ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
video

Ο Kαθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος στο healthweb.gr : Μακροχρόνια η μεγαλύτερη πανδημία είναι ο καρκίνος

Ο Kαθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος στο healthweb.gr : Ο Καθηγητής Παθολογίας και  Ογκολογίας της  Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής, στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία»,  Κωνσταντίνος Συρίγος μίλησε στην εκπομπή Opinion Health με τη Νικολέτα Ντάμπου ,για την πανδημία της COVID 19 και πως αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα αλλά και για την εξέλιξη της . Παράλληλα , απάντησε στις ερωτήσεις για τα εμβόλια και τις κλινικές μελέτες καθώς και για την πορεία του εμβολιασμού στην χώρα μας αλλά και για το παρόν και το μέλλον των ογκολογικών ασθενών .

Κύριε Συρίγο , το λοκντάουν απέτυχε ; Αφού τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο . Πραγματοποιήθηκε επίταξη των ιδιωτών γιατρών καθώς αρνούνταν να μπούν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας της COVID 19.

Ένα χρόνο τώρα λαμβάνονται  διάφορες  Υγειονομικές αποφάσεις. Αποφάσεις που συχνά δέχονται κριτική,  σας θυμίζω το θέμα της μάσκας πέρσι τέτοια εποχή αλλά και την κριτική τόσο του  καθυστερημένου λοκντάουν όσο και του προώρου ή του ανυπάρκτου λοκντάουν.Όταν κρίνουμε τις αποφάσεις αυτές θα πρέπει πρώτον να λαμβάνουμε υπόψιν την εποχή που λήφθηκαν καθώς  η πανδημία είναι δυναμική. Δεν είναι μία στατική κατάσταση άρα οι  αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε προς μία κατεύθυνση σε κάποια στιγμή της πανδημίας,  πρέπει να τις πάρουμε προς την άλλη κατεύθυνση σε άλλη στιγμή της πανδημίας,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πρώτη απόφαση ήταν λανθασμένη.Εκ των υστέρων όλοι ξέρουμε ποια ήταν η σωστότερη απόφαση αλλά την στιγμή που λαμβάνουμε την απόφαση δεν μπορούμε να ξέρουμε παρά μόνο να προβλέψουμε το μέλλον και με βάση αυτό να πάρουμε τις πιο σωστές αποφάσεις. Κατά τη γνώμη μου,  οι αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί σε γενικές γραμμές ήταν σωστές .

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα για να εκτονωθεί ο κόσμος;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού το οποίο είναι το πιο σημαντικό , το πιο θανατηφόρο και αυτό το γνωρίζουμε. Το τρίτο κύμα ειδικά στην Ελλάδα κυριαρχείται από την βρετανική μετάλλαξη. Ο εγκλεισμός έχει ήδη κρατήσει πάρα πολύ και έχει διαπιστωθεί ότι μία από τις κύριες πηγές μεταδοτικότητας είναι οι ενδοοικογενειακές συγκεντρώσεις.Ο πληθυσμός , έτσι είναι ανθρώπινη φύση,  δεν μπορεί να αντέξει σε ακραίες καταστάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα θα βρει τρόπους εκτόνωσης και δεν πρέπει να τον κατηγορούμε για αυτό . Αντίθετα θα πρέπει να συμβιβαζόμαστε με αυτό.Εφόσον λοιπόν οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να συνευρίσκονται,  καλύτερα να συναντιόνται σε ανοιχτούς χώρους με ελεγχόμενο τρόπο παρά μέσα στα σπίτια . Γεγονός που αναδείχθηκε με τον καλύτερο τρόπο μέσω της τακτικής των  κομμωτηρίων. Κλείσαμε τα κομμωτήρια ωστόσο δεν  σταμάτησε η δουλειά διότι  οι επαγγελματίες πήγαιναν στα  σπίτια  το οποίο ήταν πολύ επικίνδυνο από το να ήταν ανοιχτά καθώς μπορούμε να τα επιτηρούμε και μπορούμε να βλέπουμε όντως ότι τηρούνται οι υγειονομικοί  κανόνες και  έτσι να προλάβουμε μία ενδεχόμενη διασπορά του ιού μέσα από αυτή τη δραστηριότητα αλλά να δώσουμε και μία βαλβίδα εκτόνωσης στην κοινωνία.Με τέτοιου είδους στρατηγικές πρέπει να προχωρήσουμε.  Μία επόμενη τέτοια στρατηγική πολύ πετυχημένη σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να είναι οι εστίαση,  η οποία  θα έπρεπε να αρχίσει σιγά-σιγά να ανοίγει σε ανοιχτούς χώρους, με αποστάσεις από τραπέζι σε τραπέζι και  με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων σε κάθε τραπέζι , ώστε να συναντιόμαστε πάλι αλλά όχι σε σπίτια εν κρυπτό  και παραβυστό  Αλλά ανοιχτά σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες.

Πως γίνεται να υπάρχει τόσο μεγάλη μετάδοση του ιού με τόσο αυστηρό λοκντάουν ; Οφείλετε από τις κρυφές επισκέψεις στα σπίτια ή από τα ΜΜΜ ή από τις μεταλλάξεις ;

Είναι μία πολυπαραγοντική εξίσωση  που όλοι οι παράγοντες έχουν έναν βαθμό συμμετοχής. Οι μεταλλάξεις είναι υπό στελέχη πιο μεταδοτικά και πιο παθογόνα , οι  συμπεριφορές μας είναι πιο χαλαρές  αφού οι κοινωνική απομόνωση δεν τηρείται στο βαθμό που θα έπρεπε άρα όλα παίζουν ρόλο.

Μπορούμε να ρίχνουμε ευθύνες μόνο στους πολίτες και να τους κουνάει η πολιτεία το δάκτυλο ότι δεν φοράνε σωστά την μάσκα και δεν κρατάνε αποστάσεις αλλά και δεν χρησιμοποιούν αντισηπτικό την στιγμή που στην Ελλάδα δεν είχαμε και δεν έχουμε το ΕΣΥ που μας αξίζει;

Με την ιδιότητα μου ως δάσκαλος θα μιλήσω για το κούνημα του δαχτύλου. Με τον να κουνάμε το δάχτυλο δε βοηθάει σε τίποτα .  Ούτε είναι παιδαγωγικό ούτε είναι σωστό ούτε πετυχαίνεις αυτό που θέλεις. Σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί η συναίνεση .Με την συναίνεση θα πάμε μπροστά,  να εκπαιδεύσουμε , να πείσουμε και όχι να κουνάμε το δάχτυλο . Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση και συμπεριφορά.  Ο γιος μου , μου είπε κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ πετυχημένο και δεν το είχα καταλάβει μέχρι που μου το είπε. Μου  είπε ‘’ Ξέρεις μπαμπά εσείς παίρνετε αποφάσεις μερικές φορές πολύ αυστηρές αλλά αυτές οι αποφάσεις αφορούν τους άλλους και δεν αφορούν εσάς,  γιατί  εσείς έχετε την άδεια και την δυνατότητα , όπου θέλετε και όποτε θέλετε να πάτε λόγω της ιδιότητα σας αλλά  και εμβολιασμένοι  είστε . Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις δεν είναι αυτοί  που καλούνται να την τηρήσουν , αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Λαμβάνονται   αποφάσεις για ανθρώπους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας . Βρίσκονται σε μειονεκτική θέση κοινωνικά  και οικονομικά αλλά και από άποψη ελευθερίας.

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Σε ό,τι αφορά στο εθνικό σύστημα υγείας βγήκε από μία δεκαετή οικονομική κρίση,  κουρασμένο και γερασμένο αλλά και με μειωμένους πόρους  τόσο στο   ανθρώπινο δυναμικό  όσο  και στην τεχνολογίας και παρόλα αυτά , ένα χρόνο έχει ανταπεξέλθει πάρα πολύ καλά στην κρίση της πανδημίας . Ήμασταν μία από τις πιο πετυχημένες χώρες. Εδώ και ένα χρόνο κάναμε λοκντάουν για να προετοιμαστούμε για την κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα και την  περιμέναμε ούτως ή άλλως. Ώστε να δώσουμε χρόνο στο εθνικό σύστημα υγείας να πάρει κάποιες ανάσεςΕάν έγιναν όλα όσα θα έπρεπε ή εάν θα έπρεπε να ληφθούν ακόμη περισσότερες αποφάσεις είναι κάτι το οποίο συζητιέται και για  το οποίο δεν είμαι σίγουρος ότι έγιναν  όσα μπορούσαν να γίνουν .

