ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γρηγόρης Σαραφιανός
Πρόεδρος Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών
video

Γρηγόρης Σαραφιανός στο Healthweb.gr: Απλήρωτες οι ιδιωτικές κλινικές από την επίταξη του Νοεμβρίου

Γρηγόρης Σαραφιανός στο Healthweb.gr : Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, μίλησε στην εκπομπή Opinion Health, με την Νικολέτα Ντάμπου , για την οικονομική κατάσταση των ιδιωτικών κλινικών την περίοδο της πανδημίας αλλά και για την εκμίσθωση τους από το κράτος προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερες κλίνες αλλά και ΜΕΘ και κατ’ επέκτασιν  να εξυπηρετούνται περισσότερα περιστατικά κορωνοιού. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι απλήρωτες οι ιδιωτικές κλινικές από την επίταξη του Νοεμβρίου .

Κύριε Σαραφιανέ καλώς ήρθατε. Πως οι ιδιωτικές κλινικές μπορούν να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων με δεδομένο ότι έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με κορωνοιό;

Στην περιφέρεια της Αττικής, οι κλινικές είναι μόνο στις 30-40,πανελλαδικά είναι πολλές περισσότερες γύρω στις 80, αλλά μπορούμε να συμβάλουμε με δύο τρόπους :

 1. Να αποσυμφορήσουμε τους νοσηλευόμενους, τους ασυμπτωματικούς  για να λειτουργήσει το ΕΣΥ, από άλλες παθήσεις .
 2. Να νοσηλεύσουμε ασθενείς στις ομάδες με covid-19, στις κλινικές, αυτό είναι το πιο δύσκολο. Μέχρι στιγμής η συνεργασία και στα δύο κομμάτια και σε ασθενείς με κορωνοιό και σε ασθενείς με μη κορωνοιό. Πάντως έχουμε και την διάθεση και την θέληση και είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε.

Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν την δυνατότητα να περιθάλψουν ασθενείς με κορωνοίο ;

Δεν είναι προετοιμασμένες διότι στην 1η φάση της πανδημίας, πέρσι τέτοιο καιρό δεν είχαν ασχοληθεί καθόλου και στην φάση της πανδημίας τώρα την 2η επίσης δεν έχουμε  ασχοληθεί. Eνώ το ΕΣΥ καλώς η κακώς ένα χρόνο τώρα τα βγάζει πέρα με ασθενείς με κορωνοιό , οπότε η διαχείριση τους είναι πολύ πιο εύκολη για το ΕΣΥ, ενώ για εμάς τις ιδιωτικές κλινικές  είναι κάτι  πρωτόγνωρο δεν έχουμε ασχοληθεί .

Με ποιον τρόπο οι ιδιωτικές κλινικές πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν ;

Τηρώντας τα πρωτόκολλα με ευλάβεια. Μπορούμε να αδειάσουμε από ασθενείς από άλλες παθήσεις , ώστε να διαθέσουμε περισσότερα κρεβάτια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για ασθενείς με κορωνοιό , και έτσι να μπορέσει να αποσυμφορηθεί .

Χρειάζεστε κάποια εκπαίδευση πιστεύετε;

Η εκπαίδευση του προσωπικού είναι μίας μέρας δουλειά και μπορεί να γίνει, όπως έγινε και πέρισυ που χρειάστηκε.

Πόσες ΜΕΘ , διαθέτουν αυτή την στιγμή οι ιδιωτικές κλινικές;

 1.  Πανελλαδικά είναι γύρω στα 100 κρεβάτια.
 2. Σε επίπεδο Αττικής είναι γύρω στα 60 κρεβάτια.

Πόσες εξ αυτών είναι κενές;

Ένα μικρό ποσοστό γιατί και το ΕΣΥ, έχει έξαρση αυτή την στιγμή και οι ασθενείς οι δικοί μας που κάνουν χρήση, οπότε είναι μικρό το ποσοστό των ελεύθερων κλινών που υπάρχουνε.

Γνωρίζετε το ποσοστό αυτό ;

Όχι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, το διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ το ποσοστό των ελεύθερων κλινών, σε ημερήσια βάση και είναι γνώσεις του ΕΚΑΒ, μόνο και από τον ιδιωτικό τομέα και από τον δημόσιο. Ενημερώνετε τρείς φορές την ημέρα.

