Επιστημονικά Νέα

Υπέρταση: Υπερδιπλασιάστηκαν οι νοσηλείες μεταξύ 2002 και 2014

Υπέρταση: Υπερδιπλασιάστηκαν οι νοσηλείες μεταξύ 2002 και 2014

Υπέρταση: Η νοσηλεία λόγω υπερτασικής κρίσης αυξήθηκε από 0,17% σε 0,39% στους άνδρες. Για τις γυναίκες, σημειώθηκε αύξηση από 0,16% σε 0,34%. 

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ετήσια συχνότητα των ατόμων που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω υπερτασικής κρίσης – όπου η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου αυξάνεται επικίνδυνα – υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2002 και 2014 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, έρχεται σε μια εποχή που άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν γίνει βελτιώσεις στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, με επακόλουθη μείωση των καρδιαγγειακών επιπτώσεων.

Υπέρταση

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, η υψηλή αρτηριακή πίεση – γνωστή και ως υπέρταση – αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατόμου να έχει ένα σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Ένα άτομο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή του πίεση με τακτική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος, μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι, περιορισμό της παχυσαρκίας και του άγχους.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρείας (AHA) ορίζει την υπερτασική κρίση ως μια κατάσταση όπου η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου αυξάνεται ξαφνικά σε επικίνδυνα επίπεδα — συγκεκριμένα, 180/120 ή περισσότερο. Αυτή η ένδειξη σημαίνει ότι η συστολική αρτηριακή πίεση ενός ατόμου είναι 180 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) ή μεγαλύτερη και η διαστολική αρτηριακή πίεση είναι 120 mm Hg ή μεγαλύτερη. Μια υπερτασική κρίση θέτει το άτομο σε κίνδυνο να παρουσιάσει καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Οι ερευνητές έχουν επισημάνει ότι στις ΗΠΑ οι υπερτασικοί τείνουν να ελέγχουν καλύτερα την αρτηριακή τους πίεση τα τελευταία χρόνια και έχουν δει μείωση του συνολικού αριθμού των καρδιαγγειακών συμβάντων. Ωστόσο, τα ευρήματα μιας νέας μελέτης δείχνουν ότι οι νοσηλείες λόγω υπερτασικού επεισοδίου αυξήθηκαν μεταξύ 2002 και 2014. Ο Δρ Joseph E. Ebinger, MD, κλινικός καρδιολόγος, διευθυντής κλινικής ανάλυσης στο Smidt Heart Institute, και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι «αν και περισσότεροι άνθρωποι κατάφεραν να διαχειριστούν την αρτηριακή τους πίεση […] , δεν βλέπουμε αυτή η βελτίωση να μεταφράζεται σε λιγότερες νοσηλείες λόγω υπερτασική κρίση». Ο Δρ Ebinger και οι συνάδελφοί του άντλησαν δεδομένα από το Εθνικό Δείγμα Εσωτερικών Νοσοκομείων, το οποίο περιελάμβανε πληροφορίες για όλες τις νοσηλείες σε όλες τις πολιτείες την εν λόγω περίοδο.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι νοσηλείες

Ο Δρ Ebinger και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι το ετήσιο επίπεδο νοσηλειών λόγω υπερτασικών κρίσεων υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2002 και 2014. Αναλύοντας τα δεδομένα με βάση το φύλο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νοσηλεία λόγω υπερτασικής κρίσης αυξήθηκε από 0,17% σε 0,39% στους άνδρες. Για τις γυναίκες, σημειώθηκε αύξηση από 0,16% σε 0,34%.

Ο συνολικός κίνδυνος θνησιμότητας λόγω υπερτασικής κρίσης μειώθηκε κατά την περίοδο της μελέτης. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερες συννοσηρότητες που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία από τους άνδρες, εντούτοις κατέγραψαν τα ίδια ποσοστά θνησιμότητας.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αρτηριακή υπέρταση: Ένας σιωπηλός «δολοφόνος»

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιληψίας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Υψηλότερη αρτηριακή πίεση για ομοφυλόφιλους άνδρες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.