Αυτοφροντίδα

Μουσικοθεραπεία: Εντάξτε τη μουσική στη ζωή σας για πολλαπλά οφέλη

Μουσικοθεραπεία: Εντάξτε τη μουσική στη ζωή σας για πολλαπλά οφέλη

Μουσικοθεραπεία: Η μουσική χαρίζει απλόχερα τα οφέλη της στην καθημερινότητά μας. Ενισχύει την υγεία, βελτιώνει τη διάθεση, μας κάνει να νιώθουμε καλά και μας διασκεδάζει. Τι άλλο να ζητήσουμε;

Η μουσική μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει τον πόνο και το άγχος και να διευκολύνει τις ευκαιρίες για συναισθηματική έκφραση. Έρευνες δείχνουν ότι η μουσική μπορεί να ωφελήσει τη σωματική και ψυχική μας υγεία με πολλούς τρόπους. Η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται από τον πιστοποιημένο μουσικοθεραπευτή. Στόχος είναι η παρηγορητική φροντίδα για την ενίσχυση της συμβατικής θεραπείας για ποικίλες ασθένειες και διαδικασίες ασθενειών. Τα οφέλη εκτείνονται από άγχος, κατάθλιψη και άγχος, έως διαχείριση του πόνου και ενίσχυση της λειτουργίας μετά από εκφυλιστικές νευρολογικές διαταραχές.

Ποια τα οφέλη της μουσικής στη ζωή μας;

  • Ωφελεί την καρδιά: Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίμα ρέει πιο εύκολα όταν παίζεται μουσική. Μπορεί επίσης να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό, να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ενδορφίνης στο αίμα.
  • Ανεβάζει τη διάθεση: Η μουσική μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή της ορμόνης ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Αυτή η αυξημένη παραγωγή ντοπαμίνης βοηθά στην ανακούφιση των συναισθημάτων άγχους και κατάθλιψης. Η μουσική επεξεργάζεται απευθείας από την αμυγδαλή. Πρόκειται για το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη διάθεση και τα συναισθήματα.
  • Μειώνει το άγχος: Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμη. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να ανακουφίσει το άγχος ενεργοποιώντας βιοχημικά που μειώνουν το στρες.
  • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης: Όταν αισθάνεστε ταλαιπωρημένοι, η μουσική μπορεί να σας βοηθήσει να σηκωθείτε – όπως και η άσκηση.

  • Διεγείρει τις αναμνήσεις: Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ ή την άνοια. Ωστόσο η μουσική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει μερικά από τα συμπτώματά της. Η μουσικοθεραπεία μπορεί να χαλαρώσει έναν ταραγμένο ασθενή. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεση και να ανοίξει την επικοινωνία στους ασθενείς.
  • Διαχειρίζεται & ανακουφίζει τον πόνο: Μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και παρέχοντας ένα ισχυρό ανταγωνιστικό ερέθισμα στα σήματα του πόνου που εισέρχονται στον εγκέφαλο, η μουσική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου. Η μουσική μπορεί να μειώσει σημαντικά την ένταση του πόνου. Αυτό συμβαίνει ειδικά στην γηριατρική περίθαλψη, στην εντατική θεραπεία ή στην παρηγορητική ιατρική.
  • Βοηθάει τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο: Το να παίζειαπαλή μουσική στο παρασκήνιο (και να σβήνετε τα φώτα) κατά τη διάρκεια ενός γεύματος μπορεί να βοηθήσει την όρεξη να επιβραδυνθεί. Ως εκ τούτου, τελικά καταναλώνουν λιγότερο φαγητό.
  • Αυξάνει την αντοχή στην προπόνηση: Η ακρόαση κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να αυξήσει τη φυσική απόδοση. Ενδέχεται να αυξήσει την αντοχή κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προπόνησης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

AI & μουσική: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της μουσικής

Ξεκινήστε την ημέρα σας με το σωστό morning ritual!

Tips για όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν

Διαχείριση άγχους: Από που να αρχίσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυσικές θεραπείες για το άγχος

Άγχος Αυτοφροντίδα: Η αντιμετώπιση του άγχους μπορεί να είναι πολύπλευρη. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση στη ψυχοθεραπεία. Ενώ άλλοι επωφελούνται από τη λήψη φαρμάκων, κι άλλοι από τις φυσικές θεραπείες. Με τις τελευταίες θα ασχοληθούμε στο κείμενο που ακολουθεί.

Ο διαλογισμός είναι το τέλειο εργαλείο φροντίδας του εαυτού

Αυτοφροντίδα διαλογισμός: Το να παρέχουμε στον εαυτό σας «χρόνο για μας» μας βοηθά να χαλαρώσουμε, μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και τελικά βελτιώνουμε την ευτυχία και την ικανοποίησή μας από τη ζωή, επειδή συντονιζόμαστε με τον εαυτό μας και με αυτό που επιθυμούμε.