μέσα στα σωληνοειδή ανθρώπινα όργανα, «ανοίγει το δρόμο για ρομποτικές ιατρικές συσκευές επόμενης γενιάς για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ειδικά για τον γηράσκον πληθυσμό», έγραψαν οι ερευνητές σε ένα άρθρο στο το περιοδικό Advanced Functional Materials που περιγράφει τη συσκευή.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Xiaoguang Dong, Επίκουρος Καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών. Αυτή η εργασία έγινε σε συνεργασία με τον συνάδελφο του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt, Dr. Rishi Naik, Επίκουρο Καθηγητή Ιατρικής στον Τομέα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής.

Η ίδια η συσκευή αποτελείται από ένα μαλακό φύλλο μικρών μαγνητών παρατεταγμένων σε παράλληλες σειρές που ενεργοποιούνται με μια ακριβή κυματοειδή κίνηση που παράγει τη ροπή που απαιτείται για την άντληση διαφόρων στερεών και υγρών φορτίων. «Μαλακές ρομποτικές αντλίες που ενεργοποιούνται μαγνητικά που μπορούν να αποκαταστήσουν την περισταλτική και να ενσωματωθούν απρόσκοπτα με ιατρικά στεντ δεν έχουν αναφερθεί στο παρελθόν», αναφέρουν ο Dong και οι ερευνητές στο έγγραφο.

Ο Dong, ο οποίος έχει επίσης ραντεβού στη Βιοϊατρική Μηχανική και στην Ηλεκτρολογία και Μηχανική Υπολογιστών, είπε ότι περαιτέρω βελτιώσεις της συσκευής θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε άλλες βιολογικές διεργασίες που μπορεί να έχουν τεθεί σε κίνδυνο από ασθένεια. Για παράδειγμα, είπε ότι το σχέδιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη μεταφορά ανθρώπινων ωαρίων από τις ωοθήκες όταν η μυϊκή λειτουργία στις σάλπιγγες έχει εξασθενήσει. Επιπλέον, είπαν οι ερευνητές, με προηγμένες διαδικασίες κατασκευής, η συσκευή θα μπορούσε να μειωθεί ώστε να προσαρμοστεί σε ακόμη στενότερα περάσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Τα ρομπότ θα μπορούσαν μια μέρα να κάνουν μεταμόσχευση κεφαλιού

Η Επανάσταση της Τεχνολογίας Υγείας στην Αγγειοπλαστική

Ρομποτικές νευρικές μανσέτες βοηθούν σε μια σειρά νευρολογικών παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς δημιουργούνται νεφρικά οργανοειδή μέσα από ένα πολύπλοκο αγγειακό σύστημα;

Νεφρικά οργανοειδή: Η αναπαραγωγή του πολύπλοκου αγγειακού συστήματος του νεφρού, ενός ιστού με υψηλή διάχυση, στο εργαστήριο ήταν μια πρόκληση για τους επιστήμονες για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η τηλεοδήγηση θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των αυτοοδηγούμενων ταξί και των ανθρώπων

Τηλεοδήγηση: Η τηλεοδήγηση αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη ιδέα που θα μπορούσε ενδεχομένως να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πλήρως αυτόνομων οχημάτων και των ταξί που λειτουργούν από ανθρώπους

Μυϊκές παθήσεις: Μύες που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο αποκαλύπτουν τα μυστήριά τους

Μυϊκές παθήσεις: Προκαλούμενο από μια γενετική διαταραχή, το LGMD2B εμποδίζει το σώμα να δημιουργήσει μια πλήρως λειτουργική μορφή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται δυσφερλίνη.

Smartphone με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε δευτερόλεπτα σαρώνοντας πρόσωπα

Οι παραϊατρικοί μπορούν να σαρώσουν το πρόσωπο ενός ασθενούς χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή smartphone για να ανιχνεύσουν ένα εγκεφαλικό σε δευτερόλεπτα.

Close Icon