Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τι θα συμβεί στο σώμα και την ψυχή σου αν ξεκινήσεις το τρέξιμο

Τι θα συμβεί στο σώμα και την ψυχή σου αν ξεκινήσεις το τρέξιμο

Όποια κι αν είναι η δική σου θέση για το τρέξιμο, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η καρδιά, ο μεταβολισμός αλλά και το μυαλό σου θα σε ευγνωμονούν, αν βάλεις το τρέξιμο στη ζωή σου, έστω και με λίγα χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα.

Κι αν ακόμα έχεις ενδοιασμούς για το πιο οικονομικό και δημοκρατικό άθλημα, η Dara Bushman, ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα υγείας και fitness, αναλύει παρακάτω την επίδραση που έχει το τρέξιμο στον οργανισμό και τη ζωή σου, 1 ώρα, 1 ημέρα, 1 εβδομάδα, 1 μήνα, 1 χρόνο και 10 χρόνια αφότου ξεκινήσεις!

Μετά από μία ώρα

Μια ώρα μετά τα πρώτα σου 5 χλμ, οι ευεργετικές ιδιότητες του τρεξίματος ξεκινούν με πρώτη και κύρια την τόνωση της αυτοπεποίθησης και της ευεξίας! “Όταν τελειώνει το τρέξιμο νιώθεις ανακούφιση. Το μυαλό σου ξέρει πως ήταν καλή κίνηση. Οι παλάμες συχνά σφίγγουν σε μπουνιά, κίνηση που προκαλείται από τις ενδορφίνες και δημιουργεί αίσθημα ευφορίας και σιγουριάς.

Μετά από μία ημέρα

Μια μέρα μετά, θα νιώσεις μια αμφιθυμία, την ίδια που ένιωθες και πριν ξεκινήσεις. “Για ένα λεπτό, όλη η ευφορία της προηγούμενης ημέρας ξεχνιέται!” λέει η Bushman. Ύστερα πείθεις τον εαυτό σου να το κάνεις ξανά και έπειτα αισθάνεσαι ξανά την ίδια χαρά και χαλάρωση και αυτό σού δίνει δύναμη να συνεχίσεις. Σε αυτό το σημείο έχει πλέον ξεκινήσει ήδη και η μακροχρόνια μείωση στο στρες και το άγχος.

Μετά από μία εβδομάδα

Τώρα ο οργανισμός σου έχει αρχίσει και βλέπει το φαγητό ως πολύτιμο καύσιμο για την άσκησή σου. “Θα παρατηρήσεις αυξημένη επιθυμία για νερό αλλά και για φρούτα και λαχανικά που συμβάλλουν στην ενυδάτωσή σου”. Επίσης, σε αυτό το στάδιο το τρέξιμο αρχίζει να γίνεται συνήθεια για το μυαλό αλλά και το σώμα σου. “Ακόμα θα λαχανιάζεις όμως θα αρχίσεις να νιώθεις μια περηφάνια κατά τη διάρκεια του τρεξίματος καθώς αποκτάς ένα σταθερό ρυθμό”.

Μετά από ένα μήνα

Αν περάσεις ένα μήνα τρέχοντας συχνά, θα σού έχει ήδη γίνει συνήθεια. “Είναι πλέον μέρος του προγράμματός σου. Τα αθλητικά παπούτσια και τα ρούχα σου έχουν μια ειδική θέση στο σπίτι. Έχεις μια σταθερή ρουτίνα και βάζεις πλέον το τρέξιμο ως προτεραιότητα” λέει η Bushman. Επιπλέον, μετά από ένα μήνα, το τρέξιμο αρχίζει να γίνεται πιο εύκολο. Οι μύες σου καταπονούνται λιγότερο και διαπιστώνεις πως μπορείς να τρέξεις λίγο πιο γρήγορα, λίγο πιο μακριά. Ίσως μάλιστα έχεις αρχίσει να χάνεις και λίπος. Το σώμα σου είναι πιο δυνατό και νιώθεις μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για τις δυνατότητές του. Αρχίζεις να σκέφτεσαι πως θα ήθελες να τρέχεις περισσότερο ή μεγαλύτερες αποστάσεις. Νοητικά, νιώθεις διαύγεια όταν τρέχεις και δεν επικεντρώνεσαι πλέον στην ανάσα σου ή στο αίσθημα κόπωσης. Ανυπομονείς για τον απόλυτα προσωπικό χώρο που σου προσφέρει η ώρα του τρεξίματος”.

