ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μωρά Πανδημία: Έχουν αυξημένο κίνδυνο για αναπτυξιακές καθυστερήσεις, αλλά μην κατηγορείτε τον ιό, λένε οι ερευνητές

Μωρά Πανδημία: Έχουν αυξημένο κίνδυνο για αναπτυξιακές καθυστερήσεις, αλλά μην κατηγορείτε τον ιό, λένε οι ερευνητές

«Με δυνητικά εκατομμύρια βρέφη που μπορεί να έχουν εκτεθεί στην COVID στη μήτρα (in utero), και ακόμη περισσότερες μητέρες που απλώς ζουν μέσα από το άγχος της πανδημίας, υπάρχει κρίσιμη ανάγκη να κατανοήσουμε τις νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις της πανδημίας στις μελλοντικές γενιές», είπε ο Dumitriu.

Μωρά Πανδημία: Οι ερευνητές μελέτησαν 255 μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 Η COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παραδόξως δεν αύξησε την πιθανότητα νευροαναπτυξιακής καθυστέρησης των μωρών, αν και αυτά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας συσχετίστηκαν με υψηλότερες νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν πριν από την πανδημία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη JAMA Pediatrics.

Το Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια δημιούργησε μια προοπτική μελέτη με την ονομασία COVID-19 Mother Baby Outcomes (COMBO) Initiative την άνοιξη του 2020 για να μελετήσει τις συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης στον ιό ενώ το μωρό είναι ακόμα στη μήτρα της μητέρας με την ευημερία του μωρού.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα βρεφών που εκτέθηκαν στην COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα συνέκριναν με μια ομάδα ελέγχου παρόμοιας ηλικίας κύησης κατά τη γέννηση, τα γενέθλια, το φύλο και τον τρόπο τοκετού που δεν είχαν εκτεθεί στον ιό.

«Τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες που έχουν ιογενείς λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν υψηλότερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών ελλειμμάτων, οπότε πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε κάποιες αλλαγές στη νευροανάπτυξη των μωρών των οποίων οι μητέρες είχαν COVID κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Dani Dumitriu.

“Με έκπληξη δεν βρήκαμε κανένα απολύτως σήμα που να υποδηλώνει ότι η έκθεση στην COVID ενώ βρισκόταν στη μήτρα συνδέθηκε με νευροαναπτυξιακά ελλείμματα. Αντίθετα, το να είσαι στη μήτρα μιας μητέρας που βίωνε την πανδημία συνδέθηκε με ελαφρώς χαμηλότερες βαθμολογίες σε τομείς όπως οι κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες. ” πρόσθεσε ο Dumitriu, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής και ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Οι ερευνητές μελέτησαν 255 μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, το 45% που είχαν εκτεθεί στον ιό (που σημαίνει ότι η μητέρα είχε μολυνθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), συγκρίνοντας τα ποσοστά ανάπτυξης των παιδιών μεταξύ αυτών των μωρών με 62 που γεννήθηκαν πριν από την πανδημία (άρα όχι εκτεθειμένος στον ιό).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2020, ανεξάρτητα από το αν είχαν εκτεθεί στον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όχι, σημείωσαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε αδρές ​​κινητικές δεξιότητες, λεπτές κινητικές δεξιότητες και επίλυση προβλημάτων σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν πριν από την πανδημία.

Η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής σε ένα μόνο σημείο της Νέας Υόρκης όταν η COVID-19 ήταν το επίκεντρο εκείνη την εποχή (άρα αυτό καθιστά δύσκολη τη γενίκευση), μελέτησε μόνο πρότυπα ανάπτυξης έως και 6 μήνες και τις αξιολογήσεις

Η νευροανάπτυξη των μωρών ήταν υποκειμενική, όχι αντικειμενική, επειδή αναφέρθηκε από τους γονείς.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η ιογενής ασθένεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών καθυστερήσεων ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η COVID-19 σχετίζεται με επιπλοκές υγείας και γέννησης για έγκυες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία έδειξε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από εγκύους με COVID-19 είχαν υψηλότερο κίνδυνο για κακή εμβρυϊκή ανάπτυξη και χαμηλό βάρος γέννησης, εν μέρει λόγω του αυξημένου κινδύνου για πρόωρο τοκετό, πρόσθεσε η έκθεση.

«Με δυνητικά εκατομμύρια βρέφη που μπορεί να έχουν εκτεθεί στην COVID στη μήτρα (in utero), και ακόμη περισσότερες μητέρες που απλώς ζουν μέσα από το άγχος της πανδημίας, υπάρχει κρίσιμη ανάγκη να κατανοήσουμε τις νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις της πανδημίας στις μελλοντικές γενιές», είπε ο Dumitriu.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πανδημία επηρεάζει τις νοητικές λειτουργίες των βρεφών;

Η πανδημία φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και βρέφη

Η θλίψη της πανδημίας απομακρύνει τις μητέρες από τα νεογέννητά τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυτό είναι το Νο. 1 σύμπτωμα του διαβήτη που οι άνθρωποι αγνοούν

Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να συνοδεύεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως συχνοουρία, αυξημένη πείνα και δίψα, θολή όραση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα, ξηρό δέρμα, αργή επούλωση πληγών και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Τι κάνει ένας οδοντιατρικός θεραπευτής;

Οδοντιατρική: Ακριβώς όπως ο γιατρός σας μπορεί να απασχολήσει έναν βοηθό γιατρού για να αναλάβει ορισμένα καθήκοντα, ορισμένοι οδοντίατροι προσλαμβάνουν οδοντιατρικούς θεραπευτές για να επεκτείνουν την ποιοτική πρακτική τους στοματικής φροντίδας.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Τι είναι τα αδενοειδή και πότε πρέπει να αφαιρεθούν;

Αδενοειδή: Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ενός παιδιού μπορεί μερικές φορές να διογκωθούν ή να διευρυνθούν. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη ή αφού μια ουσία προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.