Σεξουαλική Υγεία

Πρώτη περίοδος: Τι χρειάζεται να ξέρει κάθε κορίτσι πριν την εφηβεία και πριν την έμμηνο ρύση;

Πρώτη περίοδος: Τι χρειάζεται να ξέρει κάθε κορίτσι πριν την εφηβεία και πριν την έμμηνο ρύση;

Πρώτη περίοδος: Ο έμμηνος κύκλος είναι μια φυσική διαδικασία στη ζωή κάθε ανθρώπου με μήτρα και κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών. 

Ο έμμηνος κύκλος είναι μια φυσική διαδικασία στη ζωή κάθε ανθρώπου με μήτρα και κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών. Αλλά η εμμηναρχή χωρίς επίγνωση μπορεί να είναι μια τραυματική ή συγκλονιστική εμπειρία για ένα νεαρό κορίτσι. Η έναρξη της περιόδου για τα κορίτσια συμβαίνει συνήθως όταν είναι περίπου 12 ετών. Κάποιοι μπορεί να το βιώσουν και νωρίτερα. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν για τα σημάδια της πρώτης περιόδου, ώστε να μπορούν να αγκαλιάσουν και να χειριστούν αυτή τη σημαντική αλλαγή στη ζωή με λίγη ωριμότητα. Εάν είστε μια μεγαλύτερη γυναίκα που διαβάζει αυτό, θα ξέρετε ότι δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να προβλέψετε πότε η κόρη ή η μικρότερη αδερφή σας θα αρχίσουν περίοδο. Αλλά θα είναι πάντα πιο σοφό να την προετοιμάζετε διανοητικά για το τι βρίσκεται μπροστά και γιατί. Θα πρέπει επίσης να της μιλήσετε για ορισμένα φυσικά σημάδια της πρώτης περιόδου που μπορεί να εμφανίσει καθώς μεγαλώνει.

Ποια είναι τα σημάδια της πρώτης περιόδου;

1. Ηλικία

Συνήθως, οι περίοδοι θα ξεκινούσαν περίπου στην ηλικία των 10 ετών. Αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικά κορίτσια βιώνουν πρώιμη ήβη, ενώ άλλα μπορεί να εμφανίσουν καθυστερημένη εφηβεία. Αυτό μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως θέματα κληρονομικότητας, ορμόνες, σύσταση σώματος, υγεία και περιβάλλον. Μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 8 και 14 ετών, σηματοδοτώντας τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή.

2. Ανάπτυξη του μαστού

Το στήθος σας αρχίζει να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει τουλάχιστον 2 χρόνια πριν από την πρώτη περίοδο. Τα κορίτσια μπορεί να εμφανίσουν μια ξαφνική άνοδο της ανάπτυξης τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την πρώτη φορά που θα εμφανίσουν κολπική αιμορραγία λόγω εμμήνου ρύσεως. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται κυρίως σε αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων. Το στήθος σας μπορεί επίσης να αρχίσει να αισθάνεται τρυφερό και λίγο επώδυνο.

3. Τρίχες σώματος

Ένα από τα πρώιμα σημάδια της εφηβείας είναι η ορατή ανάπτυξη τριχών στο στήθος και στο σύνολο του σώματος. Η ηβική τρίχα ακολουθούν επίσης αφού το στήθος σας αρχίσει να μεγαλώνει. Αρχικά, μπορεί να παρατηρήσετε την εμφάνιση μαλακών μαλλιών γύρω από τον αιδοίο σας και στο ηβικό οστό σας. Αυτά σταδιακά θα γίνουν πιο σκούρα και παχύτερα με την ηλικία.

4. Δερματικές αλλαγές

Η έναρξη της εφηβείας μπορεί να επιφέρει ορισμένες αλλαγές στο δέρμα σας. Μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερα σπυράκια ή προβλήματα ακμής. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή σμήγματος, μιας λιπαρής ουσίας που μπορεί να φράζει τους πόρους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα.

5. Κολπική έκκριση

Η κολπική έκκριση είναι συνήθως ένα διαυγές ή υπόλευκο, κολλώδες υγρό που προέρχεται από τον κόλπο σας. Αυτό προκαλείται από την αλλαγή των ορμονών στο σώμα σας και είναι ένας τρόπος για τον κόλπο σας να διατηρείται καθαρός και ενυδατωμένος, ώστε τα καλά βακτήρια να μπορούν να ανθίσουν και να σας κρατούν υγιείς. Η λήψη κολπικών εκκρίσεων μπορεί να είναι ένα από τα σημάδια της πρώτης περιόδου. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι οι περίοδοι μπορεί να ξεκινήσουν σε περίπου έξι μήνες έως ένα χρόνο.

6. Αλλαγές διάθεσης

Όταν πρόκειται να έχετε την πρώτη σας περίοδο, μπορεί να εμφανίσετε εναλλαγές στη διάθεση και κόπωση. Είναι ένα προεμμηνορροϊκό σύμπτωμα για το οποίο παραπονιούνται οι περισσότερες γυναίκες όσο διαρκεί η περίοδος τους! Μπορεί να νιώθετε περισσότερο άγχος, ευερεθιστότητα, θλίψη ή ακόμα και ένα ταραγμένο μοτίβο ύπνου. Είναι μέρος της διαδικασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί νιώθουμε ότι κρυώνουμε όταν έχουμε περίοδο;

Συμπτώματα που σχετίζονται με το μεταεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Η νεαρή ηλικία στον πρώτο εμμηνορροϊκό κύκλο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη στα μέσα της ζωής

Η διατροφή μπορεί να μεταμορφώσει την εμμηνορροϊκή σας υγεία;

Πώς η περίοδος μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.

Οι ψυχικές συνθήκες της μητέρας οδηγούν σε αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας στις ΗΠΑ

Πάνω από το 80% των μητρικών θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προληφθούν, ιδιαίτερα οι σχεδόν 1 στους 4 μητρικούς θανάτους που αποδίδονται σε διαταραχές ψυχικής υγείας.

Εξερευνώντας τα οφέλη της γιόγκα στην ενίσχυση της σεξουαλικής υγείας

Βελτιώνοντας τη σωματική ευελιξία, αυξάνοντας τη ροή του αίματος, μειώνοντας το στρες, ενισχύοντας την αυτογνωσία και εξισορροπώντας τις ορμόνες, η γιόγκα προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση για τον εμπλουτισμό της σεξουαλικής ζωής κάποιου.