ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στεφανιαία νόσος: Παχυσαρκία και διαβήτης αντισταθμίζουν την πρόοδο των τελευταίων ετών

Στεφανιαία νόσος: Παχυσαρκία και διαβήτης αντισταθμίζουν την πρόοδο των τελευταίων ετών

Στεφανιαία νόσος: Οι αυξήσεις στα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσαν να ευθύνονται για την επιβράδυνση στη μείωση του επιπολασμού της σταφανιαίας νόσου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η στεφανιαία νόσος (CHD) είναι η κύρια αιτία θανάτου. Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, παρατηρήθηκε μείωση του επιπολασμού της ΣΝ. Ωστόσο, μια νέα μελέτη βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτή η μείωση αρχίζει να επιβραδύνεται. Οι ειδικοί αναμένουν επίσης πιθανή αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου που συνδέεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που σχετίζονται με την πανδημία.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι οι αναφερόμενες πρόσφατες μειώσεις στον επιπολασμό της ΣΝ έχουν αρχίσει να επιβραδύνονται. Η μελέτη, εμφανίζεται στο περιοδικό JAMA Cardiology.

Τι είναι η στεφανιαία νόσος – CHD;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος (NHLBI), η CHD εμφανίζεται όταν δεν φτάνει αρκετό αίμα που μεταφέρει οξυγόνο στην καρδιά ενός ατόμου. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι αρτηρίες ενός ατόμου συμφορούνται με πλάκα. Ωστόσο, τραυματισμός και ασθένεια που επηρεάζει τις αρτηρίες ή ακόμα και τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς μπορεί να ευθύνονται σε ορισμένες περιπτώσεις. Ένα άτομο με ΣΝ μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή σφίξιμο στο στήθος κατά την άσκηση και αίσθημα ζαλάδας ή αδυναμίας.

Ωστόσο, είναι πιθανό να έχετε ΣΝ χωρίς συμπτώματα. Η ασυμπτωματική ΣΝ είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως αρρυθμία, καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα ποσοστά καρδιακών παθήσεων μειώνονται αλλά αργά

Η θνησιμότητα λόγω ΣΝ μειώθηκε σημαντικά κατά την περίοδο 2000–2011. «Η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο είχε μειωθεί στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1960», εξηγεί η Cathleen Gillespie, στατιστικολόγος στο Τμήμα Καρδιοπαθειών και Πρόληψης Εγκεφαλικού στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Ατλάντα. “Αυτές οι μειώσεις θα μπορούσαν να αποδοθούν σε βελτιώσεις στους παράγοντες κινδύνου – για παράδειγμα, νέα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, βελτιώσεις στη διατροφή, μείωση του καπνίσματος – και πρόοδοι στη θεραπεία – για παράδειγμα, βελτιώσεις στα ιατρικά συστήματα έκτακτης ανάγκης, στις μονάδες στεφανιαίας φροντίδας, στην καρδιακή αποκατάσταση”, προσέθεσε.

“Ο μειωμένος επιπολασμός της ΣΝ από το 2001 έως το 2012 θα μπορούσε να προκύψει από έναν συνδυασμό προσπαθειών πρόληψης και βελτιώσεων στη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου. Η χρήση στατινών και η θεραπεία και ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου”, εξήγησε η ερευνήτρια. Ωστόσο, από τότε, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η μείωση έχει αρχίσει να επιβραδύνεται.

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι ερωτήθηκαν

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να συγκεντρώσουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την επιβράδυνση της μείωσης του επιπολασμού των καρδιακών παθήσεων. Για να γίνει αυτό, ανέλυσαν δεδομένα 2011–2018 από την τηλεφωνική έρευνα του Συστήματος Επιτήρησης Παράγοντα Κινδύνου Συμπεριφοράς (BRFSS). Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντες απάντησαν στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Σας έχει πει ποτέ γιατρός, νοσοκόμα ή άλλος επαγγελματίας υγείας ότι είχατε στηθάγχη ή στεφανιαία νόσο;
  • Σας έχει πει ποτέ γιατρός, νοσοκόμα ή άλλος επαγγελματίας υγείας ότι είχατε καρδιακή προσβολή, που ονομάζεται επίσης έμφραγμα του μυοκαρδίου;

 

Εάν οι συμμετέχοντες απάντησαν «ναι» σε οποιαδήποτε ερώτηση, οι συλλέκτες δεδομένων τους κατέγραψαν ως αυτοαναφερόμενους ασθενείς με CHD. Μετά τον αποκλεισμό ατόμων με ιστορικό καρδιακής νόσου ή με ελλιπείς απαντήσεις, οι ερευνητές είχαν ένα μέγεθος δείγματος 3.572.977 ατόμων.

Αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στον επιπολασμό της ΣΝ μεταξύ 2011 και 2018. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η μείωση του επιπολασμού της ΣΝ επιβραδύνεται. Ωστόσο, επεσήμαναν επίσης ότι η έρευνα BRFSS δεν ήταν απαραίτητα συγκρίσιμη με άλλα σύνολα δεδομένων. Σύμφωνα με την Gillespie, «η επιτάχυνση της πτώσης [της ΣΝ] μπορεί να επηρεαστεί από τις ποικίλες τάσεις των παραγόντων κινδύνου ΣΝ κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου και προηγουμένως». «Έχουν παρατηρηθεί βελτιώσεις στα προφίλ χοληστερόλης στο αίμα και στον επιπολασμό του καπνίσματος και της σωματικής αδράνειας. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί αυξήσεις για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2 και δεν έχουν σημειωθεί αλλαγές για την υψηλή πρόσληψη νατρίου ή τον επιπολασμό υπέρτασης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

44% περισσότερες πιθανότητες για ισχαιμικό εγκεφαλικό οι γυναίκες

Το λίπος στο πάγκρεας μπορεί να προστατεύει από τον διαβήτη

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γενετικός έλεγχος εντοπίζει έγκαιρα τον κίνδυνo υπερχοληστερολαιμίας

Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Ένας συνδυασμός γενετικών δοκιμών και δεδομένων υγείας θα μπορούσε να εντοπίσει μεγάλο ποσοστό ενηλίκων με κληρονομικό κίνδυνο για διαταραχή της χοληστερόλης που αυξάνει τους κινδύνους για πρόωρη καρδιακή προσβολή και θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Νέα δημοσκόπηση για την ερωτική ζωή των γυναικών 50+

Δημοσκόπηση: Πολλές γυναίκες παραμένουν σεξουαλικά ενεργές μέχρι τα 70 τους, αλλά για άλλες, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τα χρόνια προβλήματα υγείας παρεμποδίζουν την ερωτική τους ζωή.

Χατζηδάκης: Θα κλείσουν όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις μέσα στο καλοκαίρι

Χατζηδάκης: «Tελείωσαν ήδη οι εκκρεμότητες μέχρι το 2018, τελειώνουν σε λιγότερο από ένα μήνα όλες σχεδόν οι υποθέσεις του 2019 και του 2020 και θα κλείσουν όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις μέσα στο καλοκαίρι», έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας σε σημερινή (18/5) ανάρτησή του.