Επιστημονικά Νέα

Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες είναι διαφορετικά από τους άνδρες

Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες είναι διαφορετικά από τους άνδρες

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, το 64% των γυναικών που πεθαίνουν ξαφνικά από στεφανιαία νόσο δεν είχαν προηγούμενα συμπτώματα. 

Η εφίδρωση, η ναυτία, η ζάλη και η ασυνήθιστη κόπωση μπορεί να μην ακούγονται σαν τυπικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, είναι κοινά για τις γυναίκες και μπορεί να εμφανιστούν πιο συχνά όταν ξεκουράζονται ή κοιμούνται. Σε αντίθεση με τους άνδρες, ο πόνος, η πίεση ή η δυσφορία στο στήθος δεν είναι πάντα σοβαρά ή ακόμη και το πιο εμφανές σύμπτωμα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες. Γι’ αυτό οι γυναίκες πρέπει να κατανοούν τα μοναδικά συμπτώματά τους, ενώ παράλληλα εργάζονται για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πρώτα τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και μετά να εργαστούμε για να περιορίσουμε συμπεριφορές που μπορεί να επιδεινώσουν αυτόν τον κίνδυνο», λέει ο Chatura Alur, M.D., οικογενειακός γιατρός στο Mayo Clinic Health System στο Mankato. «Ορισμένοι παράγοντες παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες από αυτούς που θεωρούνται οι παραδοσιακοί κίνδυνοι, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση».

Οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να ελέγχουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου για να βοηθήσουν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου:

  • Διαβήτης
  • Ψυχικό στρες και κατάθλιψη
  • Κάπνισμα
  • Καθιστική ζωή

 

Ορισμένες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης, του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς και των επιπλοκών της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρδιακή νόσο. «Οι γυναίκες όλων των ηλικιών θα πρέπει να παίρνουν σοβαρά τις καρδιακές παθήσεις», λέει ο Δρ Alur.

«Πολλές γυναίκες τείνουν να υποβαθμίζουν τα συμπτώματά τους και να μην αναζητούν φροντίδα έως ότου έχει ήδη εμφανιστεί καρδιακή βλάβη και καταστεί απαραίτητη η επίσκεψη στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. Θέλουμε οι γυναίκες να κατανοήσουν τη σημασία του να ακούν το σώμα τους, να κατανοούν τι τους φαίνεται φυσιολογικό και να αναζητούν φροντίδα πριν τα συμπτώματα γίνονται σοβαρά». Ο Μήνας της Καρδιάς είναι μια εξαιρετική στιγμή για να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες. Εδώ είναι μερικά γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζατε.

Η καρδιακή νόσος επηρεάζει γυναίκες όλων των ηλικιών

Ο συνδυασμός αντισυλληπτικών χαπιών και καπνίσματος ενισχύει τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων κατά 20% στις νεαρές γυναίκες, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης καθώς οι γυναίκες γερνούν. Η υπερκατανάλωση τροφής και η καθιστική ζωή είναι παράγοντες που οδηγούν σε απόφραξη των αρτηριών με την πάροδο του χρόνου. Μην αφήνετε την ηλικία σας να σας νανουρίζει σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

smartwatch kardiaki arrithmia

Οι καρδιακές παθήσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αυτοφροντίδα

Δυστυχώς, όλες οι σαλάτες και η γιόγκα στον κόσμο δεν μπορούν να εξαλείψουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Το οικογενειακό ιστορικό παίζει συχνά έναν παράγοντα. Η American Heart Association συνιστά να αρχίσετε να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας στην ηλικία των 20 ετών ή νωρίτερα εάν η οικογένειά σας έχει ιστορικό καρδιακής νόσου. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση.

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν καρδιακή προσβολή χωρίς προηγούμενα συμπτώματα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, το 64% των γυναικών που πεθαίνουν ξαφνικά από στεφανιαία νόσο δεν είχαν προηγούμενα συμπτώματα. Όταν οι γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα καρδιακής προσβολής, αυτά τα σημάδια συχνά παρερμηνεύονται. Τα συμπτώματα των γυναικών είναι συχνά ασαφή – δύσπνοια, ναυτία/έμετος και πόνος στην πλάτη ή στο σαγόνι. Άλλες γυναίκες βιώνουν ζάλη, ζαλάδα, πόνο στο κάτω μέρος του θώρακα ή στην άνω κοιλιακή χώρα και υπερβολική κόπωση. Εάν κάτι δεν πάει καλά ή δεν είναι σωστό, μην περιμένετε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 βήματα για να υποστηρίξετε την υγεία της καρδιάς σας

Heart-on-a-chip: Διαμορφώνει το μέλλον της καρδιαγγειακής έρευνας

Κατά πόσο το τζίντζερ βοηθά στην απόφραξη των αρτηριών της καρδιάς;

Προειδοποιητικά σημάδια που εμφανίζονται στα μάτια πριν από καρδιακή προσβολή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."