ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θεραπευτική μουσική: 30 λεπτά ζωντανής μουσικής μειώνουν το άγχος των ασθενών

Θεραπευτική μουσική: 30 λεπτά ζωντανής μουσικής μειώνουν το άγχος των ασθενών

Θεραπευτική μουσική: Πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει πως 30 λεπτά θεραπευτικής μουσικής μπορούν να μειώσουν το στρες και να ανακουφίσουν από το άγχος των ασθενών.

Ο κιθαρίστας Τσακ Μπέκμαν εμπνεύστηκε να ακολουθήσει καριέρα στη ζωντανή θεραπευτική μουσική για ασθενείς στο νοσοκομείο, αφού έπαιξε στο κρεβάτι ενός ετοιμοθάνατου φίλου του. Ο στόχος του ήταν να παίξει για τους ασθενείς τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους. Και ίδρυσε ένα πρόγραμμα για να κάνει ακριβώς αυτό στο νοσοκομείο Gainesville της Northeast Georgia Health System πριν από δύο χρόνια. Αλλά η μουσική σταμάτησε στην αρχή της πανδημίας. Ο Μπέκμαν και οι συνεργάτες του θεραπευτικοί μουσικοί δεν μπορούσαν πλέον να παίζουν τα όργανά τους στο κρεβάτι των ασθενών λόγω του κινδύνου μόλυνσης.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στη μουσική

Καθώς η πανδημία συνεχίστηκε και επιδεινώθηκε, ο απολογισμός των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έγινε εμφανής. Έτσι ο Beckman και οι συνεργάτες του θεραπευτικοί μουσικοί επέστρεψαν στο νοσοκομείο τον Μάιο του 2020, αυτή τη φορά με νέο κοινό: εργαζόμενους και όχι ασθενείς. Οι μουσικοί, οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι να παρέχουν και να παίζουν θεραπευτική μουσική, δημιούργησαν κατάστημα σε σταθμούς νοσηλευτών, ελπίζοντας να καταπρανουν τα νεύρα των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν την επίθεση των περιπτώσεων COVID, την έλλειψη εξοπλισμού και τους συνολικούς ιατρικούς κινδύνους.

Ο Beckman και οι συνάδελφοί του αποφάσισαν να τεκμηριώσουν τον αντίκτυπο που είχε η ζωντανή θεραπευτική μουσική στο άγχος των εργαζομένων. Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι 30 λεπτά ζωντανής θεραπευτικής μουσικής μείωσαν το αντιληπτό άγχος των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή κατά 44,74%. Εξήντα εργαζόμενοι σε μονάδες κρίσιμης φροντίδας Covid άκουσαν μουσική ακουστικής κιθάρας ή πιάνο (πληκτρολόγιο) περίπου στο μισό των βαρδιών τους. Βαθμολόγησαν τα επίπεδα άγχους τους χρησιμοποιώντας κλίμακα 0 έως 10, τόσο πριν όσο και μετά τη συνεδρία. Ανέφεραν επίσης τα γενικά επίπεδα άγχους τους χρησιμοποιώντας ένα γνωστό ερωτηματολόγιο, την κλίμακα του αντιληπτού άγχους.

Οι μουσικοί έπαιζαν κλασική ή σύγχρονη μουσική με 50 έως 60 παλμούς το λεπτό σε νοσηλευτικούς σταθμούς. Αυτοσχεδίασαν ανταποκρινόμενοι στις διαθέσεις και τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους από τον μέσο Αμερικανό, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Interprofessional Journal of Healthcare and Research. Όσοι είχαν άγχος εκ των προτέρων βίωσαν τη μεγαλύτερη μείωση άγχους από τη μουσική συνεδρία. Η μουσική ηρεμεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία ότι τόσο η μουσική όσο και η κοινωνική αλληλεπίδραση μειώνουν το άγχος.

Θεραπευτική μουσική=Μουσικοθεραπεία;

Ο Μπέκμαν τόνισε ότι η ζωντανή θεραπευτική μουσική διαφέρει από τη μουσικοθεραπεία. Η μουσικοθεραπεία επικεντρώνεται στη σχέση του ασθενούς με τον θεραπευτή. Συχνά περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως ο ασθενής και ο θεραπευτής που παίζουν μουσική ή γράφουν ένα τραγούδι μαζί. Η ζωντανή θεραπευτική μουσική είναι λίγο πιο απλή, [είναι] μια μορφή τέχνης βασισμένη στην επιστήμη του ήχου. Έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ασθενείς να αισθάνονται πιο ήρεμοι τη στιγμή και δεν έχει καμία προσδοκία για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πιο υγιείς οι μερακλήδες που τραγουδούν συχνότερα

Βάλτε τη μουσική στη διαπασών & απολαύστε τη ζωή!

Δώστε ρυθμό στη ζωή σας με μουσική διάθεση!

AI & μουσική: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της μουσικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Οι φτωχότεροι ασθενείς που επιβίωσαν της καρδιακής προσβολής είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων τόσο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και των λοιπών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που υποστηρίζονται από τα συστήματα του φορέα, είναι σε ξανά σε λειτουργία.

Υψηλό κόστος ζωής για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Οι Αμερικανοί που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κόστος 1.300 $ ετησίως και $44.000 στο σύνολο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Vegan διατροφή: Μια vegan διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Όταν οι άνθρωποι την ακολουθούν σωστά, μια vegan δίαιτα μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτική, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Παιδική ηπατίτιδα: Υπήρξε κάποια αύξηση στον αδενοϊό 41 που προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις ενός προηγουμένως μη ανιχνευμένου προβλήματος; Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα λόγω των lockdown;

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.