Παιδιατρική

Η βιταμίνη Ε στην παιδική ηλικία σχετίζεται με χαμηλότερη τρανσαμινάση αργότερα

Η βιταμίνη Ε στην παιδική ηλικία σχετίζεται με χαμηλότερη τρανσαμινάση αργότερα
Μεγαλύτερη πρόσληψη α-τοκοφερόλης (βιταμίνης Ε) στην πρώιμη παιδική ηλικία σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες αυξημένων επιπέδων της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης στη μέση παιδική ηλικία (ALT), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Hepatology. Η βιταμίνη Ε απαντά στη φύση με τη μορφή οκτώ χημικών ενώσεων: α-, β-, γ- και δ- τοκοφερόλες και α-, β-, γ- […]

Μεγαλύτερη πρόσληψη α-τοκοφερόλης (βιταμίνης Ε) στην πρώιμη παιδική ηλικία σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες αυξημένων επιπέδων της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης στη μέση παιδική ηλικία (ALT), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Hepatology. Η βιταμίνη Ε απαντά στη φύση με τη μορφή οκτώ χημικών ενώσεων: α-, β-, γ- και δ- τοκοφερόλες και α-, β-, γ- και δ-τοκοτριενόλες. Η βιταμίνη Ε είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό.

Οι ιδιότητές της είναι ζωτικής σημασίας για τις μεμβράνες των κυττάρων των ιστών που έχουν υψηλή συγκέντρωση σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), παραδείγματος χάριν του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και των πνευμόνων. Η βιταμίνη Ε βοηθά στην προστασία των PUFAs και άλλων λιπαρών ουσιών, όπως της χοληστερόλης, από την οξείδωση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (υψηλής δραστικότητας παραπροϊόντα του μεταβολισμού, που προέρχονται επίσης από περιβαλλοντικές πηγές).

Η Jennifer A. Woo Baidal, MD, MPH, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν την έκταση στην οποία η πρόσληψη βιταμίνης Ε από την παιδική ηλικία σχετίζεται με τα επίπεδα της ALT αργότερα στην παιδική ηλικία. Μητέρες 528 παιδιών συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο διατροφής κατά τη διάρκεια επισκέψεων στην πρώιμη παιδική ηλικία (διάμεσος 3,1 έτη), ενώ συλλέχθηκαν αίμα και ανθρωπομετρικά δεδομένα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στα μέσα της παιδικής ηλικίας (μέσος όρος 7,6 ετών).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση πρόσληψη α-τοκοφερόλης ήταν 3,7 mg / ημέρα στην πρώιμη παιδική ηλικία. Η μέση z-βαθμολογία του δείκτη μάζας σώματος (BMI) ήταν 0,41 μονάδες και το 22% των παιδιών είχε αυξημένο επίπεδο ALT κατά την αξιολόγηση της μέσης παιδικής ηλικίας.

Τα μοντέλα λογαριθμιστικής παλινδρόμησης προσαρμοσμένα σε πολλαπλές μεταβλητές έδειξαν ότι υπήρχαν χαμηλότερες πιθανότητες αυξημένης ALT στη μέση παιδική ηλικία (προσαρμοσμένη αναλογία πιθανότητας, 0,62, 95% διάστημα εμπιστοσύνης, 0,39 έως 0,99) για τα τεταρτημόρια 2 έως 4 έναντι του χαμηλότερου τεταρτημορίου σε παιδιά με υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Ε στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Ακόμη και μετά την καταμέτρηση της διατροφής στην πρώιμη παιδική ηλικία , η τάση συνεχίστηκε (προσαρμοσμένη αναλογία πιθανότητας, 0,62, 95% διάστημα εμπιστοσύνης, 0,36-1,08) και ενισχύθηκε μετά από τη μέτρηση της μέσης βαθμολογίας BMI (z-βαθμολογία από 0,32 έως 0,99). “Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, συγκεκριμένα η λήψη βιταμίνης Ε, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις μελλοντικές παρεμβάσεις για την πρόληψη της παιδιατρικής μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου”, γράφουν οι συγγραφείς.