Επιστημονικά Νέα

Υπέρταση κορωνοϊός: Το 27% των Αμερικανών είδαν την αρτηριακή τους πίεση να αυξάνεται το 2020 στο lockdown

Υπέρταση κορωνοϊός: Το 27% των Αμερικανών είδαν την αρτηριακή τους πίεση να αυξάνεται το 2020 στο lockdown

Υπέρταση κορωνοϊός: Δεδομένα που καλύπτουν σχεδόν μισό εκατομμύριο μεσήλικες Αμερικανούς δείχνουν ότι περίπου το 27% είδε την αρτηριακή του πίεση να αυξάνεται σημαντικά το 2020 μετά την εμφάνιση περιορισμών για την COVID-19 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ακόμη ένα άλλο κακό για την υγεία που σχετίζεται με την πανδημία έχει έρθει στο προσκήνιο: η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Δεδομένα που καλύπτουν σχεδόν μισό εκατομμύριο μεσήλικες Αμερικανούς δείχνουν ότι περίπου το 27% είδε την αρτηριακή του πίεση να αυξάνεται σημαντικά το 2020 μετά την εμφάνιση περιορισμών για την COVID-19 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι γυναίκες φάνηκαν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Ωστόσο, “η αύξηση της αρτηριακής πίεσης δεν περιοριζόταν σε μία ομάδα, καθώς οι ενήλικες όλων των ηλικιών και των δύο φύλων είδαν αύξηση της αρτηριακής πίεσης”, σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Luke Laffin, συνδιευθυντής του Κέντρου για Διαταραχές Αρτηριακής Πίεσης στην Κλινική Κλίβελαντ. Τα ευρήματα δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, είπε ο Laffin, σημειώνοντας “καθώς η πανδημία συνεχιζόταν, οι άνθρωποι έτειναν να έχουν λιγότερες πιο υγιεινές συνήθειες”.

Χάρη στο lockdown, είχαν κακές διατροφικές συνήθειες, επιδείνωση του ύπνου και αυξημένο άγχος, ενώ αντιμετώπιζαν παρατεταμένο κλείσιμο γυμναστηρίου και γενική απροθυμία να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα. Ο Laffin προειδοποίησε ότι η αύξηση “έχει πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, δεδομένου ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού αυξάνουν τον κίνδυνο για ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα”. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια ευρέως διαδεδομένη ανησυχία για τη δημόσια υγεία, που επηρεάζει σχεδόν τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες και συμβάλλει στην καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Για να εξετάσουν τη δυνατότητα για μια συγκεκριμένη σύνδεση πανδημίας-αρτηριακής πίεσης, οι ερευνητές ανέλυσαν τις τάσεις της αρτηριακής πίεσης για τρία χρόνια (από το 2018 έως το 2020) που συγκεντρώθηκαν από την Quest Diagnostics.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Τα δεδομένα περιελάμβαναν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σχεδόν 464.600 ενηλίκων με μέση ηλικία 46 ετών, που συμμετείχαν σε προγράμματα ευεξίας εργαζομένων και στις 50 πολιτείες. Ο Laffin και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι πριν από την πανδημία η αρτηριακή πίεση παρέμενε γενικά σταθερή. Αλλά μόλις άρχισαν τα lockdown τον Απρίλιο του 2020, η αρτηριακή πίεση άρχισε μια σταθερή άνοδο κατά το υπόλοιπο του έτους. Αυτό ίσχυε τόσο για τους ανώτερους (συστολικούς) όσο και για τους κατώτερους (διαστολικούς) αριθμούς. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συστολικές μετρήσεις αυξάνονταν κατά μέσο όρο από 1,10 έως 2,50 mm Hg κάθε μήνα μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου, όταν συγκεντρώνονταν σε σύγκριση με τις μετρήσεις που είχαν ληφθεί ένα χρόνο πριν. Ομοίως, οι διαστολικές μετρήσεις αυξάνονταν κατά μέσο όρο από 0,14 έως 0,53 mm Hg κάθε μήνα.

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να δουν τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή τους πίεση να αυξάνεται κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών. Οι ηλικιωμένοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να δουν αύξηση στον ανώτερο αριθμό τους, ενώ οι νεότεροι άνδρες και γυναίκες έτειναν να βλέπουν τον χαμηλότερο αριθμό τους να πηδά. Σχεδόν 3 στους 10 είχαν χειρότερη (υψηλότερη) κατάσταση αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της πανδημίας από ό,τι είχαν προηγουμένως, ενώ σχεδόν 2 στους 10 είχαν βελτιωμένες μετρήσεις αρτηριακής πίεσης. Τα καλά νέα: “Δεν νομίζω ότι θα δούμε μια συνεχή ανοδική τάση όταν εξεταστούν τα δεδομένα του 2021”, είπε ο Laffin, “επειδή η εισαγωγή εκτεταμένου εμβολιασμού και νεότερων διαθέσιμων θεραπειών πιθανότατα οδήγησε σε επανάληψη πιο φυσιολογικών καθημερινών ζωή.” Το εάν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης θα επανέλθουν ποτέ στα προ-πανδημικά επίπεδα και πότε αυτό θα μπορούσε να συμβεί, δεν είναι γνωστό, σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αρτηριακή υπέρταση: Ένας σιωπηλός «δολοφόνος»

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου

Αναφορές δείχνουν ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των ενηλίκων με υπέρταση λαμβάνουν φάρμακα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιληψίας, σύμφωνα με νέα έρευνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.