ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βακτήρια στόματος: Σχετίζονται με την υπέρταση μετά την εμμηνόπαυση

Βακτήρια στόματος: Σχετίζονται με την υπέρταση μετά την εμμηνόπαυση

Βακτήρια στόματος: Μια πρόσφατη μελέτη διερευνά τις σχέσεις μεταξύ βακτηρίων του στόματος και υψηλής αρτηριακής πίεσης. 

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση. Τα άτομα με υπέρταση έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ ορισμένων τύπων στοματικών βακτηρίων και του κινδύνου υπέρτασης μετά την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές συσχετίζουν συγκεκριμένα βακτήρια τόσο με την αρτηριακή πίεση όσο και με τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Υπέρταση και μικροβίωμα

Με τον όρο αρτηριακή πίεση αναφερόμαστε στην πίεση του αίματος που πιέζει το τοίχωμα των αρτηριών. Είναι φυσιολογικό η αρτηριακή πίεση να ανεβαίνει και να πέφτει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αν παραμείνει υψηλή, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τονίζουν ότι ένα άτομο με υπέρταση είναι πιο πιθανό να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο ή να αναπτύξει καρδιακή νόσο. Εκτιμάται ότι το 47% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν υπέρταση, με την πάθηση να επηρεάζει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες.

Το μικροβίωμα είναι μια συλλογή από μικρόβια – κυρίως βακτήρια – που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα ενός ατόμου. Οι επιστήμονες βρίσκουν όλο και περισσότερα στοιχεία ότι το μικροβίωμα παίζει ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει τον κίνδυνο υπέρτασης. Στη νέα μελέτη, ωστόσο, οι ερευνητές εστίασαν στο μικροβίωμα του στόματος και τη σχέση του με τον κίνδυνο υπέρτασης.

Η μελέτη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μελέτη για την οστεοπόρωση και την περιοδοντική νόσο του Buffalo. Εξέτασαν δεδομένα από 1.215 γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση, με μέση ηλικία τα 63 έτη όταν εγγράφηκαν στη μελέτη μεταξύ 1997 και 2001. Όταν οι συμμετέχουσες εγγράφηκαν, οι ερευνητές πήραν δείγματα των στοματικών βακτηρίων τους κάτω από τα ούλα τους και μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση. Οι ερευνητές πήραν επίσης το ιατρικό ιστορικό των γυναικών και κατέγραψαν τυχόν φάρμακα που έπαιρναν. Στην αρχή της μελέτης, το 40% των συμμετεχουσών έπαιρνε φάρμακα για την υπέρταση. Περίπου οι μισές συμμετέχουσες που δεν είχαν υπέρταση ή δεν λάμβαναν θεραπεία για την πάθηση κατά την έναρξη, έλαβαν διάγνωση και θεραπεία υπέρτασης κατά τη διάρκεια της μέσης παρακολούθησης 10 ετών.

Σχέση μεταξύ βακτηρίων και υπέρτασης

Μετά την ανάλυση των δειγμάτων βακτηρίων του στόματος, οι ερευνητές εντόπισαν 10 είδη που συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης – ο κίνδυνος κυμαίνεται από 10% έως 16%. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια σχέση μεταξύ πέντε βακτηρίων και 9-18% χαμηλότερου κινδύνου υπέρτασης. Με εξαίρεση δύο βακτήρια, τα ευρήματα ήταν ίδια, ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο ζωής και τους κλινικούς παράγοντες.

Ο καθηγητής Michael LaMonte, ερευνητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί τι μπορεί να εξηγεί τη σχέση μεταξύ συγκεκριμένων στοματικών βακτηρίων και αυξημένου κινδύνου υπέρτασης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. «Οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων συγκεκριμένα στοματικά βακτήρια μπορεί να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση —καλώς ή κακώς— δεν είναι απολύτως σαφείς».

«Υποθέτουμε ότι η ικανότητα ορισμένων στοματικών βακτηρίων να μετατρέπουν τα διατροφικά νιτρικά άλατα σε νιτρώδη, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται περαιτέρω στο έντερο σε μονοξείδιο του αζώτου – μια ισχυρή χημική ουσία που είναι υπεύθυνη για την αρτηριακή χαλάρωση και διαστολή – είναι μια πιθανή πιθανότητα».

«Επίσης, γνωρίζουμε ότι τα στοματικά βακτήρια μπορούν να διαφύγουν από το στόμα και να μεταφερθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε άλλα μέρη του σώματος», εξήγησε ο καθηγητής LaMonte.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χαρακτηρισμός βακτηρίων στο έντερο με βάση καρδιακές παθήσεις

Η μικροχλωρίδα του εντέρου σχετίζεται με τη γνωστική γήρανση

Είναι τα "καλά μικρόβια" κλειδί για την υγεία του εγκεφάλου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιάσιμο νεύρου;

Πιάσιμο νεύρου: Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα τσιμπημένου νεύρου, μια κατάσταση κατά την οποία ένα νεύρο συμπιέζεται λόγω της πίεσης που ασκείται από οστά, μύες, τένοντες ή χόνδρο. Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να είναι μια επώδυνη και απογοητευτική κατάσταση. 

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Λάθη που προκαλούν αύξηση βάρους μετά το δείπνο

Αύξηση βάρους: Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή ρουτίνα για να διατηρήσουμε το βάρος μας και να έχουμε μια υγιή σωματική διάπλαση, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής, της άσκησης και της κατανάλωσης θρεπτικών τροφών.