Στρατηγική

Δεν είμαι σίγουρος ότι η στρατηγική ήτανε εκ των προτέρων έτοιμη για τις στιγμές που βιώνουμε αλλά τώρα τις βιώνουμε και πρέπει να  τις αντιμετωπίσουν. Το εθνικό σύστημα υγείας , τα δημόσια νοσοκομεία και η ιατρική σχολή Αθηνών για  το λεκανοπέδιο έχουν δώσει όλα όσα μπορούν να δώσουν και έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους και παρόλα αυτά συνεχίζουν, δεν κάνουν πίσω.  Χρειαζόμαστε  και την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα γίνεται μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα.

Πιστεύετε ότι η Πανδημία δίνει την  ευκαιρία να βελτιωθεί το εθνικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα αφού θα παραμείνουν και μετά την πανδημία του κορωνοϊού;

Η πανδημία άλλαξε όλους τους τομείς της ζωής μας,  άλλαξε την επικοινωνία  και  την διασκέδαση μαζί και την εκπαίδευση και φυσικά τις ανάγκες του εθνικού συστήματος υγείας . Πρόκειται για μια προφανής κατάσταση και  θα υπάρξουν και επόμενες πανδημίες . Δεν πρόκειται για  μία πανδημία που θα εμφανίζεται μία φορά σε κάθε αιώνα. Δεν αποκλείεται στην δικιά μας  γενιά να ζήσουμε και δεύτερη τέτοια πανδημία.Ήδη αρχίζουμε να συζητάμε για μια καινούργια υποειδικότητα  των λοιμώξεων που ονομάζεται, αναδυόμενες λοιμώξεις.Από μία τέτοια εμπειρία μόνο οι τυφλοί και οι ανόητοι  δεν θα έπαιρναν μαθήματα.  Θα πρέπει να αλλάξουμε πάρα πολλά και πρώτα απ’ όλα στην ιδεολογία μας. Σκεφτείτε , υπήρχαν άνθρωποι που λέγανε ότι το σύστημα υγείας είναι περιττό , είναι ακριβό και είναι άχρηστο.  Στην Ελλάδα αλλά  και παγκοσμίως , το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν που πρωτοστάτησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Άρα η στρατηγική θα πρέπει να είναι  να το κάνουμε χρήσιμο και να μην το κάνουμε σπάταλο αλλά  αποδοτικό και να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα .

Είναι γεγονός όμως κύριε Συρίγο ότι το Εθνικό Σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι παλιό, γερασμένο και ακριβό και χρειάζεται βελτίωση,  εκεί έγκειται η συζήτηση. Στην εξέλιξη του.

Το Εθνικό Σύστημα υγείας στην Ελλάδα έχει πολλές παθογένειες , η λύση δεν είναι να το καταργήσουμε  αλλά είναι να το ανανεώσουμε και να το αναβαθμίσουμε , να το κάνουμε ανταγωνιστικό με το ιδιωτικό . Κάθε Έλληνας πολίτης δικαιούται να έχει στο δημόσιο νοσοκομείο ένα μίνιμουμ εξυπηρέτησης, με καλές συνθήκες τόσο σε ότι αφορά στην τεχνολογία και στους γιατρούς αλλά και στην οργάνωση .

Πιστεύετε ότι ο πολιτικός σχεδιασμός της πανδημίας πέτυχε ή απέτυχε, με δεδομένο ότι την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε  χαλάρωση  των περιοριστικών μέτρων , ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε επίταξη των  ιδιωτών γιατρών.

Δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω τον τρόπο που λαμβάνονται οι  αποφάσεις γιατί δεν τον γνωρίζω. Για τα δύο συγκεκριμένα μέτρα που αναφέρατε είναι προς την ίδια κατεύθυνση , πιστεύω πως , ναι,  οι ιδιώτες γιατροί πρέπει να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτή την δύσκολη στιγμή και πιστεύω πως ,ναι , να χαλαρώσουμε σε ένα σημείο τα μέτρα για να υπάρχουν βαλβίδες εκτόνωσης και δραστηριότητας σε  εξωτερικούς χώρους. Ίσως ακουστεί  ακραίο αλλά αν μπορούσαν να ανοίξουν τους κινηματογράφους τον Απρίλιο με σόμπες , θα ήταν ότι καλύτερο.

Κύριε Συρίγο πως βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία,  με δεδομένο ότι βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο και οι  γιατροί καθώς και νοσηλευτές και όλο το προσωπικό είναι κουρασμένοι . Και δυστυχώς παρότι όλοι χειροκροτούμε τους γιατρούς ως ήρωες , την ίδια στιγμή έχουν να πληρωθούν 3 μήνες τις εφημερίες , σύμφωνα με το ρεπορτάζ μου.

Όταν υπήρχαν τα χειροκροτήματα εγώ ήμουν  πολύ σκεπτικός , δεν είμαι σύμφωνος και  δε με ενθουσίαζαν . Δεν είναι αυτό που περιμένουν οι γιατροί αλλά έμπασή περίπτωση, στο βαθμό που ήταν αυθόρμητα τα σέβομαι , δεν επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπω τη ζωή μου μέσα από την ιατρική.Οι γιατροί δεν θέλουν την χειροκροτήματα αυτό που επιθυμούν είναι σεβασμός . Παράλληλα , θέλουν να έχουν τα μέσα που απαιτούνται για να κάνουν το καθήκον τους. Οι απλήρωτες εφημερίες , είναι ένα μέρος μόνο των πολλών προβλημάτων που έχουν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και των πανεπιστημιακών κλινικών. Υπάρχουν πολλές εργασιακές ανάγκες, ωστόσο, θεωρώ ότι αυτή την στιγμή  της ύψιστης  μάχης δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος  για να θέσουμε συνδικαλιστικά αιτήματα , θα είναι άκαιρο  και άκομψο . Όταν τελειώσει η πανδημία θα πρέπει αυτό να τεθεί επί τάπητος και να συζητηθούν  από μηδενική βάση  οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ και  των πανεπιστημιακών  και να υπάρξει μία συνεργασία μεταξύ τους και με τον ιδιωτικό τομέα . Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση και κάποιος να πάρει την πρωτοβουλία για αυτή τη συζήτηση όχι με μπαλώματα αλλά με χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι μιλάμε για ένα συνδικαλιστικό θέμα , το γεγονός ότι δεν πληρώνονται κανονικά τις εφημερίες οι γιατροί μας , που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν τη μάχη κατά της COVID 19 ,  για όλους εμάς.

Ναι αλλά αυτή τη στιγμή τι να κάνει ο κακομοίρης ο ειδικευόμενος γιατί  αυτό συμβαίνει στους νέους γιατρούς.

Όχι μόνο ισχύει για όλους τους γιατρούς και τους παλιούς κύριε Συρίγο.

Τι να κάνει ο γιατρός, να μην πάει σήμερα το βράδυ να κάνει την εφημερία του;

Φυσικά, να πάει , όλα αυτά τα λέμε για να αναδείξουμε το θέμα ώστε να επιληφθεί το υπουργείο υγείας και να το βάλει ως προτεραιότητα .

Πιστεύετε ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία και οι γιατροί έχουν συμβάλει αρκετά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας της COVID 19 ;

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία τώρα αρχίζουν να μπαίνουν στη μάχη. Το ΝΙΜΤΣ  είχε μία έντονη συμμετοχή στο πρώτο κύμα της πανδημίας,  μετά γύρισε στην κανονικότητα ,  ενώ άλλα νοσοκομεία δεν γύρισαν. Τώρα με καινούργια απόφαση το ΝΙΜΤΣ και το 401 ΓΣΝΑ έχουν αναλάβει μεγάλο βάρος . Επίσης , θα μπει στις εφημερίες και το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας , είναι μία πολύ χρήσιμη  υποστηρικτική προσπάθεια από τους στρατιωτικούς συναδέλφους.

Ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο ‘’ Η  Σωτηρία ‘’ στο οποίο είσαστε διευθυντής της Γ’ παθολογικής κλινικής , η πληρότητα που έχει φτάσει κύριε Συρίγο είμαστε 100%ή όχι ακόμα;

Έχουμε πέρασε το 100%,  εδώ και πολλές μέρες και τα νούμερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όπως την βιώνουμε και θα σας εξηγήσω γιατί. Λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας στο νοσοκομείο  ” Η  Σωτηρία”  προσπαθούμε και βάζουμε ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία στους  θαλάμους διότι οι ΜΕΘ δεν έχω καθόλου χωρητικότητα.Η πιο συνηθισμένη κατάσταση είναι οι άρρωστοι  που πρέπει να εισαχθούν για νοσηλεία να περιμένουν μέχρι και 8 ώρες στα επείγοντα για να βρεθεί άδειο κρεβάτι, άρα είμαστε πάνω από 100% πληρότητα.

