Greek English French German Italian
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Οι ασθενείς θα πληγούν από την υποχρεωτική αμοιβή του γιατρού μέσω ή χρεωστικής τονίζει στο LIFE2DAY.GR η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά.  Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης είπε στο LIFE2DAY ότι θα πρέπει να  διασφαλιστεί η προστασία  του προφίλ για  κάθε ασθενή, γιατί είναι διαφορετικό, τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν εξετάσεις, ασθένειες και θεραπείες να τα έχει ένας φορέας του κράτους, όπως είναι η ΗΔΙΚΑ και άλλο ένας ιδιωτικός φορέας, όπως είναι μία τράπεζα.


Οι γιατροί μετά την έντονη διαφωνία τους για την υποχρεωτική χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ως πληρωμή της ιατρικής επίσκεψης στα ιδιωτικά ιατρεία , συμβιβαστικά και το αποδέχθηκαν καθώς υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από μερίδα γιατρών που διαφωνούσαν με την άρνηση αλλά και του κάθε Έλληνα πολίτη καθώς δεν δέχονταν το βασικό μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής.


Στην ουσία όπως μας εξήγησε η κα. Ανεμοδουρά, αυτοί που θα πληγούν θα είναι οι ασθενείς, όταν θα υπάρχει η υποχρεωτική αμοιβή του γιατρού με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Η πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου όχι μόνο δεν φοροδιαφεύγει αλλά αντίθετα μέσα σε όλη αυτή την οικονομική δυσπραγία, οι γιατροί βλέπουν ασθενείς δωρεάν, οι γιατροί βλέπουν ασθενείς δωρεάν, ενώ υπογράμμισε ότι όλη η ιατρική κοινότητα είναι υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής, μας είπε η κ. Ανεμοδουρά.


Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά μας τόνισε ότι αλλού είναι φοροδιαφυγή και πως οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να βρουν την φορολογητέα ύλη, εκεί που διαφεύγει.


Η κα. Ανεμοδουρά τόνισε για άλλη μία φορά ότι αν εφαρμοστούν οι προτάσεις που σχετίζονται,
  • Με την ηλεκτρονική κάρτα με pin, όπου δεν θα καταγράφονται οι εξετάσεις και τα φάρμακα του ασθενή στον ηλεκτρονικό του φάκελο από τον γιατρό, χωρίς τη φυσική του παρουσία.

  • Η πρόταση κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή,

  • Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου για τα χειρουργεία των νοσοκομείων, που θα πατάξει το φαινόμενο με τα φακελάκια, καθώς κανένας ασθενείς δεν θα μπορεί να προηγηθεί του άλλου, αν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι

  • Η κεντρική ενιαία κοστολόγηση του συνόλου των φαρμάκων και των αναλωσίμων, οι κεντρικές και ενιαίες προδιαγραφές, καθώς και η ενιαία και κεντρική διάθεσή τους, που θα εξαλείψει τις διαφοροποιήσεις στις τιμές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο


Τότε, θα υπάρξει πραγματική επίλυση των προβλημάτων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς θα παταχθεί η διαφθορά, ενώ παράλληλα θα εξοικονομηθούν και χρήματα.


Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε  και δεν είπαμε να φοροδιαφεύγουν οι γιατροί, αντίθετα οι περιπτώσεις που παρεκκλίνουν πρέπει να πατάσσονται άμεσα, δήλωσε από την πλευρά του και σε όλους του τόνους ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, στο LIFE2DAY, ενώ τόνισε ότι ο ιατρικός κόσμος δεν αντιτίθεται στην χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για την πληρωμή της ιατρικής επίσκεψης στα ιδιωτικά ιατρεία.


Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης μας εξήγησε ότι ήδη, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορεί η εφορία να ελέγξει τους γιατρούς, αφού οι επισκέψεις των ασθενών καταγράφονται μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα, καταγράφεται δηλαδή, σε ποιόν γιατρό πήγε ο ασθενής και τη θεραπεία ακολούθησε για την ασθένειά του. Μάλιστα όπως μας είπε ο κ. Πατούλης, σε πολλά ιατρεία υπάρχουν προαιρετικά, μηχανήματα πιστωτικών καρτών.


Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, υπογράμμισε ότι πρωταρχικό μέλημα του ιατρικού κόσμου είναι η διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου των ασθενών, γι’ αυτό και οι γιατροί εκφράσανε στο σύνολό τους, ενστάσεις, επιδιώκοντας να συζητήσουνε το θέμα με τον αρμόδιο υπουργό, όπως και έγινε.


Να θυμίσουμε ότι στην συνάντηση που είχε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, έγινε σαφές από την πλευρά του υπουργού ότι δεν υπάρχει πρόθεση στοχοποίησης των γιατρών, συζητήθηκαν λύσεις για τη διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου και τη μείωση του κόστους του νέου συστήματος για τους γιατρούς μέσω της συλλογικής διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες. Ειδικά για το θέμα του απορρήτου προτάθηκε από την πλευρά του υπουργείου η χρήση ενός κωδικού για κάθε γιατρό, τον οποίο θα πιστοποιούν οι ιατρικοί σύλλογοι σε συνεργασία με τις τράπεζες. Το όνομα και την ειδικότητα του γιατρού στον οποίο αντιστοιχεί ο κάθε κωδικός θα γνωρίζουν μόνον ο εκάστοτε Σύλλογος και το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης ,  συμφωνήθηκε να υπάρξουν εξαιρέσεις στην εφαρμογή του μέτρου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (ηλικιωμένοι) και καταστάσεις ασθενών (π.χ. έκτακτα περιστατικά).


Ο κ. Πατούλης είπε στο LIFE2DAY ότι θα πρέπει να  διασφαλιστεί η προστασία  του προφίλ για  κάθε ασθενή, γιατί είναι διαφορετικό, τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν εξετάσεις, ασθένειες και θεραπείες να τα έχει ένας φορέας του κράτους, όπως είναι η ΗΔΙΚΑ και άλλο ένας ιδιωτικός φορέας, όπως είναι μία τράπεζα.


Pin It