Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Νέα θεραπεία για την αναστροφή της φλεγμονής και των αρτηριακών αποφράξεων

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Νέα θεραπεία για την αναστροφή της φλεγμονής και των αρτηριακών αποφράξεων

"Αυτή η συναρπαστική νέα ανακάλυψη βοηθά να εξηγηθεί γιατί ορισμένοι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ασθένεια των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για αυτούς τους ασθενείς για να τους βοηθήσουμε να ζήσουν μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή"

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι το μόριο RvT4 ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού έναντι της αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρτηριών) σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μελέτες σε ποντίκια που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο William Harvey του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου και το Κέντρο Φλεγμονής και Θεραπευτικής Καινοτομίας δείχνουν ότι η αύξηση των επιπέδων του μορίου RvT4 στο σώμα βελτιώνει την ικανότητα των αμυντικών μηχανισμών του σώματος (μακροφάγα) να μειώνουν την τοπική φλεγμονή και να αφαιρoύν τα μπλοκαρίσματα στα αιμοφόρα αγγεία.

Αυτή η ανακάλυψη στην κατανόηση των διαδικασιών που εμπλέκονται θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) και που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι η πιο κοινή μορφή φλεγμονώδης αρθρίτιδα στο Ηνωμένο Βασίλειο και επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Περίπου 10.000 άτομα λαμβάνουν διάγνωση ΡΑ κάθε χρόνο. Εκτός από τα πιο ευρέως γνωστά συμπτώματα της φλεγμονής των αρθρώσεων, τα άτομα με την πάθηση έχουν, επίσης, διπλάσιες πιθανότητες από άλλους να αναπτύξουν ασθένεια των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ένας τύπος ασθένειας αιμοφόρων αγγείων που παρατηρείται σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι η αθηροσκλήρωση, η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση λιπώδους υλικού που ονομάζεται «πλάκα» κατά μήκος των τοιχωμάτων της αρτηρίας. Αυτή η συσσώρευση προκαλεί τη σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών, καθιστώντας πιο δύσκολη την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Αυτά τα μπλοκαρίσματα μπορούν, επίσης, να απελευθερωθούν, προκαλώντας καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Η κατανόηση των λόγων για τους οποίους οι ασθενείς με ΡΑ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αυτά τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών για αυτήν την ομάδα και άλλες. Για να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση των αιτιών της νόσου των αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς με ΡΑ, οι ερευνητές διερεύνησαν τον ρόλο μιας ομάδας μορίων που ονομάζονται ρεσολβίνες της σειράς 13 (RvTs). Στην πειραματική αρθρίτιδα τα επίπεδα ενός από αυτά τα μόρια, του μορίου RvT4, μειώνονται σημαντικά, ένα φαινόμενο που συνδέεται με υψηλότερο βαθμό ασθένειας αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε για να διερευνήσει γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό και δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία αρθριτικών ποντικών με RvT4 μείωσε τη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων επαναπρογραμματίζοντας τα μακροφάγα – μια ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων που συσσωρεύονται στα άρρωστα αγγεία – για την απελευθέρωση αποθηκευμένων λιπιδίων. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτά τα λιπίδια εμπόδιζαν τα μακροφάγα να εκτελέσουν τη συνήθη εργασία τους για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και τη μείωση της εντοπισμένης φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία. Μόλις απελευθερωθούν από το λιπιδικό τους φορτίο, τα μακροφάγα ήταν σε θέση να κινούνται και να λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά για να μειώσουν τα αίτια της αθηροσκλήρωσης. Η παρατήρηση ότι το RvT4 αποκαθιστά τις προστατευτικές βιολογικές δραστηριότητες των μακροφάγων είναι ένα συναρπαστικό εύρημα. Οι ασθενείς με ΡΑ παρουσιάζουν, επίσης, συχνά μεταβολική δυσλειτουργία και αυτό πιστεύεται ότι επιδεινώνει την αγγειακή νόσο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγηση RvT4 σε ποντίκια που σχεδιάστηκαν για να αναπτύξουν χαρακτηριστικά μεταβολικής δυσλειτουργίας, προχωρημένης αθηροσκλήρωσης και αρθρίτιδας οδήγησε σε συνολική μείωση της σχετιζόμενης με τις λιποπρωτεΐνες χοληστερόλης στο πλάσμα και σε αύξηση της αναλογίας της σχετιζόμενης με HDL χοληστερόλης προς την ολική χοληστερόλη. Ο Τζέσμοντ Ντάλι, καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας και Διευθυντής Μονάδας Μεσολαβητή Λιπιδίων στο Ινστιτούτο William Harvey του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε: «Η μελέτη είναι σημαντική γιατί προσδιορίζει για πρώτη φορά την απώλεια της παραγωγής RvT4 ως πιθανή νέα αιτία φλεγμονής στο αίμα στα αγγεία στο πλαίσιο της αρθρίτιδας, προσφέροντας μια μηχανιστική εξήγηση για την αιτία αυτής της σημαντικής νόσου σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Έδειξε επίσης ότι το μόριο RvT4 αποκαθιστά τις βιολογικές δραστηριότητες των μακροφάγων φορτισμένων με λιπίδια προάγοντας τη διάσπαση λιπιδίων και την εκροή από τα κύτταρα, μια παρατήρηση που μπορεί καθοδηγεί την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον περιορισμό της επίπτωσης και/ή της σοβαρότητας της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με ΡΑ». Η Victoria King, Διευθύντρια Χρηματοδότησης και Επιπτώσεων στο Barts Charity είπε: “Αυτή η συναρπαστική νέα ανακάλυψη βοηθά να εξηγηθεί γιατί ορισμένοι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ασθένεια των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για αυτούς τους ασθενείς για να τους βοηθήσουμε να ζήσουν μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή”. Η απορρύθμιση των βιολογικών αποκρίσεων των μακροφάγων από τη συσσώρευση λιπιδίων εμπλέκεται επίσης στην εμφάνιση και ανάπτυξη πολλών άλλων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας. Φάρμακα που προέρχονται από ενώσεις με βάση το RvT4 μπορεί επομένως να είναι χρήσιμα για τον περιορισμό της φλεγμονής και την προώθηση της απελευθέρωσης συσσωρευμένων λιπιδίων από τα μακροφάγα σε ασθενείς με μια σειρά από άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα της αρθρίτιδας;

Η παχυσαρκία σχετίζεται με χειρότερα συμπτώματα έξαρσης και ποιότητας ζωής σε άτομα με πρώιμη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Μεταβολικό Σύνδρομο και Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα: Πώς συνδέονται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Τι περιλαμβάνει το πλούσιο πλούσιο πρωινό της Αυστραλίας;

Αυστραλιανό πρωινό: Ένα αυστραλιανό πρωινό είναι ποικίλο και αντανακλά τις πολυπολιτισμικές επιρροές της χώρας, συνδυάζοντας παραδοσιακά βρετανικά στοιχεία πρωινού με σύγχρονες ανατροπές και τοπικά υλικά

Close Icon