Ψυχική Υγεία

Θάλασσα: Η θάλασσα ως ενισχυτικός παράγοντας ψυχικής υγείας [vid]

Θάλασσα: Η θάλασσα ως ενισχυτικός παράγοντας ψυχικής υγείας [vid]

Θάλασσα: Ορισμένες μελέτες συδέουν την εμπειρία της βίωσης της ίδιας συνθήκης ξανά και ξανά - ρουτίνα - με συναισθήματα άγχους και στρες. Όταν νιώθετε πως η ρουτίνα στην καθημερινότητά σας αρχίζει να λειτουργεί περιοριστικά ή/και επιβαρυντικά για τη συναισθηματική σας υγεία, σκεφτείτε να αλλάξετε τις παραστάσεις σας, κάνοντας μια μικρή απόδραση στη θάλασσα.

Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι σύντομοι περίπατοι κατά μήκος της παραλίας μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή σας και να επηρεάσουν την ψυχική σας υγεία. Η θάλασσα ως γαλάζιος χώρος – πηγή νερού δηλαδή όπως ο ωκεανός, η λίμνη, το ποτάμι –  συνδέεται με πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία.

Τα οφέλη της θάλασσας στην ψυχική υγεία

  • Είναι μια αλλαγή τοπίου θεραπευτική

Ορισμένες μελέτες συδέουν την εμπειρία της βίωσης της ίδιας συνθήκης ξανά και ξανά – ρουτίνα – με συναισθήματα άγχους και στρες. Όταν νιώθετε πως η ρουτίνα στην καθημερινότητά σας αρχίζει να λειτουργεί περιοριστικά ή/και επιβαρυντικά για τη συναισθηματική σας υγεία, σκεφτείτε να αλλάξετε τις παραστάσεις σας, κάνοντας μια μικρή απόδραση στη θάλασσα. Καθώς οι ασθήσεις σας ενεργοποιούνται χάρη στα νέα ερεθίσματα – η θέα της θάλασσας, οι μυρωδιά της, ο φρέσκος θαλασσινός αέρας, ο χλαρωτικός ήχος των κυμάτων, το νευρικό σας σύστημα αναζωογονείται. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας κατάσταση και να αυξήσει τα συναισθήματα χαλάρωσης.

  • Βελτιώνει τη γενική ευημερία

Η έκθεση στον ήλιο και στον ωκεανό είναι ιδανική για την ψυχική σας υγεία. Η βόλτα στη θάλασσα και το κολύμπι φαίνεται να ενισχύουν ολιστικά την υγεία – σωματική, ψυχική και συναισθηματική. Ειδικότερα, το κολύμπι είναι μια άσκηση που σας επιτρέπει να είστε παρόντες/παρούσες στη στιγμή, δίνοντάς σας μια περίοδο παύσης από τις συνεχείς σκέψεις που προκαλούν ανησυχία.

  • Μειώνει το άγχος

Η αίσθηση χαλάρωσης και ασφάλειας που προσφέρει η παρουσία στη φύση, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και των ορμονών του στρες. Ομοίως, ο χρόνος στη θάλασσα και οι περίπατοι κατά μήκος της παραλίας μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα άγχους και την διέγερση του νευρικού συστήματος. Αυτό σας προσφέρει μια αίσθηση χαλάρωσης και δρα αγχολυτικά.

  • Ανυψώνει τη διάθεσή σας

Ο χρόνος στην παραλία αυξάνει την αυτοεκτίμησή σας και προάγει τη χαλάρωση. Άτομα με διαταραχή έλλειψης προσοχής μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από τις βόλτες στη θάλασσα. Το περπάτημα κατά μήκος της ακτής μπορεί να σας κάνει να νιώσετε λιγότερο απομονωμένοι και πιο ευτυχισμένοι.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το κολύμπι στη θάλασσα έχει οφέλη για το σώμα και την ψυχή

Όταν επιστρέφουμε στη θάλασσα επιστρέφουμε εκεί από όπου ήρθαμε

Spray θαλασσινού αλατιού για όμορφα κυματιστά μαλλιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημάδια ότι ο σύντροφός σας είναι ψυχικά διαταραγμένος

Η αλληλεπίδραση με έναν ψυχοπαθή για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε συναισθηματική σύγχυση. Οι ψυχοπαθείς νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και αδιαφορούν τελείως για την ζημιά που κάνουν στους άλλους ανθρώπους, αρκεί να εκπληρώσουν τους σκοπούς τους.

Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας μέσα από μία ομάδα

σε αυτές τις ομάδες οι άνθρωποι συνηθίζουν να μοιράζονται όλες τις εμπειρίες τους και μέσα από τα βιώματά τους να διασκεδάζουν, αντιμετωπίζοντας ό,τι χρειάζεται με ειλικρίνεια και αισιοδοξία.

Τα οφέλη του διαλογισμού στην συναισθηματική και ψυχική υγεία

Διαλογισμός και ψυχική υγεία: Μέσω του διαλογισμοού ο νους σταδιακά εκπαιδεύεται να νοεί τα γεγονότα, νοητικά, συναισθηματικά, ως παροδικές μόνον εκφάνσεις και να μην προσκολάται σε αυτά. Μέσα από αυτήν την αποδεύσμευση, με το χρόνο, είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή γενικά.

Όταν ακόμα και τα πιο ακραία συμπτώματα έχουν νόημα και λειτουργία

Η ψυχοδυναμική ερμηνεία της σχιζοφρένειας έχει μακρά και πολύπλοκη ιστορία. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, οι περισσότεροι ψυχίατροι ήταν πρόθυμοι να εφαρμόσουν τις ταχέως εξελισσόμενες γνώσεις στον τομέα των νευροεπιστημών στη μελέτη της σχιζοφρένειας. Η ψυχανάλυση είχε κηρυχθεί «νεκρή».