Σε πόση ώρα μπορεί κανείς να βρει ένα άδειο κρεβάτι στις ΜΕΘ ;

Είναι μία δυναμική κατάσταση , μπορεί κανείς να έρθει και να το βρει σε μισή ώρα και σε κάποια  άλλη περίπτωση να περιμένει  και ένα οκτάωρο. Και αντίστοιχα μπορεί να υπάρξει ασθενής που να περιμένει και  24ώρες  για να βρεθεί κρεβάτι εντατικής και να είναι διασωληνωμένος σε απλό θάλαμο. Η κατάσταση αυτή ισχύει , για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής.

Όλα τα νοσοκομεία της δική Αττικής βρίσκονται σε μία πληρότητα 100%;

Κάποια νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει την πληρότητα 100%   και άλλα είναι πολύ κοντά. Υπάρχει πολύ υψηλή πληρότητα.

Πιστεύετε , ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα έχουν καθυστερήσει αφού περίπου 460.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις αυτή τη στιγμή και για να δημιουργηθεί κι η ανοσία της κοινότητας χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού δηλαδή 12.300.000 εμβολιασμοί με δύο δόσεις .Τι πιστεύετε έχουμε καθυστερήσει ;

Προφανώς όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα. Από την πρώτη μέρα των εμβολιασμών έλεγα,  ότι αν δε φτάσουμε στους 20.000 εμβολιασμούς την ημέρα δεν πρόκειται να πετύχουμε ανοσία της κοινότητας. Τώρα δεν είναι σωστό να μετράμε όσους έχουν εμβολιαστεί δύο φορές καθώς επιστημονικά είναι σωστό να μετράμε τους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με μία δόση καθώς η μία δόση , καλύπτει σε μεγάλο βαθμό και δημιουργεί ανοσία. Αυτό το βιώσαμε όσοι είχαν κάνει εμβολιασμό νόσησαν πολύ πιο ελαφριά και μείνανε πολύ λιγότερες ημέρες στο νοσοκομείο. Άρα , σε ότι  αφορά στους  συμβολισμούς όσο περισσότεροι  τόσο καλύτερα  και αυτό αφορά στην προμήθεια των εμβολίων που έχει να κάνει με την κρατική πολιτική και το ευρωπαϊκό σύστημα προμηθειών.Παράλληλα, σχετίζεται  και με την εκπαίδευση και την παιδεία και αυτό αφορά στους υγειονομικούς  καθώς κάποιοι  δεν έχουν εμβολιαστεί  και αποτελεί ένα  πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Τρίτον τα φέικ νιουζ σχετικά με τα  εμβόλια, επηρεάζουν καθώς  πολλοί άνθρωποι που έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν ακυρώνουν το ραντεβού διότι  έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης και εμβόλια πηγαίνουν χαμένα. Άρα ,υπάρχουν πολλοί παράγοντες από τους οποίους θα πρέπει να μαζέψουμε το θέμα και πάνω απ’ όλα ο κρατικός προγραμματισμός και η διαθεσιμότητα των εμβολίων που θα υπάρχουν .

Κύριε Συρίγο αν θέλουμε να δούμε το σύνολο των εμβολιασμών θα πρέπει να μετρήσουμε τους ανθρώπους που έχουνε βολευτεί με δύο δόσεις γιατί αυτός είναι ένας ολοκληρωμένος εμβολιασμός. Οι άνθρωποι που εμβολιάζω με την πρώτη δόση έχουν προστασία στον εαυτό τους κατά 90 τοις 100 να μη νοσήσουν αλλά συνεχίζουν να μεταδίδουν .

Με την πρώτη δόση εμβολιαζόμενός από τα πολύ μικρό ποσοστό προστασίας πάνω από το 90% . Ωστόσο αποκτά ένα καλό ποσοστό ανοσίας πάνω από 60% .

Ο εμβολιαζόμενός και με την πρώτη δόση και με την δεύτερη δόση δεν θα πρέπει να σταματάει να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας διότι δεν έχουμε καμία απολύτως γνώση εάν μεταδίδει σίγουρα Αποικίζεται μπορεί και να μεταδίδει μπορεί και όχι δεν το ξέρει άρα ούτε η πρώτη δόση είναι ασφαλής για να απαλλαγείς από τα μέτρα προστασίας ούτε η δεύτερη. Να σας υπενθυμίσω την μεγάλη Βρετανία είχε μία στρατηγική η οποία ήταν έξω σε οδηγίες των Μαίρη ελληνικού και ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων και έδωσε την πρώτη δόση του εμβολίου καθυστέρησε πάρα πολύ να δώσεις την δεύτερη δόση έτσι όπως είναι βόλεϊ με την πρώτη δόση πολύ μεγαλύτερομο του πληθυσμού πολύ κριτίκαραν αυτή την άποψη και ήταν κάθετα αντί στην Αθήνα άποψη. Εγώ από την πρώτη στιγμή διότι το βρήκα πάω μία πάρα πολύ έξυπνη Επιστημονικά ιδέα που ήταν out of the box όπως λένε αλλά που είχε θεωρητικό υπόστρωμα και τελικά της βγαίνει θετικά της μεγάλης Βρετανίας αρέ έκτο αποτελέσματος δεν ήταν μία λάθος απόφαση.

Κύριε Συρίγο πείτε μας κάποιες συμβουλές για τα μέτρα που θα τηρούνται μετά τον εμβολιασμό διότι πολύς κόσμος πιστεύει ότι μπορεί να απελευθερωθεί και να κοιμηθεί ελεύθερα .

Η πεποίθηση ότι ο εμβολιασμός είναι η λύτρωση και η ατομική και κοινωνική δεν είναι ακριβώς έτσι. Η λύτρωση είναι όπως πολύ εύστοχα είπατε πριν ναι βόλεϊ το 70% του πληθυσμού . Να εμβολιαστούμε μόνο εμείς ούτε προστατευόμαστε να μη νοσήσουμε θα νοσήσουμε λέω πιο είπε ότι η αγαπημένη μας για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστάσεις και υγειονομικής προστασίας η μάσκα συνεχείς να είναι υποχρεωτική αλλά και υπέρ της συνάθροισης συνεχίζουν να είναι υποχρεωτικές και η απόσταση και το καλό πλύσιμο των χεριών συνεχίζει να είναι υποχρεωτικό και θα συνεχίσουν αυτά τα μέτρα είναι υποχρεωτικά τουλάχιστον για όλο το καλοκαίρι. Μη νομίζει κανείς ότι τώρα που θα εμβολιαστούμε τα πετάξουμε την μάσκα .

Κύριε καθηγητά ποιες ομάδες ασθενών δεν πρέπει να εμβολιαστούν; 

Οι ομάδες ασθενών που δεν πρέπει να εμβολιαστούν είναι πάρα πολύ λίγες, είναι ελάχιστες και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,  δηλαδή θα μπορούσαν να εμβολιαστούν σε δεύτερο χρόνο.Η αναφερόμενη αλλεργία από μόνη της δεν είναι λόγος να για να μην εμβολιαστεί ένας άνθρωπος  δηλαδή αν έχει αλλεργίες σε κάποια  τροφή ή σε ένα φάρμακο  ή στο σκιαγραφικό , απλώς ο  εμβολιασμός  θα πρέπει να γίνει σε μία οργανωμένη δομή με λίγο πιο αυξημένη προσοχή .

Χρόνιες Παθήσεις

Παθήσεις οι οποίες είναι χρονιές αλλά ελεγχόμενες όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και ο ζαχαρώδης διαβήτης καθώς και η νευρική ανεπάρκεια αλλά και τα ογκολογικά νοσήματα,  δεν είναι λόγος οι ασθενείς αυτοί να μην εμβολιαστούν . Ένας  σοβαρός λόγος για να μην εμβολιαστεί κάποιος είναι μία ενεργός λοίμωξη και αυτός  είναι λόγος για να αναβάλει το  εμβόλιο και όχι να μην το κάνει καθόλου . Επιπρόσθετα , οι ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια σε συνεργασία με τον γιατρό ημέρες που ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε θέση να δεχτεί το εμβόλιο.

Για τα παιδιά την ισχύει ;

Οι πρώτες κλινικές μελέτες για το εμβόλιο της COVID 19  δεν περιλάμβαναν τα παιδιά για υπάρξουν πιο   γρήγορα τα αποτελέσματα. Ήδη, ορισμένα εμβόλια έχουν αρχίσει μελέτες για παιδιά από 16 ετών και πάνω και φαίνεται ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής. Για παιδιά κάτω των 16 ετών πρέπει να ολοκληρωθούν οι κλινικές  μελέτες , να δούμε τα αποτελέσματα για να αποφασίσουμε,  δεν υπάρχουν δεν υπάρχει λόγος να προτρέχουμε.