Δεν έχετε ως Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, εννοείτε τα στοιχεία, τα έχει μόνο το ΕΚΑΒ;

 • Είναι ρευστά αυτά τα πράγματα.

Ναι, είναι μία ρευστή κατάσταση  και δεν μπορείτε να πείτε συγκεκριμένο νούμερο και ποσοστό. Οι ιδιωτικές κλινικές είναι διατεθειμένες να διαθέσουν κλίνες δωρεάν για την αντιμετώπιση της πανδημίας ; Έχουν αυτή την δυνατότητα ;

Δωρεάν όχι, γιατί και εμείς έχουμε έξοδα. Κάθε παροχή πρέπει να αμείβεται. Δεν υπάρχει δωρεάν επίταξη, μόνο σε μοναρχικά καθεστώτα , σε δημοκρατικά σημαίνει με αποζημίωση, διότι και εμείς έχουμε έξοδα που πρέπει να καλύψουμε είτε λέγονται μέτρα ασφάλειας- προστασίας, είτε λέγεται προσωπικό και τα υπόλοιπα λοιπά λειτουργικά έξοδα.

Πόσες κλίνες γενικά θα μπορούσαν αυτή την στιγμή να διαθέσουν οι ιδιωτικές κλινικές;

Για  non-Covid, σαφώς πολύ περισσότερες. Για covid, λιγότερες, ήδη έχουν κάποιες κλινικές στην Αθήνα που έχουν διαθέσει κάποιες οικογένειες που είναι ιδιοκτήτες και η  λειτουργία τους μέχρι στιγμής καλύπτει τις ανάγκες.

Πέρα από τις γνωστές μεγάλες κλινικές που διέθεσαν κρεβάτια ,  οι υπόλοιπες κλινικές τι δυναμική έχουν. Αν αύριο υπήρχε ανάγκη, ποιος είναι ο αριθμός των κλινών που θα μπορούσαν να διατεθούν;

 • Σε κρεβάτια είναι γύρω στα 500.

Για κορωνοιό ή non Covid;

 • 500 στο σύνολο, αρκεί να γίνει μεταφορά των ασθενών που νοσηλεύονται.

Για εξηγήστε μας τι εννοείτε ;

Οι κλινικές νοσηλεύουν κάποια περιστατικά , έχουν ασθενείς νοσηλευόμενους , θα πρέπει και αυτοί να μετακινηθούνε , διότι δεν θα πρέπει να γίνει ανάμειξη περιστατικών non-covid , με περιστατικά με covid, πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των δύο κατηγοριών.

Τι πληρότητα έχουν οι κλινικές;

Η πληρότητα είναι γύρω στο 50-60%. Γιατί και εμάς μας έχει επηρεάσει η πανδημία, ο κόσμος φοβάται να έρθει. Ακόμη και τα διαγνωστικά πολλές φορές αναβάλλονται, γιατί φοβάται να προσέλθει στις κλινικές η διαγνωστικές μονάδες.

Άρα έχει μειωθεί η ζήτηση θέλετε να πείτε;

Βέβαια. Μην ξεχνάτε ότι το 80% τω. χειρουργείων απαγορεύονται να γίνουν. Ένα 20% μας επιτρέπεται να κάνουμε χειρουργεία και μάλιστα τα επείγοντα μόνο, όχι τα τακτικά, αυτά παίρνουν αναβολή.

Σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι ιδιωτικές κλινικές ;

Όπως όλοι οι οικονομικοί κλάδοι, είμαστε ζορισμένοι,  διότι δεν έχουμε κανονική λειτουργία.

Δηλαδή για εξηγήστε μας ποια είναι η κατάσταση; 

Η κατάσταση  δεν είναι δραματική, είναι καλή απλώς δεν είναι άνετη. Υπάρχουν ζόρια γι αυτό χρειαζόμαστε ενισχύσεις όπως και οι άλλοι κλάδοι. Φυσικά δεν είμαστε όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο το οποίο έχει πληγεί , ούτε συζήτηση. Αλλά οι πληρότητα είναι χαμηλότερη από τις φυσιολογική για τέτοια εποχή. Μάιο πάντα ήταν καλός μήνας και ο Ιούνιος-Ιούλιος.

Σε τι ποσοστό έχει μειωθεί η ζήτηση για να καταλάβουμε κι εμείς;

 • Ένα 20 με 30 %.

Πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό ;

Mε ίδια κεφάλαια και με ίδιους τρόπους θα τα αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Τι εννοείτε δηλαδή , ότι όποιες ιδιωτικές κλινικές έχουν το αποθεματικό θα επιβιώσουν και  όσες δεν το έχουν, απλά δεν μπορούν;

 • Ναι

Υπάρχουν δηλαδή αυτή την στιγμή και κλινικές ιδιωτικές ίσως και πιο μικρές οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας;

Aκούγονται διάφορα αλλά είναι ακόμα μόνο φήμες.  Ωστόσο υπάρχουν σίγουρα.

Στην Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών  που είσαστε πρόεδρος δεν έχετε κάποια στοιχεία συγκεκριμένα;

Όχι, γιατί είναι προσωπικά δεδομένα αυτά. Επίσης λόγο lockdown, δεν βρισκόμαστε. Μόνο τηλεφωνικές συνεδριάσεις και ανταλλαγές απόψεων κάνουμε.

Δεν κάνετε διαδικτυακές συσκέψεις να συζητήσετε τα προβλήματα του κλάδου;

Διαδικτυακές κάνουμε, απλώς είναι πιο αραιές, από ότι ήταν σε πιο κανονική περίοδο που βρισκόμασταν σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Με το υπουργείο Υγείας έχετε επικοινωνία, υπάρχει περίπτωση να σας ζητηθεί άμεσα η βοήθεια σας, δηλαδή να διαθέσετε κλίνες, έχει γίνει κάποια τέτοια συζήτηση ;

Όχι, δεν έχει γίνει σε αυτή την φάση της πανδημίας  κάποια συζήτηση , αλλά είναι όλα πιθανά . Δεν αποκλείουμε τίποτα, πριν 1,5 μήνα μας ζητήθηκε να πούμε πόσα κρεβάτια μπορεί να διαθέσει , κάθε κλινική , αλλά δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο, πιστεύω είναι ακόμα διαχειρίσιμη από το Εθνικό Σύστημα η κατάσταση.

Ήταν μία ανάσα για εσάς οικονομική η μίσθωση από το υπουργείο υγείας κλινών στις ιδιωτικές κλινικές;

 • Είναι μία αναγκαστική λύση

Αποτέλεσε μία ανάσα η μίσθωση αυτή από το υπουργείο υγείας ;

 • Οικονομικά, δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.

Έχετε ενημέρωση, πότε θα πρέπει να πληρωθείτε

 • Έχει βγει ο νόμος, άγνωστο το πότε.

Έχουν κοπεί τα τιμολόγια ;

 • Ναι, έχουν κοπεί

Άρα έχουν εκδοθεί τα τιμολόγια αλλά δεν γνωρίζεται πότε ακριβώς θα πληρωθούν, Δεν έχει γίνει κάποια σύμβαση κ.Σαραφιανέ;

Όχι, δεν έχει γίνει.  Αποδεχτήκαμε κάποια συμφωνία από το υπουργείο που μας ανατέθηκε και βάση αυτής υποβάλλαμε του λογαριασμούς , αλλά καθυστέρησε η μηχανογράφηση , θέλει άλλα δεδομένα και μέχρι να γίνει η υποβολή και να ελεγχθεί τραβάει σε μάκρος. Δηλαδή για να καταλάβετε από τον Ιανουάριο οι υποβολές ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί.

Στην συμφωνία αυτή δεν έχει διευκρινιστεί και ο χρόνος της πληρωμής των τιμολογίων όπως γίνεται συνήθως ;

Βάση νομοθεσίας για το ελληνικό δημόσιο είναι 90ημέρες ο χρόνος πληρωμής. Αυτή είναι η νομοθεσία για χρέη του ελληνικού δημοσίου , αλλά εντάξει δεν τηρούνται πάντα , για τους υπόλοιπους λογαριασμούς του ΕΟΠΠΥ, τηρείται να είμαστε ειλικρινής, γι αυτούς τους λογαριασμούς όχι.

Οπότε δεν έχετε καμία εικόνα για το πότε θα πληρωθείτε και εσείς που προσφέρατε στο Υπουργείο Υγείας ;

 • Όχι δεν έχουμε καμία εικόνα μέχρι στιγμής.

Ποιο ήταν το clawback, για τις κλινικές το 2020 ;

Tο πρώτο εξάμηνο που έχει βγεί ήταν 23 % συν 5% = 28% , είναι 5 μονάδες χαμηλότερο από το 2019, αλλά πάλι παραμένει στα επίπεδα του 28% , είναι ψηλά και είναι σημαντικό το ποσοστό.

