Τεχνολογία

Πώς μια τυπική εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει ένα έμφραγμα

Πώς μια τυπική εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει ένα έμφραγμα

Τα καρδιακά επεισόδια είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο και αυξάνονται παγκοσμίως. Πολλά άτομα υψηλού κινδύνου δεν αναγνωρίζονται ή δεν λαμβάνουν την προληπτική τους θεραπεία.

Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα μιας τυπικής εξέτασης αίματος και ενός διαδικτυακού εργαλείου, μπορείτε να μάθετε εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής εντός έξι μηνών. Το εργαλείο αναπτύχθηκε από μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα με την ελπίδα να αυξήσει το κίνητρο των ασθενών να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Η εργασία τους δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Cardiovascular Research. Τα καρδιακά επεισόδια είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο και αυξάνονται παγκοσμίως. Πολλά άτομα υψηλού κινδύνου δεν αναγνωρίζονται ή δεν λαμβάνουν την προληπτική τους θεραπεία.

Τώρα, ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Johan Sundström στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα ανακάλυψαν ότι οι καρδιακές προσβολές μπορούν να προβλεφθούν με μια τυπική εξέταση αίματος. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι παράγοντες κινδύνου έχουν προηγουμένως επαληθευτεί σε μελέτες που περιλαμβάνουν πέντε έως δέκα χρόνια παρακολούθησης, όπου μπορούν να εντοπιστούν μόνο παράγοντες που είναι σταθεροί με την πάροδο του χρόνου.

“Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο χρόνος λίγο πριν από ένα έμφραγμα είναι πολύ δυναμικός. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια του μήνα μετά το διαζύγιο και ο κίνδυνος θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου είναι πέντε φορές υψηλότερος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά από διάγνωση καρκίνου», λέει ο Sundström, ο οποίος είναι καρδιολόγος και καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Μαζί με άλλους ευρωπαίους ερευνητές, έχει προχωρήσει στην υπόθεση ότι αρκετές σημαντικές βιολογικές διεργασίες είναι ενεργές κατά τους μήνες πριν από ένα έμφραγμα και ότι αυτές θα μπορούσαν να ανιχνευθούν με μια απλή εξέταση αίματος. «Θέλαμε να αναπτύξουμε μεθόδους που θα επιτρέψουν στις υπηρεσίες υγείας να εντοπίσουν άτομα που σύντομα θα υποστούν το πρώτο τους έμφραγμα», λέει ο Sundström.

Η ερευνητική ομάδα είχε πρόσβαση σε δείγματα αίματος από 169.053 άτομα χωρίς προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο σε έξι ευρωπαϊκές κοόρτες. Μέσα σε έξι μήνες, 420 από αυτούς τους ανθρώπους υπέστησαν την πρώτη τους καρδιακή προσβολή. Στη συνέχεια το αίμα τους συγκρίθηκε με αίμα 1.598 υγιών μελών της κοόρτης. “Εντοπίσαμε περίπου 90 μόρια που συνδέονταν με τον κίνδυνο μιας πρώτης καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, τα δείγματα που έχουν ήδη ληφθεί στην υγειονομική περίθαλψη είναι αρκετά για να προβλέψουμε τον κίνδυνο. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αυξήσει το κίνητρο των ανθρώπων να πάρουν τα προληπτικά φάρμακά τους ή σταματήστε το κάπνισμα, για παράδειγμα”, λέει ο Sundström.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν επίσης ένα απλό διαδικτυακό εργαλείο στο οποίο ο καθένας μπορεί να μάθει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής εντός έξι μηνών. “Αυτός ήταν ένας από τους στόχους ολόκληρης της μελέτης, καθώς γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται σχετικά χαμηλό κίνητρο για να ακολουθήσουν προληπτικές θεραπείες. Εάν ανακαλύψετε ότι έχετε αυξημένο κίνδυνο να υποστείτε καρδιακή προσβολή σύντομα, ίσως θα νιώσετε περισσότερο κίνητρο για να το αποτρέψω”, λέει ο Sundström.

Οι ερευνητές θα μελετήσουν τώρα τα 90 περίπου νέα μόρια για να τα κατανοήσουν καλύτερα και να δουν αν υπάρχουν πιθανότητες θεραπείας. «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε μια νέα μελέτη εδώ στην Ουψάλα για να δούμε αν το διαδικτυακό εργαλείο παρέχει το είδος των κινήτρων που σκοπεύουμε», καταλήγει ο Sundström. Μία από τις έξι κοόρτες προέρχεται από την πληθυσμιακή μελέτη EpiHealth με βάση την Ουψάλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ομάδα αίματός σας επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σας;

5 βήματα για να υποστηρίξετε την υγεία της καρδιάς σας

Σαρκοπενία: Πώς και πότε συμβαίνει η απώλεια της μυϊκής μάζας;

Προειδοποιητικά σημάδια που εμφανίζονται στα μάτια πριν από καρδιακή προσβολή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.