Τεχνολογία

ΗΠΑ μελέτη: Τα ρομπότ στο χώρο εργασίας προκαλούν ψυχικές βλάβες στους εργαζόμενους;

ΗΠΑ μελέτη: Τα ρομπότ στο χώρο εργασίας προκαλούν ψυχικές βλάβες στους εργαζόμενους;

ΗΠΑ μελέτη: Η εισαγωγή ρομπότ στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας μείωσε τον αριθμό των ετήσιων τραυματισμών κατά 1,2 περιπτώσεις ανά 100 εργαζόμενους. Παρόλα αυτά, περιοχές που είχαν υψηλότερη ενσωμάτωση ρομπότ ανέφεραν αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, έως και 37,8 περιπτώσεις για κάθε 100.000 άτομα.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί αγχώνονται όταν πρέπει να εργαστούν δίπλα σε ρομπότ. Παρόλο που πολλά ρομπότ αναλάμβαναν τις πιο επικίνδυνες πτυχές μιας δουλειάς, οι εργαζόμενοι εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν αυξημένα επίπεδα αγωνίας και ακόμη και να στρέφονται στην κατάχρηση ουσιών, αναφέρουν οι επιστήμονες. “Τα ρομπότ είναι καλά για τη σωματική υγεία – συνήθως αναλαμβάνουν εργασίες που είναι σωματικά εντατικές και μπορεί ακόμη και να σε βλάψουν. Αλλά στις ΗΠΑ, υπάρχει αυτή η κατανόηση ότι τα ρομπότ μπορεί να πάρουν τη δουλειά σου επειδή υπάρχει μια λιγότερο προστατευτική αγορά εργασίας, εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης, Osea Giuntella. Είναι επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Για τη μελέτη, ο Giuntella και η ομάδα του εξέτασαν δεδομένα από χώρους εργασίας στις ΗΠΑ που επικεντρώθηκαν στους τραυματισμούς στο χώρο εργασίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, γενικά, η εισαγωγή ρομπότ στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας μείωσε τον αριθμό των ετήσιων τραυματισμών που σχετίζονται με την εργασία κατά 1,2 περιπτώσεις ανά 100 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Παρόλα αυτά, περιοχές που είχαν υψηλότερη ενσωμάτωση ρομπότ και ανθρώπων ανέφεραν αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, έως και 37,8 περιπτώσεις για κάθε 100.000 άτομα. Οι κοινότητες που συγχώνευσαν αυτοματοποιημένο και ανθρώπινο εργατικό δυναμικό είδαν επίσης μια μικρή αύξηση στα θέματα ψυχικής υγείας, ακόμη και στα ποσοστά αυτοκτονιών, μεταξύ των εργαζομένων. Οι ερευνητές εξέτασαν παρόμοια δεδομένα από τη Γερμανία και διαπίστωσαν ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν είχαν αρνητικές επιπτώσεις από την εισαγωγή συναδέλφων ρομπότ στο χώρο εργασίας, παρά το γεγονός ότι ήταν πιο συνηθισμένο στη χώρα αυτή.

Λοιπόν, τι προκαλεί τη διαφορά;

“Οι Γερμανοί εργαζόμενοι προστατεύονταν καλύτερα στην εργασία τους από τα γερμανικά ρομπότ”, σημείωσε ο Giuntella. “Στη Γερμανία, η εισαγωγή των ρομπότ δεν σχετιζόταν με την εκτόπιση θέσεων εργασίας. Αντίθετα, νέοι και νέοι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλους τομείς της βιομηχανίας, ενώ η εργασιακή ασφάλεια των κατεστημένων εργαζομένων δεν επηρεάστηκε.” Δυστυχώς, οι αμερικανικές εταιρείες προσφέρουν λίγες από τις ίδιες προστασίες εργασίας, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς τροφοδοτεί τα συναισθήματα της εργασιακής ανασφάλειας. Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο πρόσφατα στο περιοδικό Labor Economics, υποδηλώνουν ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι φοβούνται ότι ένα νέο ρομπότ στο πλευρό τους θα μπορούσε να σημαίνει ότι η δουλειά τους είναι στο προσκήνιο.

