Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ο βελονισμός μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε ασθενείς με αρθρίτιδα

Ο βελονισμός μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε ασθενείς με αρθρίτιδα

Η ασταθής αρτηριακή πίεση και τα προφίλ λιπιδίων είναι οι δύο παράγοντες κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και η θεραπεία με βελονισμό έχει το πλεονέκτημα ότι ελέγχει τόσο την υπέρταση όσο και τη δυσλιπιδαιμία.

Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τις προφλεγμονώδεις πρωτεΐνες στο σώμα, προτείνουν οι ερευνητές. Μπορεί να περιορίσει τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαπιστώνει μια συγκριτική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης BMJ Open. Οι επιδράσεις φαίνεται να είναι ανεξάρτητες από το φύλο, την ηλικία, τη χρήση φαρμάκων και τις συνυπάρχουσες καταστάσεις, υποδεικνύουν τα ευρήματα, ωθώντας τους ερευνητές να προτείνουν ότι η διαδικασία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των προφλεγμονωδών πρωτεϊνών (κυτοκινών) στο σώμα που συνδέονται με καρδιαγγειακή νόσο.

Η κύρια αιτία θανάτου σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Και είναι πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό από τον γενικό πληθυσμό, σημειώνουν οι ερευνητές. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται ήδη για τον έλεγχο του πόνου και την άμβλυνση της φλεγμονής και οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλείται από θρόμβο αίματος στον εγκέφαλο – που σχετίζεται με συστηματική φλεγμονή.

Βασίστηκαν σε εθνικά ιατρικά αρχεία από τη Βάση Δεδομένων Ασθενών του Μητρώου Καταστροφικών Ασθενειών (RCIPD), για 47.809 ενήλικες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα μεταξύ 1997 και 2010. Η τελική ανάλυση περιελάμβανε 23.226 ασθενείς με πλήρη στοιχεία, 12.266 από τους οποίους υποβλήθηκαν σε θεραπεία με βελονισμό μετά τη διάγνωσή τους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2010.

Από αυτά, 11.613 ταιριάστηκαν το καθένα για ηλικία, φύλο, συνυπάρχουσες παθήσεις-διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά λίπη στο αίμα, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, άγχος/κατάθλιψη, παχυσαρκία, κολπική μαρμαρυγή, εξάρτηση από το αλκοόλ και κάπνισμα-χρήση φαρμάκων-μη -στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, στατίνες και φάρμακα τροποποίησης της νόσου-και έτος διάγνωσης με ασθενή που δεν είχε υποβληθεί σε θεραπεία με βελονισμό.

Και στις δύο ομάδες κυριαρχούσαν οι γυναίκες, οι ηλικίας 40-59 ετών και οι συμμετέχοντες με υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι περισσότεροι (87%) από αυτούς στην ομάδα του βελονισμού υποβλήθηκαν σε θεραπεία με χειροκίνητο βελονισμό (87%). Το 3% υποβλήθηκε σε θεραπεία με ηλεκτροβελονισμό, όπου ένα ηλεκτρόδιο που παράγει χαμηλό παλμό ηλεκτρισμού συνδέεται στη βελόνα. και το 10% έλαβε και τους δύο τύπους. Κατά μέσο όρο, μεσολάβησαν 1065 ημέρες μεταξύ της διάγνωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της λήψης της πρώτης θεραπείας βελονισμού, με τον αριθμό των θεραπειών να είναι κατά μέσο όρο περίπου 10 συνολικά.

Κατά την περίοδο παρακολούθησης έως το τέλος του 2011, 946 ασθενείς υπέστησαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κίνδυνος αυξανόταν παράλληλα με την αύξηση της ηλικίας και με τον αριθμό των συνυπάρχουσων παθήσεων. Όσοι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, για παράδειγμα, είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από εκείνους με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, ενώ εκείνοι με διαβήτη είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες να το κάνουν.

Υπήρχαν όμως σημαντικά λιγότερες περιπτώσεις ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ της ομάδας βελονισμού: 341 έναντι 605, που ισοδυναμεί με 43% χαμηλότερο κίνδυνο. Και αυτό ήταν ανεξάρτητο από την ηλικία, το φύλο, τη χρήση φαρμάκων και τις συνυπάρχουσες καταστάσεις. Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να εξαχθούν σταθερά συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα, και οι ερευνητές επίσης αναγνωρίζουν ότι ήταν σε θέση να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα της νόσου μόνο από τα φάρμακα που έλαβαν οι ασθενείς.

Ούτε είχαν πληροφορίες για πιθανώς σημαντικούς παράγοντες, όπως το ύψος, το βάρος, τις εργαστηριακές εξετάσεις ή τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, και δεν θα είχαν όλοι τα ίδια σημεία πίεσης, προσθέτουν. Ωστόσο, επισημαίνουν: «Η φλεγμονή είναι ένας σταθερός και ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας της καρδιαγγειακής νόσου στη [ρευματοειδή αρθρίτιδα, οπότε ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τις προφλεγμονώδεις πρωτεΐνες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένου του ισχαιμικού εγκεφαλικού, προτείνουν.

«Η ασταθής αρτηριακή πίεση και τα προφίλ λιπιδίων είναι οι δύο παράγοντες κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και η θεραπεία με βελονισμό έχει το πλεονέκτημα ότι ελέγχει τόσο την υπέρταση όσο και τη δυσλιπιδαιμία», εξηγούν, προσθέτοντας: «Εάν ο βελονισμός ανακουφίζει από την πρωινή δυσκαμψία και τον πόνο στις αρθρώσεις, οι ασθενείς μπορεί επίσης να επωφεληθούν από αυξάνοντας τις καθημερινές δραστηριότητες, που μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα έρευνα ρίχνει φως στον ρόλο της IL-17 στην παθογένεση της οστεοαρθρίτιδας

Ζωμός οστών: Το καλύτερο φυσικό κολλαγόνο

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα - Νέα θεραπεία για την αναστροφή της φλεγμονής και των αρτηριακών αποφράξεων

Κατασκευασμένος χόνδρος αλλάζει τα δεδομένα για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εγκεφαλικοί μηχανισμοί πίσω από την αισθητηριακή υπερευαισθησία του αυτισμού 

Οι ερευνητές εστίασαν στην αμυγδαλή, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και του άγχους, τα οποία συνδέονται συνήθως με την αισθητηριακή υπερευαισθησία στη ΔΑΦ.

Συμβουλές υγείας για τις μητέρες μετά τον τοκετό

Μετά τον τοκετό: : Η μητρότητα είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι γεμάτο αγάπη, χαρά και προκλήσεις. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και φροντίζοντας τον εαυτό σας, μπορείτε να απολαύσετε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή σας και στη ζωή του παιδιού σας.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Το κάπνισμα είναι μια επιβλαβής συνήθεια που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Εάν καπνίζετε, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι να κόψετε το κάπνισμα.

Λεπτοσπείρωση: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου

Λεπτοσπείρωση: Στους σκύλους, τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης περιλαμβάνουν λήθαργο, έμετο και απώλεια όρεξης. Ενδέχεται να εμφανιστούν σημάδια δίψας και τα μάτια του σκύλου σας να κιτρινίσουν από ίκτερο.

Close Icon