Ψυχική Υγεία

Κολύμπι: Τονώστε την ψυχική σας υγεία κολυμπώντας στη θάλασσα [vid]

Κολύμπι: Τονώστε την ψυχική σας υγεία κολυμπώντας στη θάλασσα [vid]

Κολύμπι: "Η άσκηση στο ύπαιθρο, όπως το κολύμπι στη θάλασσα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία και ειδικότερα ορισμένες έρευνες επισημαίνουν ότι η υπαίθρια άσκηση μπορεί για την ακρίβεια να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης", εξηγεί ο Stephen Buckley από το φιλανθρωπικό ίδρυμα ψυχικής υγείας Mind στο ΗΒ.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες έχουν στρέψει την προσοχή τους στις θετικές επιδράσεις της θάλασσας και του ωκεανού στην ψυχική υγεία και ευεξία. Χάρη στη δράση της BlueHealth, μιας πανευρωπαϊκής ερευνητικής πρωτοβουλίας που μελετά και διερευνά τους δεσμούς μεταξύ του περιβάλλοντος, του κλίματος και της ανθρώπινης υγείας, οι μελέτες αναφορικά με τις ευεργετικές δράσεις της θάλασσας και των υδάτινων τοπίων στην ανθρώπινη ψυχή έχουν αυξηθεί. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες στο εν λόγω ερευνήτικό πρόγραμμα εξετάζουν πώς η θάλασσα και άλλα περιβάλλοντα με βάση το νερό μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία των ανθρώπων.

Αυτό που είναι γνωστό ως τώρα είναι ότι η άσκηση – κάθε είδους – κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία. Για την ακρίβεια υπάρχουν άφθονες επιστημονικές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η σωματική άσκηση είναι πολύ ευεργετική για την βελτίωση της διάθεσης και ιδίως για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του στρες και του άγχους, εν μέρει επειδή προωθεί την απελευθέρωση των ενδορφινών, με άλλα λόγια των ορμονών της ευτυχίας.

Αυτό, σύμφωνα με έρευνα, φαίνεται να ισχύει ακόμη περισσότερο για άτομα που ασκούνται σε φυσικά, υπαίθρια περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων της θάλασσας και του ωκεανού.

“Η άσκηση στο ύπαιθρο, όπως το κολύμπι στη θάλασσα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία και ειδικότερα ορισμένες έρευνες επισημαίνουν ότι η υπαίθρια άσκηση μπορεί για την ακρίβεια να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης. Η άσκηση μειώνει επίσης τα επίπεδα της κορτιζόλης, της« ορμόνης του στρες », που έχει συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους”, εξηγεί ο Stephen Buckley από το φιλανθρωπικό ίδρυμα ψυχικής υγείας Mind στο ΗΒ.

Ωστόσο, το κολύμπι στη θάλασσα μπορεί επίσης να βοηθήσει την ψυχική υγεία μέσω άλλων μηχανισμών. Όταν κολυμπάμε, τα πρότυπα της αναπνοής μας αλλάζουν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο χαλαρή ή σεχεδόν διαλογιστική κατάσταση, καθώς είμαστε εστιασμένοι στο παρόν.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το κολύμπι στη θάλασσα έχει οφέλη για το σώμα και την ψυχή

Όταν επιστρέφουμε στη θάλασσα επιστρέφουμε εκεί από όπου ήρθαμε

Τονώστε την ψυχική σας ευεξία και ευημερία στη θάλασσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.