Δύο διακεκριμένοι καθηγητές φαρμακολογίας λένε ότι είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκαν όλα  τα στάδια κλινικών μελετών για τα εμβόλια της COVID 19 πριν κυκλοφορήσουν . Τι έχετε να μας πείτε γι’ αυτό;

Πρώτα απ’ όλα να σας πω ότι δεν ξέρω τι σημαίνει διακεκριμένος. Διακεκριμένος σημαίνει αυτός που τον σέβονται οι συνάδελφοι του ή αυτός που έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης άρα είναι διακριτός , τον βλέπουν οι άλλοι και τον αναγνωρίζουν; Δε μου αρέσει να σχολιάζω προσωπικές απόψεις . Εμένα μου αρέσει να μελετώ  τα  επιστημονικά δεδομένα για να αποκτώ άποψη και να σχολιάζω βάση αυτών .

Απαντήστε μας σύμφωνα με τα  επιστημονικά  δεδομένα

Για τα εμβόλια που εγώ παρακολούθησα τον  τρόπο ανάπτυξη τους και  είναι της PHIZER και ASTRAZENECA αλλά και της MODERNA και Johnson and Johnson , έχω να πω ότι , είναι εμβόλια πέρασαν  ένα προς ένα  όλα τα στάδια κλινικών μελετών και πέρασαν ένα προς ένα όλα τα κριτήρια και στην συνέχεια δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα και δεν έγινε καμία έκπτωση στο χρόνο ή στην διαδικασία, όπως και για κάθε άλλο φάρμακο. Σε αυτά τα τέσσερα εμβόλια δεν έγινε κανένας συμβιβασμός.

Σε ποια εμβόλια αναφέρονται οι διακεκριμένοι δεν το ξέρω.

Αυξήθηκαν οι κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το 2020 στην Ελλάδα;

Το 2020 λόγω  της πανδημίας του κορωνοϊού οι κλινικές μελέτες που αφορούσαν άλλα νοσήματα πέραν της COVID 19 , πήγαν πίσω.

Πόσες μελέτες διακόπηκαν;

Έχουν διακοπεί πολλές μελέτες που δεν αφορούσαν στην λοίμωξη της COVID 19 . Λόγω της Πανδημίας οι υπόλοιπες κλινικές μελέτες ήταν σε δεύτερη προτεραιότητα γιατί οι πόροι είναι συγκεκριμένοι και πρώτη προτεραιότητα ήταν η μελέτες  για τον κορωνοϊό.Στην ογκολογία που έχω μία καλύτερη εποπτεία, οι μελέτες αρχικά διακόπηκαν μέχρι να καταλάβουμε με ποιους όρους και ποιες συνθήκες θα λαμβάνουν μέρος οι  ασθενείς, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και το καινούργιο τοπίο που διαμορφώθηκε . Σήμερα σε ότι  αφορά τα καινούργια φάρμακα όλες οι μελέτες αρχίζουν σιγά-σιγά να ανοίγουν . Βάζουμε ασθενείς στις μελέτες με ένα πιο αργό ρυθμό , μία πιο καθυστερημένη προσέλευση αλλά είναι ανοιχτές και λειτουργούν.

Το κέντρο κλινικών μελετών τους νοσοκομείο ‘ Η Σωτηρία ‘ στο οποίο είστε επικεφαλής παρουσιάζει ένα πολύ σημαντικό έργο,  μίλησε μας γι’ αυτό.

Είναι ένα κέντρο κλινικών μελετών ογκολογίας το οποίο έχει  20 χρόνια λειτουργίας και  είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα που είναι πιστοποιημένο με ISO και διενεργεί πάνω από 50 μελέτες κάθε χρόνο ταυτόχρονα   σε ασθενείς με νεοπλάσματα του πνεύμονα αλλά και του θώρακα καθώς και του μαστού αλλά και παχύ έντερο καθώς και πάγκρεας . Υπάρχουν πολλές δημοσιεύεις . Υπάρχει μία πολύ μεγάλη ομάδα γιατρών με εξειδίκευση ανά όγκο και ανά  κλινική μελέτη. Κατά την διάρκεια της πανδημίας τόσο το τμήμα κλινικών μελετών όσο και  το ογκολογικό τμήμα, που είχε και έχει  ασθενείς  εκτός κλινικών μελετών , λειτουργεί  χωρίς καμία διακοπή.

Πιστεύετε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει αγνοήσει  τον καρκίνο και επικεντρώνεται στην λοίμωξη του κορωνοϊού;

Ναι. Πιστεύω ότι το υπουργείο υγείας έχει αγνοήσει όλες τις μη COVID  παθήσεις και επικεντρώνονται στην λοίμωξη του κορωνοϊού, είναι μία προτεραιότητας που  την καταλαβαίνω καθώς  οι πόροι και η  ανθρώπινη δυναμική πρέπει να πάει εκεί αλλά κορωνοϊός αργά  ή γρήγορα θα τελειώσει και όταν τελειώσει δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί που ακριβώς ήμασταν πριν. Διότι τα νοσήματα συνεχίζουν να εξελίσσονται και όταν τελειώσει η πανδημία θα βρούμε μπροστά μας ένα τσουνάμι αυτών των νοσημάτων , τα οποία υπό θεραπεύτηκαν είτε υπό διαγνώστηκαν και όλα αυτά θα φορτώσουν το εθνικό σύστημα το οποίο θα είναι κουρασμένο από την πανδημία. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα αυτά . Εμείς ως επιστήμονες είμαστε προετοιμασμένοι και προσπαθούμε .Η  ιατρική σχολή Αθηνών κάνει μια προσπάθεια να καταγράψει για της μη COVID παθήσεις, τι πήγε πίσω στο χειρουργικό τομέα και ποια χειρουργεία έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν και κατά είδος χειρουργείων. Εμείς , στο παθολογικό τομέα της Ιατρικής σχολής Αθηνών καταγράφουμε και κάνουμε την ίδια ακριβώς δουλειά  ώστε  προετοιμάσουμε το υπουργείο Υγείας και να τους πούμε ότι σε λίγο καιρό μας  περιμένει ένα δεύτερο τσουνάμι από μη Covid  παραμελημένες παθήσεις. Εμείς προετοιμάζουμε αυτή τη δουλειά στην ιατρική σχολή Αθηνών, τώρα εάν θα  ακουστεί είναι θέμα υπουργείου.

Ωστόσο κύριε Συρίγο , ο καρκίνος δεν περιμένει . Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα για τους ογκολογικούς ασθενείς μετά την πανδημία της COVID 19;

 Είμαι πάρα πολύ ανήσυχος, πραγματοποιήθηκε  μία μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία έδειξε ότι την επόμενη δεκαετία η επιδείνωση από νεοπλασματικά νοσήματα θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 30%  και όχι μόνο δεν θα μειωθεί όπως γίνεται κάθε χρόνο αλλά  θα αυξηθεί  την επόμενη δεκαετία και αυτό θα οφείλεται στην πανδημία του κορωνοϊου . Συνηθίζω να λέω ότι οι καρκινοπαθείς είναι η παράπλευρη απώλεια του κορωνοϊού. Υπάρχουν άνθρωποι που είχαν από τον Ιανουάριο βιοψία ενός χειρουργείου για καρκίνο του μαστού ή του παχέος εντέρου ή του πνεύμονα και ήρθαν τώρα . Τους ρωτάμε γιατί καθυστέρησαν τόσο και η απάντηση ήταν γιατί φοβόμουνα . Δεν φταίει πάντα ο ασθενής που φοβάται αλλά και το σύστημα που δεν ήταν προετοιμασμένο να τους  δεχθεί.

Όλα αυτά θα έχουν μία μακροπρόθεσμη συνέπεια την οποία δεν θα βιώσουμε μέσα στο 2021 διότι αυτούς τους αρρώστους τους αντιμετωπίσαμε , όχι όμως με τον καλύτερο τρόπο , όχι όπως θα τους αντιμετωπίζαμε τον Ιανουάριο και αυτό συνεχίζεται και στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού . Άρα είναι κάτι που θα επηρεάσει τους ασθενείς με καρκίνο μέσα στην επόμενη  δεκαετία.

Θα ήθελα να δώσω κάποιες  συμβουλές στους ασθενείς με καρκίνο:

  • Πρώτον κάντε κανονικά τις θεραπείες σε συνεννόηση με τον ογκολογο σας
  • Πραγματοποιήστε κανονικά τις εξετάσεις σας
  • Επιλέξτε τις σωστές θεραπείες και όχι τις εύκολες που είναι εκτός νοσοκομείου, λαμβάνοντας τα σωστά μέτρα πρόληψης.

Και πάνω απ’ όλα κάντε τον προληπτικό έλεγχο κάντε αυτό που έχει έρθει η ώρα να γίνει , βάση με το πρόγραμμα που σας έχει βάλει ο οικογενειακός γιατρός όπως  μαστογραφία αλλά και τεστ παπ  καθώς και κολονοσκόπηση αλλά και αξονική τομογραφία θώρακός για τους καπνιστές. Όλα όσα πρέπει να γίνουν.  Η πανδημία του κορωνοϊού σκοτώνει λιγότερο από ότι  σκοτώνει, ένας καθυστερημένα διαγνωσμένος καρκίνος . Μην παρασύρεστε από τα πρωτοσέλιδα ή αυτά που βγαίνουμε οι  επιστήμονες και λέμε ως προτεραιότητα. Η προτεραιότητα αυτή την περίοδο είναι η λοίμωξη της COVID 19 , μακροχρόνια η μεγαλύτερη πανδημία είναι ο καρκίνος.