Το αν η παρουσία ρομπότ πράγματι σηματοδοτεί πιθανή απώλεια εργασίας δεν φαίνεται να έχει σημασία. Αντίθετα, ήταν η αντίληψη της απώλειας εργασίας που πυροδότησε τη στενοχώρια τους. “Η αντίληψη είναι πραγματικότητα”, είπε η Mindy Shoss, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα, στο Ορλάντο, η οποία μελετά τις επιπτώσεις της ενσωμάτωσης ρομπότ στις αγορές εργασίας για χρόνια.“Στα κείμενά μας, προσπαθούμε να επισημάνουμε ότι η τεχνολογία δεν είναι προκαθορισμένη, αλλά το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε αυτήν καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία υιοθετείται στον εργασιακό χώρο και αν θα πετύχει ή όχι”.  Ο Shoss πρόσθεσε ότι τα ευρήματα εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις διαφορές στην εισαγωγή αυτών των νέων τεχνολογιών, ανάλογα με τη χώρα.

Επισήμανε ότι όταν οι εργαζόμενοι παρουσιάζονται για πρώτη φορά στους ρομποτικούς συναδέλφους τους, είναι σημαντικό να βοηθηθούν οι άνθρωποι να κατανοήσουν τους μεταβαλλόμενους ρόλους τους στο χώρο εργασίας και πώς να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ενσωμάτωση αυτών των νέων εργαζομένων. “Γι’ αυτό τον λόγο, οι εταιρείες, οι διευθυντές, οι προγραμματιστές τεχνολογίας, η κυβέρνηση, όλοι πρέπει να δώσουν προσοχή σε μια ποικιλία αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της ασφάλειας, της ευημερίας [και] των κερδών — μερικά από αυτά τα πιο παραδοσιακά ζητήματα — όταν πρόκειται για αυτά τεχνολογίες”, είπε ο Σος. “Η τεχνολογία μπορεί να είναι ο δρόμος του μέλλοντος”, πρόσθεσε, “αλλά θα έχει πολύ ισχυρότερο και πιο θετικό αντίκτυπο εάν αναπτυχθεί από κοινού με εργαζόμενους και προγραμματιστές τεχνολογίας και αντανακλώνται το ενδιαφέρον και οι ανησυχίες όλων”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Ρομποτικά προσθετικά υπόσχονται ανακούφιση

Εγκεφαλικό-Μicrorobot καθαρίζει την ενδοκοιλιακή αιμορραγία

Χρήση ρομποτικού ώμου για την ανάπτυξη νέου ιστού τένοντα

Η ρομποτική συμβάλλει στην υγειονομική περίθαλψη των ασθενών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους τυφλούς μαθητές να "οπτικοποιήσουν" γραφήματα

Τεχνητή Νοημοσύνη:Η περίπλοκη, πλούσια σε δεδομένα και εξαιρετικά οπτική φύση τέτοιων μοντέλων τα καθιστά συχνά διαθλαστικά στην υποβοηθητική τεχνολογία, όπως συσκευές ανάγνωσης οθόνης και ηλεκτρονικές οθόνες braille, που μπορεί να χρησιμοποιούν οι μαθητές με προβλήματα όρασης στην τάξη.

Αλλαγή στον τρόπο ανίχνευσης του κορωνοϊού

Covid-19: Μια μέθοδος δοκιμής που εφευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ πρόκειται να κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού τα εμπορικά δικαιώματά της αδειοδοτήθηκαν στον πάροχο δοκιμών COVID-19, Innova Medical Group.

Πώς η 3D τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γίνεται η λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση: Η χρήση του 3D στη λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερους χρόνους χειρουργικής επέμβασης, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τη 2D.

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Έξυπνο ρολόι: οι υπερσύγχρονες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό προτύπων σε εξαιρετικά πολύπλοκα σύνολα δεδομένων μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Ψηφιακή υγεία: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγειονομική περίθαλψη έχει επιταχύνει τη χρήση τεχνολογιών όπως οι εφαρμογές για κινητά, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να λυθούν μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.