Είναι διαχειρίσιμο για τις ιδιωτικές κλινικές;

Tόσα χρόνια είναι από το 2013 , συμπληρώνουμε 8 χρόνια οπότε αναγκαστήκαμε να μάθουμε να ζούμε με αυτό και επιβαρύνει περισσότερο τους ασθενείς.

Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι πηγαίνοντας στις ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν κάποιες θεραπείες, ένα παράδειγμα είναι οι ακτινοθεραπείες, επιβαρύνονται οικονομικά πέρα από την συμμετοχή τους από τον ΕΟΠΠΥ. Τι έχετε να μας πείτε γι αυτό ;

 • Αυτό είναι βάση συμφωνίας και μπορεί να υπάρχει επιβάρυνση , τώρα , κάθε κλινική έχει την δικιά της εμπορική πολιτική.

Tι εννοείτε , για ποια συμφωνία μιλάτε;

 • Ότι βάση την τιμή χρεώσεων μπορεί να υπάρχει επιβάρυνση του ασθενή , εξαρτάται τι θεραπεία κάνει , αλλά κάθε κλινική έχει την δικιά της εμπορική πολιτική , δεν είναι ενιαία.

Ο ΕΟΠΠΥ, καλύπτει το κόστος των θεραπειών και ο ασθενής έχει κάποια συμμετοχή , άρα δεν θα έπρεπε ο ασθενής να επιβαρυνθεί επιπλέον άλλα να πληρώνει την συμμετοχή του . Αφού θα πρέπει να σταματάει στην συμμετοχή , πως νομιμοποιούνται οι περαιτέρω χρεώσεις ;

 • Θα συμφωνήσω μαζί σας με κάποιες άλλες αιτιολογίες.

Άλλες αιτιολογίες ότι έχει ανάγκη ο ασθενείς και κάποια περαιτέρω πράγματα ,αυτό φυσικά είναι πιεστικό για τον ασθενή και πολλές φορές μας έχουνε πει ότι υπογράφουν και χαρτί ώστε να συναινέσουν  ότι δεν θα διεκδικήσουν τα χρήματα αυτά από πουθενά.

 • Από τον ΕΟΠΠΥ.

Από τον ΕΟΠΠΥ ακριβώς. Αυτό δεν πρέπει να αλλάξει κάποια στιγμή κ. Σαραφιανέ  ;

 • Πρέπει αλλά στην ιδιωτική υγεία , υπάρχουν κι αυτά τα φαινόμενα.

Παράλληλα υπάρχουν πολλοί ασθενείς που πηγαίνουν πλέον σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς κάρτα Υγείας από κάποια ασφαλιστική εταιρία και κάνουν επεμβάσεις πληρώνοντας από την τσέπη τους, πώς το εξηγείτε αυτό;

 • Αυτό είναι βάση τι ασφαλιστήριο-συμβόλαιο έχει ο καθένας, είναι διαφορετικά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ο κάθε ένας έχει εντελώς διαφορετικό από κάποιον άλλον.

Για εξηγήστε μας για να καταλάβουμε;

Αυτά τα συμβόλαια ελέγχονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες και δεν υπάρχουν παρατράγουδα. Απλά ο κάθε ένας έχει διαφορετικό ασφαλιστήριο και άλλους όρους , δεν είναι ενιαίο και δεν καλύπτει 100% . Ακόμα και να πάρει ένα κρεβάτι ή ένα δωμάτιο ή  λιγότερα κρεβάτια, είναι επιβάρυνση του ασθενή.

Ακούγεται ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια θα προσφύγουν στην επιτροπή ανταγωνισμού για την συγκέντρωση που υπάρχει από κάποιες εταιρίες, τι γνώμη έχετε γι αυτό;

 • Δεν γνωρίζω τίποτα γι’ αυτό το θέμα.

Κύριε  Σαραφιανέ θέλετε να προσθέσετε κάτι;

 • Όχι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε προς τους πολίτες και την πολιτεία; 

Ότι θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε για να δημιουργήσουμε την ανοσία της αγέλης και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μία ώρα νωρίτερα . Δεν είναι συνθήκες αυτές οι οποίες  εξελίσσεται η ζωή μας. Θα πρέπει να εμβολιαστούμε και να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας  και για τον εαυτό μας και για τον απέναντι μας.