 Κύριε Συρίγο , το λοκντάουν απέτυχε ; Αφού τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο . Πραγματοποιήθηκε επίταξη των ιδιωτών γιατρών καθώς αρνούνταν

Ένα χρόνο  τώρα λαμβάνονται  διάφορες  Υγειονομικές αποφάσεις. Αποφάσεις που συχνά δέχονται κριτική,  σας θυμίζω το θέμα της μάσκας πέρσι τέτοια εποχή αλλά και την κριτική τόσο του   καθυστερημένου  λοκντάουν όσο και του προώρου ή του ανυπάρκτου λοκντάουν.   Όταν κρίνουμε τις αποφάσεις αυτές θα πρέπει πρώτον να λαμβάνουμε υπόψιν την εποχή που λήφθηκαν καθώς  η πανδημία είναι δυναμική. Δεν είναι μία στατική κατάσταση άρα οι  αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε προς μία κατεύθυνση σε κάποια στιγμή της πανδημίας,  πρέπει να τις πάρουμε προς την άλλη κατεύθυνση σε άλλη στιγμή της πανδημίας,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πρώτη απόφαση ήταν λανθασμένη. Εκ των υστέρων όλοι ξέρουμε ποια ήταν η σωστότερη απόφαση αλλά την στιγμή που λαμβάνουμε την απόφαση δεν μπορούμε να ξέρουμε παρά μόνο να προβλέψουμε το μέλλον και με βάση αυτό να πάρουμε τις πιο σωστές αποφάσεις. Κατά τη γνώμη μου,  οι αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί σε γενικές γραμμές ήταν σωστές .

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα για να εκτονωθεί ο κόσμος;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού το οποίο είναι το πιο σημαντικό , το πιο θανατηφόρο και αυτό το γνωρίζουμε.. Το τρίτο κύμα ειδικά στην Ελλάδα κυριαρχείται από την βρετανική μετάλλαξη. Ο εγκλεισμός έχει ήδη κρατήσει πάρα πολύ και έχει διαπιστωθεί ότι μία από τις κύριες πηγές μεταδοτικότητας είναι οι ενδοοικογενειακές συγκεντρώσεις.Ο πληθυσμός , έτσι είναι ανθρώπινη φύση,  δεν μπορεί να αντέξει σε ακραίες καταστάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα θα βρει τρόπους εκτόνωσης και δεν πρέπει να τον κατηγορούμε για αυτό . Αντίθετα θα πρέπει να συμβιβαζόμαστε με αυτό.Εφόσον λοιπόν οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να συνευρίσκονται,  καλύτερα να συναντιόνται σε ανοιχτούς χώρους με ελεγχόμενο τρόπο παρά μέσα στα σπίτια . Γεγονός που αναδείχθηκε με τον καλύτερο τρόπο μέσω της τακτικής των  κομμωτηρίων. Κλείσαμε τα κομμωτήρια ωστόσο  δεν  σταμάτησε η δουλειά διότι  οι επαγγελματίες πήγαιναν στα  σπίτια  το οποίο ήταν πολύ επικίνδυνο από το να ήταν ανοιχτά καθώς μπορούμε να τα επιτηρούμε και μπορούμε να βλέπουμε όντως ότι τηρούνται οι υγειονομικοί  κανόνες και  έτσι να προλάβουμε μία ενδεχόμενη διασπορά του ιού μέσα από αυτή τη δραστηριότητα αλλά να δώσουμε και μία βαλβίδα εκτόνωσης στην κοινωνία. Με τέτοιου είδους στρατηγικές πρέπει να προχωρήσουμε.  Μία επόμενη τέτοια στρατηγική πολύ πετυχημένη σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να είναι οι εστίαση,  η οποία  θα έπρεπε να αρχίσει σιγά-σιγά να ανοίγει σε ανοιχτούς χώρους, με αποστάσεις από τραπέζι σε τραπέζι και  με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων σε κάθε τραπέζι , ώστε να συναντιόμαστε πάλι αλλά όχι σε σπίτια εν κρυπτό  και παραβυστό  Αλλά ανοιχτά σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες.

Πως γίνεται να υπάρχει τόσο μεγάλη μετάδοση του ιού με τόσο αυστηρό λοκντάουν ; Οφείλετε από τις κρυφές επισκέψεις στα σπίτια ή από τα ΜΜΜ ή από τις μεταλλάξεις ;

Είναι μία πολυπαραγοντική εξίσωση  που όλοι οι παράγοντες έχουν έναν βαθμό συμμετοχής. Οι μεταλλάξεις είναι υπό στελέχη πιο μεταδοτικά και πιο παθογόνα , οι  συμπεριφορές μας είναι πιο χαλαρές  αφού οι κοινωνική απομόνωση δεν τηρείται στο βαθμό που θα έπρεπε άρα όλα παίζουν ρόλο.

Μπορούμε να ρίχνουμε ευθύνες μόνο στους πολίτες και να τους κουνάει η πολιτεία το δάκτυλο ότι δεν φοράνε σωστά την μάσκα και δεν κρατάνε αποστάσεις αλλά και δεν χρησιμοποιούν αντισηπτικό την στιγμή που στην Ελλάδα δεν είχαμε και δεν έχουμε το ΕΣΥ που μας αξίζει;

Με την ιδιότητα μου ως δάσκαλος θα μιλήσω για το κούνημα του δαχτύλου. Με τον να κουνάμε το δάχτυλο δε βοηθάει σε τίποτα .  Ούτε είναι παιδαγωγικό ούτε είναι σωστό ούτε πετυχαίνεις αυτό που θέλεις. Σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί η συναίνεση .Με την συναίνεση θα πάμε μπροστά,  να εκπαιδεύσουμε , να πείσουμε και όχι να κουνάμε το δάχτυλο . Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση και συμπεριφορά.  Ο γιος μου , μου είπε κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ πετυχημένο και δεν το είχα καταλάβει μέχρι που μου το είπε. Μου  είπε ‘’ Ξέρεις μπαμπά εσείς παίρνετε αποφάσεις μερικές φορές πολύ αυστηρές αλλά αυτές οι αποφάσεις αφορούν τους άλλους και δεν αφορούν εσάς,  γιατί  εσείς έχετε την άδεια και την δυνατότητα , όπου θέλετε και όποτε θέλετε να πάτε λόγω της ιδιότητα σας αλλά  και εμβολιασμένοι  είστε . Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις δεν είναι αυτοί  που καλούνται να την τηρήσουν , αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Λαμβάνονται   αποφάσεις για ανθρώπους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας . Βρίσκονται σε μειονεκτική θέση κοινωνικά  και οικονομικά αλλά και από άποψη ελευθερίας.

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Σε ό,τι αφορά στο εθνικό σύστημα υγείας βγήκε από μία δεκαετή οικονομική κρίση,  κουρασμένο και γερασμένο αλλά και με μειωμένους πόρους  τόσο στο   ανθρώπινο δυναμικό  όσο  και στην τεχνολογίας και παρόλα αυτά , ένα χρόνο έχει ανταπεξέλθει πάρα πολύ καλά στην κρίση της πανδημίας . Ήμασταν μία από τις πιο πετυχημένες χώρες. Εδώ και ένα χρόνο κάναμε λοκντάουν για να προετοιμαστούμε για την κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα και την  περιμέναμε ούτως ή άλλως. Ώστε να δώσουμε χρόνο στο εθνικό σύστημα υγείας να πάρει κάποιες ανάσες.

  • Εάν έγιναν όλα όσα θα έπρεπε ή εάν θα έπρεπε να ληφθούν ακόμη περισσότερες αποφάσεις είναι κάτι το οποίο συζητιέται και για  το οποίο δεν είμαι σίγουρος ότι έγιναν  όσα μπορούσαν να γίνουν .

Στρατηγική

Δεν είμαι σίγουρος ότι η στρατηγική ήτανε εκ των προτέρων έτοιμη για τις στιγμές που βιώνουμε αλλά τώρα τις βιώνουμε και πρέπει να  τις αντιμετωπίσουν. Το εθνικό σύστημα υγείας , τα δημόσια νοσοκομεία και η ιατρική σχολή Αθηνών για  το λεκανοπέδιο έχουν δώσει όλα όσα μπορούν να δώσουν και έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους και παρόλα αυτά συνεχίζουν, δεν κάνουν πίσω.  Χρειαζόμαστε  και την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα γίνεται μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα.

