Τεχνολογία

ΜΕΘ: Καινοτομία στη νοσοκομειακή φροντίδα των νεογέννητων

ΜΕΘ: Καινοτομία στη νοσοκομειακή φροντίδα των νεογέννητων

ΜΕΘ: Έξυπνη πιπίλα που αναπτύχθηκε για την παρακολούθηση της υγείας των βρεφών στο νοσοκομείο, έρχεται για να αλλάξει την νοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών.

Μια ασύρματη, βιοηλεκτρονική πιπίλα θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές αιμοληψίες δύο φορές την ημέρα για την παρακολούθηση των ηλεκτρολυτών των μωρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Νεογνών ή στις ΜΕΘ. Αυτή η έξυπνη πιπίλα μπορεί επίσης να παρέχει πιο συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων ιόντων νατρίου και καλίου. Αυτοί οι ηλεκτρολύτες βοηθούν τους φροντιστές, καθώς προειδοποιούν εάν τα μωρά είναι αφυδατωμένα, κάτι που αποτελεί κίνδυνο για τα βρέφη, ειδικά εκείνα που γεννιούνται πρόωρα ή με άλλα προβλήματα υγείας.

Αλλάζει η φροντίδα των νεογνών στις ΜΕΘ

Οι ερευνητές δοκίμασαν την έξυπνη πιπίλα σε μια επιλογή βρεφών σε ένα νοσοκομείο και τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με δεδομένα που προέκυψαν από τις κανονικές αιμοληψίες τους. Αναλυτικά τα ευρήματά τους σε μια μελέτη απόδειξης της ιδέας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biosensors and Bioelectronics. “Γνωρίζουμε ότι τα πρόωρα μωρά έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης εάν λάβουν υψηλής ποιότητας φροντίδα τον πρώτο μήνα της γέννησης”, δήλωσε ο Jong-Hoon Kim, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και συγγραφέας στη μελέτη. “Κανονικά, σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον, παίρνουν αίμα από το μωρό δύο φορές την ημέρα, οπότε λαμβάνουν μόνο δύο σημεία δεδομένων. Αυτή η συσκευή είναι ένας μη επεμβατικός τρόπος για την παροχή παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της συγκέντρωσης ηλεκτρολυτών στα μωρά.”Η μέθοδος αιμοληψίας μπορεί να είναι δυνητικά επώδυνη για το βρέφος και να αφήνει μεγάλα κενά στις πληροφορίες αφού συνήθως γίνονται μία φορά το πρωί και μία το βράδυ, επεσήμανε o Kim.

Άλλες μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί για τον έλεγχο του σάλιου ενός βρέφους για αυτούς τους ηλεκτρολύτες, αλλά περιλαμβάνουν ογκώδεις, άκαμπτες συσκευές που απαιτούν ξεχωριστή συλλογή δείγματος. Χρησιμοποιώντας μια κοινή, εμπορικά διαθέσιμη πιπίλα, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα σύστημα που λαμβάνει δείγματα από το σάλιο ενός μωρού μέσω μικρορευστικών καναλιών. Κάθε φορά που το μωρό έχει την πιπίλα στο στόμα του, το σάλιο έλκεται φυσικά από αυτά τα κανάλια, επομένως η συσκευή δεν απαιτεί κανένα είδος συστήματος άντλησης. Τα κανάλια έχουν μικρούς αισθητήρες μέσα που μετρούν τις συγκεντρώσεις ιόντων νατρίου και καλίου στο σάλιο. Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα αναμεταδίδονται ασύρματα μέσω Bluetooth στον φροντιστή.

Για το επόμενο βήμα ανάπτυξης, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να κάνει τα εξαρτήματα πιο προσιτά και ανακυκλώσιμα. Στη συνέχεια, θα εργαστούν για να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο τεστ της έξυπνης πιπίλας για να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητά της. Ο Kim είπε ότι η ανάπτυξη αυτής της συσκευής είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να βοηθήσει να γίνει η θεραπεία στη ΜΕΘ λιγότερο ενοχλητική για τους μικροσκοπικούς ασθενείς τους. “Βλέπετε συχνά φωτογραφίες στη ΜΕΘ όπου τα μωρά είναι συνδεδεμένα με ένα σωρό καλώδια για να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας τους όπως ο καρδιακός ρυθμός, ο αναπνευστικός ρυθμός, η θερμοκρασία του σώματος και η αρτηριακή πίεση”, είπε ο Kim. “Θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτά τα καλώδια”.

Μαζί με τον Kim, οι συν-συγγραφείς αυτής της μελέτης περιλαμβάνουν ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας, το Εθνικό Πανεπιστήμιο Pukyong και το Πανεπιστήμιο Yonsei University College of Medicine στη Νότια Κορέα, καθώς και από το WSU.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι πιο έξυπνα από ποτέ

Apps που σχετίζονται με τον γλυκαιμικό έλεγχο

Οι νέες συσκευασίες των θεραπειών της Merck

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έλλειψη κλινικών στοιχείων αποτελεί μεγάλο κενό στην ψηφιακή υγεία

Ιατρική περίθαλψη: Η χρηματοδότηση των αμερικανικών εταιρειών ψηφιακής υγείας αυξήθηκε πέρυσι παρά τις μελέτες που βρήκαν μικρή κλινική επικύρωση και έλλειψη ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων ότι οι λύσεις ψηφιακής υγείας είναι αποτελεσματικές.

5 επιδράσεις της τεχνολογίας στη σωματική υγεία και τι πρέπει να κάνετε γι' αυτές

Υγεία τεχνολογία: Είναι αδύνατο να αποφευχθεί η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει κάνει μεγάλο μέρος της ζωής πιο διαχειρίσιμο. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές του μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας με δυνητικά αρνητικούς τρόπους.

Αλματώδης αύξηση ενδιαφέροντος για τεχνολογία διαχείρισης πένθους

Startups πένθος: Ένας αυξανόμενος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν πενθεί, χρησιμοποιώντας μια σειρά από επιχειρηματικά μοντέλα.

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

Τεχνολογία:Το 2020 και το 2021, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον και, ως εκ τούτου, πολλές υποσχόμενες ιατρικές τεχνολογίες δοκιμάστηκαν σε μαζική κλίμακα. Το 2022, το ερώτημα είναι πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Ακριβής διάγνωση όγκων εγκεφάλου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ταξινόμηση των όγκων του εγκεφάλου - και επομένως η επιλογή των βέλτιστων επιλογών θεραπείας - μπορεί να γίνει πιο ακριβής μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με φυσιολογική απεικόνιση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εκτενούς μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cancers και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Karl Landsteiner για Επιστήμες Υγείας (KL Krems).

Κατανόηση της συναπτικής διαβίβασης με υπερυπολογιστή

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλός μας έχει δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες και κάθε νευρώνας έχει χιλιάδες συνδέσεις με άλλους νευρώνες. Οι βαθμονομημένες αλληλεπιδράσεις αυτών των νευρώνων είναι αυτό από το οποίο αποτελούνται οι σκέψεις. Στόχος του Jose Rizo-Rey, καθηγητή Βιοφυσικής στο Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας είναι κατανοήσει πώς συμβαίνει η ενεργοποίηση της σκέψης.