Μετά από ένα χρόνο

Το τρέξιμο έχει πλέον γίνει το αγχολυτικό σου. “Είναι απαραίτητο κομμάτι της ζωής σου για την αναπνοή και τη χαλάρωσή σου. Μοιάζει με θεραπεία και χρόνος αφιερωμένος στη σύνδεση με τον εαυτό σου.” Πλέον μπορείς να τρέξεις τουλάχιστον 2 ή 3 φορές την αρχική σου απόσταση και νιώθεις πιο δυνατός. “Συχνά μοιάζει με πνευματική εμπειρία” λέει η Bushman. “Και μόνο το φως του ήλιου και ο φρέσκος αέρας είναι αρκετά για να αναζωογονηθείς.” Η λειτουργία του καρδιαγγειακού σου συστήματος έχει βελτιωθεί σημαντικά και η αρτηριακή σου πίεση έχει πέσει. Ο ύπνος σου έχει βελτιωθεί και είσαι γενικά πιο ήρεμος.

Μετά από 10 χρόνια

Σύμφωνα με τη Bushman, κάποια στιγμή ανάμεσα στον 3ο και τον 7ο χρόνο που τρέχεις τακτικά, το τρέξιμο γίνεται κομμάτι της προσωπικότητάς σου. “Είσαι πλέον δρομέας” λέει. “Χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου σαν άτομο με αθλητικό τρόπο ζωής… Νιώθεις πως η χημεία του οργανισμού σου διαταράσσεται όταν δεν τρέχεις.” Το τρέξιμο γίνεται απαραίτητο για να κρατάς την ενέργειά σου σε υψηλά επίπεδα, είναι ο χρόνος που απολαμβάνεις με τον εαυτό σου αλλά και ο διαλογισμός σου.” Παράλληλα οι μύες σου είναι πλέον σημαντικά πιο δυνατοί, ο μεταβολισμός σου γρήγορος και η διατήρηση του βάρους σου εύκολη. Κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει πως το χρόνιο τρέξιμο μειώνει την πιθανότητα να εμφανίσεις κάποιους τύπους καρκίνου και κρατά το μυαλό και τη μνήμη σου σε άριστη κατάσταση!

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αθλητική διατροφή είναι το θεμέλιο της αθλητικής επιτυχίας

Η τακτική άσκηση διατηρεί τον εγκέφαλό σας ενεργό

Η Σημασία του Αθλητισμού στην Υγιή Εγκεφαλική Λειτουργία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φυσικά εν μέσω καύσωνα;

Σάκχαρο ρύθμιση: Η φυσική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και την πρόληψη των επιπλοκών, ειδικά για άτομα με διαβήτη.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Πώς να καλλιεργήσεις τις δικές σου μελιτζάνες;

Μελιτζάνα καλλιέργεια: Η καλλιέργεια των δικών σας μελιτζάνων μπορεί να είναι μια ικανοποιητική προσπάθεια, παρέχοντάς σας φρέσκο απόθεμα αυτού του ευέλικτου λαχανικού για γαστρονομικές δημιουργίες.

Πώς συνδέεται το εγκεφαλικό δίκτυο με τον τραυλισμό;

Νευροεπιστήμη: Ο τραυλισμός επηρεάζει περίπου το 1% των ενηλίκων και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας και κοινωνικό άγχος, ωστόσο η αιτία του τραυλισμού είναι ακόμα άγνωστη.

Close Icon