Πιστεύετε ότι η Πανδημία δίνει την  ευκαιρία να βελτιωθεί το εθνικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα αφού θα παραμείνουν και μετά την πανδημία του κορωνοϊού;

Η πανδημία άλλαξε όλους τους τομείς της ζωής μας,  άλλαξε την επικοινωνία  και  την διασκέδαση μαζί και την εκπαίδευση και φυσικά τις ανάγκες του εθνικού συστήματος υγείας . Πρόκειται για μια προφανής κατάσταση και  θα υπάρξουν και επόμενες πανδημίες . Δεν πρόκειται για  μία πανδημία που θα εμφανίζεται μία φορά σε κάθε αιώνα. Δεν αποκλείεται στην δικιά μας  γενιά να ζήσουμε και δεύτερη τέτοια πανδημία.

Ήδη αρχίζουμε να συζητάμε για μια καινούργια υποειδικότητα  των λοιμώξεων που ονομάζεται, αναδυόμενες λοιμώξεις.

Από μία τέτοια εμπειρία μόνο οι τυφλοί και οι ανόητοι  δεν θα έπαιρναν μαθήματα.  Θα πρέπει να αλλάξουμε πάρα πολλά και πρώτα απ’ όλα στην ιδεολογία μας. Σκεφτείτε , υπήρχαν άνθρωποι που λέγανε ότι το σύστημα υγείας είναι περιττό , είναι ακριβό και είναι άχρηστο.  Στην Ελλάδα αλλά  και παγκοσμίως , το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν που πρωτοστάτησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Άρα η στρατηγική θα πρέπει να είναι  να το κάνουμε χρήσιμο και να μην το κάνουμε σπάταλο αλλά  αποδοτικό και να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα .

Είναι γεγονός όμως κύριε Συρίγο ότι το Εθνικό Σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι παλιό, γερασμένο και ακριβό και χρειάζεται βελτίωση,  εκεί έγκειται η συζήτηση. Στην εξέλιξη του.

Το Εθνικό Σύστημα υγείας στην Ελλάδα έχει πολλές παθογένειες , η λύση δεν είναι να το καταργήσουμε  αλλά είναι να το ανανεώσουμε και να το αναβαθμίσουμε , να το κάνουμε ανταγωνιστικό με το ιδιωτικό . Κάθε Έλληνας πολίτης δικαιούται να έχει στο δημόσιο νοσοκομείο ένα μίνιμουμ εξυπηρέτησης, με καλές συνθήκες τόσο σε ότι αφορά στην τεχνολογία και στους γιατρούς αλλά και στην οργάνωση .

Πιστεύετε ότι ο πολιτικός σχεδιασμός της πανδημίας πέτυχε ή απέτυχε, με δεδομένο ότι την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε  χαλάρωση  των περιοριστικών μέτρων , ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε επίταξη των  ιδιωτών γιατρών.

Δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω τον τρόπο που λαμβάνονται οι  αποφάσεις γιατί δεν τον γνωρίζω. Για τα δύο συγκεκριμένα μέτρα που αναφέρατε είναι προς την ίδια κατεύθυνση , πιστεύω πως , ναι,  οι ιδιώτες γιατροί πρέπει να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτή την δύσκολη στιγμή και πιστεύω πως ,ναι , να χαλαρώσουμε σε ένα σημείο τα μέτρα για να υπάρχουν βαλβίδες εκτόνωσης και δραστηριότητας σε  εξωτερικούς χώρους. Ίσως ακουστεί  ακραίο αλλά αν μπορούσαν να ανοίξουν τους κινηματογράφους τον Απρίλιο με σόμπες , θα ήταν ότι καλύτερο.

Κύριε Συρίγο πως βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία,  με δεδομένο ότι βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο και οι  γιατροί καθώς και νοσηλευτές και όλο το προσωπικό είναι κουρασμένοι . Και δυστυχώς παρότι όλοι χειροκροτούμε τους γιατρούς ως ήρωες , την ίδια στιγμή έχουν να πληρωθούν 3 μήνες τις εφημερίες , σύμφωνα με το ρεπορτάζ μου.

Όταν υπήρχαν τα χειροκροτήματα εγώ ήμουν  πολύ σκεπτικός , δεν είμαι σύμφωνος και  δε με ενθουσίαζαν . Δεν είναι αυτό που περιμένουν οι γιατροί αλλά έμπασή περίπτωση, στο βαθμό που ήταν αυθόρμητα τα σέβομαι , δεν επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπω τη ζωή μου μέσα από την ιατρική.Οι γιατροί δεν θέλουν την χειροκροτήματα αυτό που επιθυμούν είναι σεβασμός . Παράλληλα , θέλουν να έχουν τα μέσα που απαιτούνται για να κάνουν το καθήκον τους. Οι απλήρωτες εφημερίες , είναι ένα μέρος μόνο των πολλών προβλημάτων που έχουν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και των πανεπιστημιακών κλινικών. Υπάρχουν πολλές εργασιακές ανάγκες, ωστόσο, θεωρώ ότι αυτή την στιγμή  της ύψιστης  μάχης δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος  για να θέσουμε συνδικαλιστικά αιτήματα , θα είναι άκαιρο  και άκομψο . Όταν τελειώσει η πανδημία θα πρέπει αυτό να τεθεί επί τάπητος και να συζητηθούν  από μηδενική βάση  οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ και  των πανεπιστημιακών  και να υπάρξει μία συνεργασία μεταξύ τους και με τον ιδιωτικό τομέα . Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση και κάποιος να πάρει την πρωτοβουλία για αυτή τη συζήτηση όχι με μπαλώματα αλλά με χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι μιλάμε για ένα συνδικαλιστικό θέμα , το γεγονός ότι δεν πληρώνονται κανονικά τις εφημερίες οι γιατροί μας , που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν τη μάχη κατά της COVID 19 ,  για όλους εμάς.

Ναι αλλά αυτή τη στιγμή τι να κάνει ο κακομοίρης ο ειδικευόμενος γιατί  αυτό συμβαίνει στους νέους γιατρούς.

Όχι μόνο ισχύει για όλους τους γιατρούς και τους παλιούς κύριε Συρίγο.

Τι να κάνει ο γιατρός, να μην πάει σήμερα το βράδυ να κάνει την εφημερία του;

Φυσικά, να πάει , όλα αυτά τα λέμε για να αναδείξουμε το θέμα ώστε να επιληφθεί το υπουργείο υγείας και να το βάλει ως προτεραιότητα .

Πιστεύετε ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία και οι γιατροί έχουν συμβάλει αρκετά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας της COVID 19 ;

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία τώρα αρχίζουν να μπαίνουν στη μάχη. Το ΝΙΜΤΣ  είχε μία έντονη συμμετοχή στο πρώτο κύμα της πανδημίας,  μετά γύρισε στην κανονικότητα ,  ενώ άλλα νοσοκομεία δεν γύρισαν. Τώρα με καινούργια απόφαση το ΝΙΜΤΣ και το 401 ΓΣΝΑ έχουν αναλάβει μεγάλο βάρος . Επίσης , θα μπει στις εφημερίες και το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας , είναι μία πολύ χρήσιμη  υποστηρικτική προσπάθεια από τους στρατιωτικούς συναδέλφους.

Ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο ‘’ Η  Σωτηρία ‘’ στο οποίο είσαστε διευθυντής της Γ’ παθολογικής κλινικής , η πληρότητα που έχει φτάσει κύριε Συρίγο είμαστε 100%ή όχι ακόμα;

Έχουμε πέρασε το 100%,  εδώ και πολλές μέρες και τα νούμερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όπως την βιώνουμε και θα σας εξηγήσω γιατί. Λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας στο νοσοκομείο ’ Η  Σωτηρία ‘’ , προσπαθούμε και βάζουμε ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία στους  θαλάμους διότι οι ΜΕΘ δεν έχω καθόλου χωρητικότητα.Η πιο συνηθισμένη κατάσταση είναι οι άρρωστοι  που πρέπει να εισαχθούν για νοσηλεία να περιμένουν μέχρι και 8 ώρες στα επείγοντα για να βρεθεί άδειο κρεβάτι, άρα είμαστε πάνω από 100% πληρότητα.

Σε πόση ώρα μπορεί κανείς να βρει ένα άδειο κρεβάτι στις ΜΕΘ ;

Είναι μία δυναμική κατάσταση , μπορεί κανείς να έρθει και να το βρει σε μισή ώρα και σε κάποια  άλλη περίπτωση να περιμένει  και ένα οκτάωρο. Και αντίστοιχα μπορεί να υπάρξει ασθενής που να περιμένει και  24ώρες  για να βρεθεί κρεβάτι εντατικής και να είναι διασωληνωμένος σε απλό θάλαμο. Η κατάσταση αυτή ισχύει , για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής.

