Τεχνολογία

Εξέταση αίματος προβλέπει τη λειτουργική έκβαση μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Εξέταση αίματος προβλέπει τη λειτουργική έκβαση μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το BD-tau λειτουργεί ως βιοδείκτης για τις περισσότερες υποομάδες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες για μελλοντική κλινική εφαρμογή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ ανέπτυξαν μια εξαιρετικά ευαίσθητη εξέταση αίματος που αντανακλά εγκεφαλική βλάβη μετά από οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό – και προβλέπει επίσης τη λειτουργική έκβαση. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που αναμένεται να έχει μεγάλη σημασία στο μέλλον. Τα ευρήματα περιγράφονται στο περιοδικό Neurology. Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών στην Ακαδημία Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ με επικεφαλής τους καθηγητές Kaj Blennow και Christina Jern.

Πέρυσι, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Blennow ανέπτυξε ένα νέο τεστ αίματος για τη μέτρηση μιας πρωτεΐνης, BD-tau (tau που προέρχεται από τον εγκέφαλο), η οποία αντανακλά τη διάσπαση των νευρώνων στο κεντρικό νευρικό σύστημα στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτή είναι μια βασική ανακάλυψη για ένα μελλοντικό εργαλείο παρακολούθησης και παρακολούθησης της πορείας της νόσου. Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει εάν ο ίδιος βιοδείκτης μπορεί επίσης να αντανακλά νευρωνική βλάβη μετά από οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό – την πιο κοινή μορφή εγκεφαλικού, που προκαλείται από στέρηση οξυγόνου στον εγκέφαλο ως αποτέλεσμα θρόμβου αίματος.

Υψηλότερο BD-tau—πιο δυσμενές αποτέλεσμα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα BD-tau στο αίμα κατά την οξεία φάση του ισχαιμικού εγκεφαλικού αύξησαν τον κίνδυνο πιο σοβαρών εκβάσεων μετά από τρεις μήνες στην ομάδα που μελετήθηκε με περισσότερους από 800 ασθενείς με εγκεφαλικό. Τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από τις δύο κλινικές μεταβλητές που θεωρούνται οι καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες της έκβασης μετά το ισχαιμικό εγκεφαλικό – ηλικία και σοβαρότητα εγκεφαλικού επεισοδίου – σύμφωνα με την καθιερωμένη κλίμακα εγκεφαλικού επεισοδίου NIH.

Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν επίσης για το φύλο και την ημέρα της αιμοληψίας. Οι δύο πρώτοι συγγραφείς της μελέτης είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Tara Stanne, ερευνήτρια εγκεφαλικών επεισοδίων στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής και ο Fernando Gonzalez-Ortiz, διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Νευροχημείας και γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska.

Μεγάλη δυνατότητα κλινικής εφαρμογής στο εγκεφαλικό επεισόδιο

«Δεν υπάρχουν επί του παρόντος βιοδείκτες με βάση το αίμα που να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια οξεία νευρωνική βλάβη μετά από εγκεφαλικό ή που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη κλινικών αποτελεσμάτων σε ασθενείς με εγκεφαλικό», λέει ο Fernando Gonzalez-Ortiz. «Η εργασία μας είναι η πρώτη αναφορά ενός βιοδείκτη με βάση το αίμα που είναι πραγματικά ειδικός για την οξεία νευρωνική βλάβη στον εγκέφαλο σε ισχαιμικό εγκεφαλικό», προσθέτει η Tara Stanne.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το BD-tau λειτουργεί ως βιοδείκτης για τις περισσότερες υποομάδες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες για μελλοντική κλινική εφαρμογή». Οι ερευνητές λένε ότι απαιτούνται περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες για την επικύρωση των αποτελεσμάτων, καθώς και μελέτες με επαναλαμβανόμενες αιμοληψίες προκειμένου να προσδιοριστεί η βέλτιστη ημέρα για δειγματοληψία, μετά την έναρξη του οξέος εγκεφαλικού, που μπορεί να προβλέψει την κλινική έκβαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η φορητή τεχνολογία μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς σας

Υγεία εγκεφάλου: Ανθυγιεινές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε

Υπέρηχος Χαμηλής Έντασης: Μη επεμβατκός και αποτελεσματικός τρόπος στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου

Ιατρική απεικόνιση: Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης και της βαθιάς μάθησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η τεχνολογία παπουτσιών βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους στο πόδι

Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. "Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων", δήλωσε ο Wijesundara.

Εικονική πραγματικότητα: Πολλά υποσχόμενη στη διδασκαλία παιδιών με ΔΑΦ

Τα παιδιά με ΔΑΦ έχουν συχνά δυσκολίες με την κοινωνική επικοινωνία, τη συναισθηματική κατανόηση και την αισθητηριακή επεξεργασία, γεγονός που μπορεί να κάνει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας προκλητικές.

Η τεχνολογική επανάσταση της υγείας στην Ογκολογία

Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στην ογκολογία όχι μόνο ενισχύει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου αλλά βελτιώνει επίσης σημαντικά την εμπειρία του ασθενούς.