Αυτοφροντίδα

Μουσική καθημερινότητα: Οδηγώντας στο δρόμο προς την αυτοβελτίωση και την ευεξία

Μουσική καθημερινότητα: Οδηγώντας στο δρόμο προς την αυτοβελτίωση και την ευεξία

Μουσική καθημερινότητα: Η μουσική κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο προσωπικό ταξίδι του καθενός μας προς την αυτοβελτίωση, την ευεξία και την αυτοπραγμάτωση.

Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στη μουσική σε θεμελιώδες επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει το σώμα και τα κύτταρα του εγκεφάλου μας. Το κάνει με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε άλλο. Το μόνο που αρκεί είναι να καθόμαστε και να ακούμε. Όλοι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε κάθε είδους μουσική. Ανεξάρτητα από το βιοτικό επίπεδο στο οποίο ανήκουμε. Επομένως καταλαβαίνουμε με ποιον τρόπο η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο. Μάλιστα έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μουσική αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης μας. Η ντοπαμίνη είναι υπεύθυνη για την καλή μας διάθεση.

Όλοι μας έχουμε κάποια στιγμή αναπολήσει το παρελθόν ακούγοντας ένα τραγούδι. Όλες αυτές οι αναμνήσεις είναι συνήθως ευχάριστες. Είναι επίσης ένα μέσο που έχει την ικανότητα να επηρεάζει το αναπνεύστικό μας σύστημα, αλλά και τον καρδιακό μας παλμό. Γενικά, από τη μέρα που θα γεννηθούμε ακούμε μουσική μέσω νανουρισμάτων όταν είμαστε μωρά . Ακούμε μέσω μουσικών αναμνήσεων που έχουμε μεγαλώνοντας. Άρα, είναι σίγουρο ότι την επόμενη φορά που θα ακούσουμε τη λέξη μουσικοθεραπεία, θα ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει. Θα μπορέσουμε να την εξηγήσουμε σε κάποιον, υποστηρίζοντας με σθένος ότι η μουσική είναι υγεία και ευεξία.

Κάντε τη μουσική κομμάτι της ζωής σας

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε στην ζωή σας είναι να ενσωματώσετε τη μουσική στην καθημερινότητά σας. Ως αποτέλεσμα, θα δείτε ότι όλα αυτομάτως θα φαντάζουν καλύτερα. Αν για παράδειγμα:

  1. Eίστε νευριασμένοι: Επιλέξτε να ακούσετε μουσική σε απαλούς τόνους. Φτιάξτε μια λίστα αναπαραγωγής μουσικής για το Mp3 σας σε αργό ρυθμό. Ακούστε τη όταν θέλετε να ηρεμήσετε.
  2. Βιώνετε έντονα και δύσκολα συναισθήματα: Χρησιμοποιήστε τη μουσική για να τα επεξεργαστείτε. Έντονα συναισθήματα μπορεί και να προκαλούνται λόγω της φύσης της δουλειάς σας. Αν για παράδειγμα δουλεύετε σε κάποιο οίκο ευγηρείας ή ακόμα και σε ένα αγχωτικό γραφείο που λειτουργεί με προθεσμίες.
  3. Επίλεξτε ένα τραγούδι για μεταβατικό στάδιο: Όλοι μας, σε κάποια στιγμή της ζωής μας, έτυχε να σχολάμε από τη δουλειά μας. Για να αποφορτιστούμε ανοίξαμε το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου μας. Όταν πέσαμε στο αγαπημένο μας τραγούδι το δυναμώσαμε και αρχίσαμε να τραγουδάμε δυνατά. Όταν το τραγούδι τελειώσει έχουμε ήδη αδειάσει από της δυσκολίες που περάσαμε. Έτσι βλέπουμε το υπόλοιπο της μέρας με άλλο μάτι.
  4. Παίξτε και φτιάξτε μουσική: Το να δημιουργείς ή να παίζεις μουσική, δεν είναι προνόμιο μόνο των ταλαντούχων ή των επαγγελματιών του είδους. Η μουσική είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί σε οποιαδήποτε φάση της ζωής σας και σε οποιαδήποτε ηλικία.

Εντάξτε τη μουσική στην καθημερινή σας ρουτίνα και θα απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης, ξενοιασιάς και αυτογνωσίας!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δώστε ρυθμό στη ζωή σας με μουσική διάθεση!

AI & μουσική: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της μουσικής

Ξεκινήστε την ημέρα σας με το σωστό morning ritual!

5 απλοί τρόποι για να απαλλαγείτε από το στρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο διαλογισμός είναι το τέλειο εργαλείο φροντίδας του εαυτού

Αυτοφροντίδα διαλογισμός: Το να παρέχουμε στον εαυτό σας «χρόνο για μας» μας βοηθά να χαλαρώσουμε, μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και τελικά βελτιώνουμε την ευτυχία και την ικανοποίησή μας από τη ζωή, επειδή συντονιζόμαστε με τον εαυτό μας και με αυτό που επιθυμούμε.