Όλα τα νοσοκομεία της δική Αττικής βρίσκονται σε μία πληρότητα 100%;

Κάποια νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει την πληρότητα 100%   και άλλα είναι πολύ κοντά. Υπάρχει πολύ υψηλή πληρότητα.

Πιστεύετε , ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα έχουν καθυστερήσει αφού περίπου 460.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις αυτή τη στιγμή και για να δημιουργηθεί κι η ανοσία της κοινότητας χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού δηλαδή 12.300.000 εμβολιασμοί με δύο δόσεις .Τι πιστεύετε έχουμε καθυστερήσει ;

Προφανώς όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα. Από την πρώτη μέρα των εμβολιασμών έλεγα,  ότι αν δε φτάσουμε στους 20.000 εμβολιασμούς την ημέρα δεν πρόκειται να πετύχουμε ανοσία της κοινότητας. Τώρα δεν είναι σωστό να μετράμε όσους έχουν εμβολιαστεί δύο φορές καθώς επιστημονικά είναι σωστό να μετράμε τους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με μία δόση καθώς η μία δόση , καλύπτει σε μεγάλο βαθμό και δημιουργεί ανοσία. Αυτό το βιώσαμε όσοι είχαν κάνει εμβολιασμό νόσησαν πολύ πιο ελαφριά και μείνανε πολύ λιγότερες ημέρες στο νοσοκομείο.Άρα , σε ότι  αφορά στους  συμβολισμούς όσο περισσότεροι  τόσο καλύτερα  και αυτό αφορά στην προμήθεια των εμβολίων που έχει να κάνει με την κρατική πολιτική και το ευρωπαϊκό σύστημα προμηθειών.

Παράλληλα, σχετίζεται  και με την εκπαίδευση και την παιδεία και αυτό αφορά στους υγειονομικούς  καθώς κάποιοι  δεν έχουν εμβολιαστεί  και αποτελεί ένα  πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Τρίτον τα φέικ νιουζ σχετικά με τα  εμβόλια, επηρεάζουν καθώς  πολλοί άνθρωποι που έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν ακυρώνουν το ραντεβού διότι  έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης και εμβόλια πηγαίνουν χαμένα. Άρα ,υπάρχουν πολλοί παράγοντες από τους οποίους θα πρέπει να μαζέψουμε το θέμα και πάνω απ’ όλα ο κρατικός προγραμματισμός και η διαθεσιμότητα των εμβολίων που θα υπάρχουν .

Κύριε Συρίγο αν θέλουμε να δούμε το σύνολο των εμβολιασμών θα πρέπει να μετρήσουμε τους ανθρώπους που έχουνε βολευτεί με δύο δόσεις γιατί αυτός είναι ένας ολοκληρωμένος εμβολιασμός. Οι άνθρωποι που εμβολιάζω με την πρώτη δόση έχουν προστασία στον εαυτό τους κατά 90 τοις 100 να μη νοσήσουν αλλά συνεχίζουν να μεταδίδουν .

Με την πρώτη δόση εμβολιαζόμενός από τα πολύ μικρό ποσοστό προστασίας πάνω από το 90% . Ωστόσο αποκτά ένα καλό ποσοστό ανοσίας πάνω από 60% .Ο εμβολιαζόμενός και με την πρώτη δόση και με την δεύτερη δόση δεν θα πρέπει να σταματάει να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας διότι δεν έχουμε καμία απολύτως γνώση εάν μεταδίδει σίγουρα Αποικίζεται μπορεί και να μεταδίδει μπορεί και όχι δεν το ξέρει άρα ούτε η πρώτη δόση είναι ασφαλής για να απαλλαγείς από τα μέτρα προστασίας ούτε η δεύτερη. Να σας υπενθυμίσω την μεγάλη Βρετανία είχε μία στρατηγική η οποία ήταν έξω σε οδηγίες των Μαίρη ελληνικού και ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων και έδωσε την πρώτη δόση του εμβολίου καθυστέρησε πάρα πολύ να δώσεις την δεύτερη δόση έτσι όπως είναι βόλεϊ με την πρώτη δόση πολύ μεγαλύτερομο του πληθυσμού πολύ κριτίκαραν αυτή την άποψη και ήταν κάθετα αντί στην Αθήνα άποψη. Εγώ από την πρώτη στιγμή διότι το βρήκα πάω μία πάρα πολύ έξυπνη Επιστημονικά ιδέα που ήταν out of the box όπως λένε αλλά που είχε θεωρητικό υπόστρωμα και τελικά της βγαίνει θετικά της μεγάλης Βρετανίας αρέ έκτο αποτελέσματος δεν ήταν μία λάθος απόφαση.

Κύριε Συρίγο πείτε μας κάποιες συμβουλές για τα μέτρα που θα τηρούνται μετά τον εμβολιασμό διότι πολύς κόσμος πιστεύει ότι μπορεί να απελευθερωθεί και να κοιμηθεί ελεύθερα .

Η πεποίθηση ότι ο εμβολιασμός είναι η λύτρωση και η ατομική και κοινωνική δεν είναι ακριβώς έτσι. Η λύτρωση είναι όπως πολύ εύστοχα είπατε πριν ναι βόλεϊ το 70% του πληθυσμού . Να εμβολιαστούμε μόνο εμείς ούτε προστατευόμαστε να μη νοσήσουμε θα νοσήσουμε λέω πιο είπε ότι η αγαπημένη μας για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστάσεις και υγειονομικής προστασίας η μάσκα συνεχείς να είναι υποχρεωτική αλλά και υπέρ της συνάθροισης συνεχίζουν να είναι υποχρεωτικές και η απόσταση και το καλό πλύσιμο των χεριών συνεχίζει να είναι υποχρεωτικό και θα συνεχίσουν αυτά τα μέτρα είναι υποχρεωτικά τουλάχιστον για όλο το καλοκαίρι. Μη νομίζει κανείς ότι τώρα που θα εμβολιαστούμε τα πετάξουμε την μάσκα .

Κύριε καθηγητά ποιες ομάδες ασθενών δεν πρέπει να εμβολιαστούν;

Οι ομάδες ασθενών που δεν πρέπει να εμβολιαστούν είναι πάρα πολύ λίγες, είναι ελάχιστες και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,  δηλαδή θα μπορούσαν να εμβολιαστούν σε δεύτερο χρόνο.Η αναφερόμενη αλλεργία από μόνη της δεν είναι λόγος να για να μην εμβολιαστεί ένας άνθρωπος  δηλαδή αν έχει αλλεργίες σε κάποια  τροφή ή σε ένα φάρμακο  ή στο σκιαγραφικό , απλώς ο  εμβολιασμός  θα πρέπει να γίνει σε μία οργανωμένη δομή με λίγο πιο αυξημένη προσοχή .

Χρόνιες Παθήσεις

Παθήσεις οι οποίες είναι χρονιές αλλά ελεγχόμενες όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και ο ζαχαρώδης διαβήτης καθώς και η νευρική ανεπάρκεια αλλά και τα ογκολογικά νοσήματα,  δεν είναι λόγος οι ασθενείς αυτοί να μην εμβολιαστούν . Ένας  σοβαρός λόγος για να μην εμβολιαστεί κάποιος είναι μία ενεργός λοίμωξη και αυτός  είναι λόγος για να αναβάλει το  εμβόλιο και όχι να μην το κάνει καθόλου . Επιπρόσθετα , οι ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια σε συνεργασία με τον γιατρό ημέρες που ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε θέση να δεχτεί το εμβόλιο.

Για τα παιδιά την ισχύει ;

Οι πρώτες κλινικές μελέτες για το εμβόλιο της COVID 19  δεν περιλάμβαναν τα παιδιά για υπάρξουν πιο   γρήγορα τα αποτελέσματα. Ήδη, ορισμένα εμβόλια έχουν αρχίσει μελέτες για παιδιά από 16 ετών και πάνω και φαίνεται ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής. Για παιδιά κάτω των 16 ετών πρέπει να ολοκληρωθούν οι κλινικές  μελέτες , να δούμε τα αποτελέσματα για να αποφασίσουμε,  δεν υπάρχουν δεν υπάρχει λόγος να προτρέχουμε.

Δύο διακεκριμένοι καθηγητές φαρμακολογίας λένε ότι είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκαν όλα  τα στάδια κλινικών μελετών για τα εμβόλια της COVID 19 πριν κυκλοφορήσουν . Τι έχετε να μας πείτε γι’ αυτό;

Πρώτα απ’ όλα να σας πω ότι δεν ξέρω τι σημαίνει διακεκριμένος. Διακεκριμένος σημαίνει αυτός που τον σέβονται οι συνάδελφοι του ή αυτός που έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης άρα είναι διακριτός , τον βλέπουν οι άλλοι και τον αναγνωρίζουν; Δε μου αρέσει να σχολιάζω προσωπικές απόψεις . Εμένα μου αρέσει να μελετώ  τα  επιστημονικά δεδομένα για να αποκτώ άποψη και να σχολιάζω βάση αυτών .

