ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σαρκοπενία: Ο υποσιτισμός συνδέει τη νεφρική νόσο με τους ασθενέστερους μύες

Σαρκοπενία: Ο υποσιτισμός συνδέει τη νεφρική νόσο με τους ασθενέστερους μύες

Σαρκοπενία: Η σημαντική σχέση μεταξύ του υποσιτισμού και της σαρκοπενίας που βρέθηκε στη μελέτη σηματοδοτεί την ανάγκη για θεραπευτικές στρατηγικές που στοχεύουν τη διατροφική κατάσταση για την πρόληψη της εμφάνισης και της εξέλιξης της σαρκοπενίας.

Οι ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση συντήρησης MHD συχνά παλεύουν με τον υποσιτισμό και την σαρκοπενία, μια μορφή μυοσκελετικής ατροφίας που ενισχύει τη θνησιμότητα. Η ερμηνεία της μακροχρόνιας υποψίας σχέσης μεταξύ του υποσιτισμού και της σαρκοπενίας έχει σαστίσει τους ερευνητές λόγω της έλλειψης διαγνωστικού προτύπου για τη διατροφική υγεία. Επιστήμονες από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα έκαναν ένα βήμα προς την εξήγηση αυτής της σχέσης χρησιμοποιώντας έναν βολικό, αντικειμενικό, ανεπτυγμένο στην Ιαπωνία δείκτη διατροφικού κινδύνου, μια νέα προσέγγιση για την έγκαιρη ανίχνευση της σαρκοπενίας σε ασθενείς με MHD. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο Frontiers in Nutrition.

Συμβατικά, η διερεύνηση του υποσιτισμού σε ασθενείς με MHD περιλαμβάνει πολύπλοκα εργαλεία διατροφικού προσυμπτωματικού ελέγχου που συχνά απαιτούν υποκειμενικές αξιολογήσεις των εξεταστών, καθιστώντας τα χρονοβόρα και μη αναπαραγώγιμα. Προχωρώντας πέρα ​​από αυτή την πρακτική, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τον Ιαπωνικό δείκτη διατροφικού κινδύνου (NRI), έναν δείκτη διατροφής που έχει σχεδιαστεί για ασθενείς με MHD. «Η βαθμολογία NRI υπολογίζεται από τέσσερις αντικειμενικές και τακτικά μετρούμενες μεταβλητές, δηλαδή την κρεατινίνη, την ολική χοληστερόλη, τη λευκωματίνη ορού και τον ΔΜΣ», διευκρίνισε ο Δρ Masafumi Kurajoh, πρώτος συγγραφέας αυτής της μελέτης. «Ένα υψηλό σκορ NRI σηματοδοτεί τον υποσιτισμό».

Η σαρκοπενία χαρακτηρίζεται από απώλεια μυϊκής μάζας, δύναμης και λειτουργικότητας. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τις βαθμολογίες NRI, τη μυϊκή μάζα, τη μυϊκή δύναμη και τη φυσική απόδοση 315 ασθενών με MHD, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου και μεσαίου/υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τις βαθμολογίες NRI τους. Οι ασθενείς με χαμηλή μυϊκή μάζα μαζί με είτε χαμηλή μυϊκή δύναμη είτε χαμηλή σωματική απόδοση διαγνώστηκαν με σαρκοπενία. Όσοι εμφάνισαν και τις τρεις καταστάσεις θεωρήθηκαν ότι είχαν σοβαρή σαρκοπενία. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης πολλαπλής παλινδρόμησης δείχνουν σημαντικές σχέσεις μεταξύ της βαθμολογίας NRI ή της ομάδας μεσαίου/υψηλού κινδύνου.

Όλα αυτά με βάση τη βαθμολογία NRI και της σαρκοπενίας και της σοβαρής σαρκοπενίας, καθώς και της χαμηλής μυϊκής μάζας, της δύναμης και της φυσικής απόδοσης. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι ο υποσιτισμός συμβάλλει στη σαρκοπενία και το κάνει μέσω της μείωσης της μυϊκής μάζας, της δύναμης και της φυσικής απόδοσης των ασθενών με MHD. Επιπλέον, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν τη χρησιμότητα της βαθμολογίας NRI ως εργαλείο ανίχνευσης σαρκοπενίας. “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν τη βαθμολογία NRI ως ένα απλό και αντικειμενικό εργαλείο διατροφικού ελέγχου για την έγκαιρη ανίχνευση της σαρκοπενίας”, κατέληξε ο Δρ Kurajoh. “Η σημαντική σχέση μεταξύ του υποσιτισμού και της σαρκοπενίας που βρέθηκε στη μελέτη μας σηματοδοτεί επίσης την ανάγκη για θεραπευτικές στρατηγικές που στοχεύουν τη διατροφική κατάσταση για την πρόληψη της εμφάνισης και της εξέλιξης της σαρκοπενίας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδεση της μυϊκής δυστροφίας με τα σφιγγολιπίδια

Μετά την εμμηνόπαυση οι εξάψεις είναι συχνότερες στις γυναίκες που εμφανίζουν σαρκοπενία

Πώς συνδέεται η απώλεια μυϊκής μάζας με τη γήρανση

Λόγοι για την ένταξη της πρωτεΐνης στο καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Αυτισμός: Οι κοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον αυτισμό μπορεί να αντικατοπτρίζουν διαφορές που γίνονται εμφανείς μόνο σε σενάρια υψηλής πίεσης και ορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα ευρήματα αμφισβητούν την πεποίθηση ότι τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να διαβάσουν επαρκώς τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου.

Πόσο καλό κάνουν τα ροδάκινα στην υγεία μας;

Ροδάκινα: Τα ροδάκινα είναι ένα είδος πυρηνόκαρπου, μαζί με τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα νεκταρίνια. Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα πυρηνόκαρπα έχουν ένα κεντρικό κουκούτσι που μοιάζει με κουκούτσι. Τα ροδάκινα έρχονται σε λευκές και κίτρινες ποικιλίες και προσφέρουν αρκετές διατροφικές απολαβές.

Νέος ρόλος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στη λειτουργία και τη βλάβη των νευρώνων

Νευροεπιστήμη: Η κατάρρευση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συνοδεύει πολλές νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και νευροεκφυλιστικών ασθενειών της γήρανσης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πώς ο τραυματισμός του εγκεφάλου αλλάζει τα νευρικά κύτταρα

Εγκεφαλική βλάβη: Μια νέα μελέτη χαρτογράφησης εγκεφάλου διαπιστώνει ότι η βλάβη σε ένα μέρος του εγκεφάλου αλλάζει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων σε ολόκληρο τον εγκέφαλο.

Οι μητέρες με διαταραχές προσωπικότητας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους

Ψυχολογία: Όταν οι μητέρες αγωνίζονται στις δικές τους διαπροσωπικές σχέσεις, φαίνεται να εμποδίζεται η μετάδοση της ασφαλούς προσκόλλησης και της υγιούς σχέσης στους εφήβους.

Το να κάθεσαι δίπλα σε έναν υπολογιστή βελτιώνει σωστά την ισορροπία και αποτρέπει τις επισκέψεις στα επείγοντα

Αυτή η βάση για αυτό είναι ότι στοχεύοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια οπτικής επεξεργασίας, οι ασκήσεις βελτιώνουν την πιθανότητα ο εγκέφαλος να προσαρμόσει γρήγορα την κίνηση του σώματος για να αποτρέψει τις πτώσεις.