 Απαντήστε μας σύμφωνα με τα  επιστημονικά  δεδομένα

Για τα εμβόλια που εγώ παρακολούθησα τον  τρόπο ανάπτυξη τους και  είναι της PHIZER και ASTRAZENECA αλλά και της MODERNA και Johnson and Johnson , έχω να πω ότι , είναι εμβόλια πέρασαν  ένα προς ένα  όλα τα στάδια κλινικών μελετών και πέρασαν ένα προς ένα όλα τα κριτήρια και στην συνέχεια δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα και δεν έγινε καμία έκπτωση στο χρόνο ή στην διαδικασία, όπως και για κάθε άλλο φάρμακο. Σε αυτά τα τέσσερα εμβόλια δεν έγινε κανένας συμβιβασμός.

Σε ποια εμβόλια αναφέρονται οι διακεκριμένοι δεν το ξέρω.

Αυξήθηκαν οι κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το 2020 στην Ελλάδα;

Το 2020 λόγω  της πανδημίας του κορωνοϊού οι κλινικές μελέτες που αφορούσαν άλλα νοσήματα πέραν της COVID 19 , πήγαν πίσω.

Πόσες μελέτες διακόπηκαν;

Έχουν διακοπεί πολλές μελέτες που δεν αφορούσαν στην λοίμωξη της COVID 19 . Λόγω της Πανδημίας οι υπόλοιπες κλινικές μελέτες ήταν σε δεύτερη προτεραιότητα γιατί οι πόροι είναι συγκεκριμένοι και πρώτη προτεραιότητα ήταν η μελέτες  για τον κορωνοϊό.Στην ογκολογία που έχω μία καλύτερη εποπτεία, οι μελέτες αρχικά διακόπηκαν μέχρι να καταλάβουμε με ποιους όρους και ποιες συνθήκες θα λαμβάνουν μέρος οι  ασθενείς, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και το καινούργιο τοπίο που διαμορφώθηκε . Σήμερα σε ότι  αφορά τα καινούργια φάρμακα όλες οι μελέτες αρχίζουν σιγά-σιγά να ανοίγουν . Βάζουμε ασθενείς στις μελέτες με ένα πιο αργό ρυθμό , μία πιο καθυστερημένη προσέλευση αλλά είναι ανοιχτές και λειτουργούν.

Το κέντρο κλινικών μελετών τους νοσοκομείο ‘ Η Σωτηρία ‘ στο οποίο είστε επικεφαλής παρουσιάζει ένα πολύ σημαντικό έργο,  μίλησε μας γι’ αυτό.

Είναι ένα κέντρο κλινικών μελετών ογκολογίας το οποίο έχει  20 χρόνια λειτουργίας και  είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα που είναι πιστοποιημένο με ISO και διενεργεί πάνω από 50 μελέτες κάθε χρόνο ταυτόχρονα   σε ασθενείς με νεοπλάσματα του πνεύμονα αλλά και του θώρακα καθώς και του μαστού αλλά και παχύ έντερο καθώς και πάγκρεας . Υπάρχουν πολλές δημοσιεύεις . Υπάρχει μία πολύ μεγάλη ομάδα γιατρών με εξειδίκευση ανά όγκο και ανά  κλινική μελέτη. Κατά την διάρκεια της πανδημίας τόσο το τμήμα κλινικών μελετών όσο και  το ογκολογικό τμήμα, που είχε και έχει  ασθενείς  εκτός κλινικών μελετών , λειτουργεί  χωρίς καμία διακοπή.

Πιστεύετε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει αγνοήσει  τον καρκίνο και επικεντρώνεται στην λοίμωξη του κορωνοϊού;

Ναι. Πιστεύω ότι το υπουργείο υγείας έχει αγνοήσει όλες τις μη COVID  παθήσεις και επικεντρώνονται στην λοίμωξη του κορωνοϊού, είναι μία προτεραιότητας που  την καταλαβαίνω καθώς  οι πόροι και η  ανθρώπινη δυναμική πρέπει να πάει εκεί αλλά κορωνοϊός αργά  ή γρήγορα θα τελειώσει και όταν τελειώσει δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί που ακριβώς ήμασταν πριν. Διότι τα νοσήματα συνεχίζουν να εξελίσσονται και όταν τελειώσει η πανδημία θα βρούμε μπροστά μας ένα τσουνάμι αυτών των νοσημάτων , τα οποία υπό θεραπεύτηκαν είτε υπό διαγνώστηκαν και όλα αυτά θα φορτώσουν το εθνικό σύστημα το οποίο θα είναι κουρασμένο από την πανδημία. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα αυτά . Εμείς ως επιστήμονες είμαστε προετοιμασμένοι και προσπαθούμε .Η  ιατρική σχολή Αθηνών κάνει μια προσπάθεια να καταγράψει για της μη COVID παθήσεις, τι πήγε πίσω στο χειρουργικό τομέα και ποια χειρουργεία έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν και κατά είδος χειρουργείων.Εμείς , στο παθολογικό τομέα της Ιατρικής σχολής Αθηνών καταγράφουμε και κάνουμε την ίδια ακριβώς δουλειά  ώστε  προετοιμάσουμε το υπουργείο Υγείας και να τους πούμε ότι σε λίγο καιρό μας  περιμένει ένα δεύτερο τσουνάμι από μη Covid  παραμελημένες παθήσεις. Εμείς προετοιμάζουμε αυτή τη δουλειά στην ιατρική σχολή Αθηνών, τώρα εάν θα  ακουστεί είναι θέμα υπουργείου.

Ωστόσο κύριε Συρίγο , ο καρκίνος δεν περιμένει . Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα για τους ογκολογικούς ασθενείς μετά την πανδημία της COVID 19;

Είμαι πάρα πολύ ανήσυχος, πραγματοποιήθηκε  μία μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία έδειξε ότι την επόμενη δεκαετία η επιδείνωση από νεοπλασματικά νοσήματα θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 30%  και όχι μόνο δεν θα μειωθεί όπως γίνεται κάθε χρόνο αλλά  θα αυξηθεί  την επόμενη δεκαετία και αυτό θα οφείλεται στην πανδημία του κορωνοϊου .Συνηθίζω να λέω ότι οι καρκινοπαθείς είναι η παράπλευρη απώλεια του κορωνοϊού.Υπάρχουν άνθρωποι που είχαν από τον Ιανουάριο βιοψία ενός χειρουργείου για καρκίνο του μαστού ή του παχέος εντέρου ή του πνεύμονα και ήρθαν τώρα . Τους ρωτάμε γιατί καθυστέρησαν τόσο και η απάντηση ήταν γιατί φοβόμουνα . Δεν φταίει πάντα ο ασθενής που φοβάται αλλά και το σύστημα που δεν ήταν προετοιμασμένο να τους  δεχθεί.

Όλα αυτά θα έχουν μία μακροπρόθεσμη συνέπεια την οποία δεν θα βιώσουμε μέσα στο 2021 διότι αυτούς τους αρρώστους τους αντιμετωπίσαμε , όχι όμως με τον καλύτερο τρόπο , όχι όπως θα τους αντιμετωπίζαμε τον Ιανουάριο και αυτό συνεχίζεται και στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού . Άρα είναι κάτι που θα επηρεάσει τους ασθενείς με καρκίνο μέσα στην επόμενη  δεκαετία.

Θα ήθελα να δώσω μία συμβουλή στους ασθενείς με καρκίνο:

  • Πρώτον κάντε κανονικά τις θεραπείες σε συνεννόηση με τον ογκολογο σας
  • Πραγματοποιήστε κανονικά τις εξετάσεις σας
  • Επιλέξτε τις σωστές θεραπείες και όχι τις εύκολες που είναι εκτός νοσοκομείου, λαμβάνοντας τα σωστά μέτρα πρόληψης.

Και πάνω απ’ όλα κάντε τον προληπτικό έλεγχο κάντε αυτό που έχει έρθει η ώρα να γίνει , βάση με το πρόγραμμα που σας έχει βάλει ο οικογενειακός γιατρός όπως  μαστογραφία αλλά και τεστ παπ  καθώς και κολονοσκόπηση αλλά και αξονική τομογραφία θώρακός για τους καπνιστές. Όλα όσα πρέπει να γίνουν.  Η πανδημία του κορωνοϊού σκοτώνει λιγότερο από ότι  σκοτώνει, ένας καθυστερημένα διαγνωσμένος καρκίνος . Μην παρασύρεστε από τα πρωτοσέλιδα ή αυτά που βγαίνουμε οι  επιστήμονες και λέμε ως προτεραιότητα. Η προτεραιότητα αυτή την περίοδο είναι η λοίμωξη της COVID 19 , μακροχρόνια η μεγαλύτερη πανδημία είναι ο καρκίνος.