Ψυχική Υγεία

Θάλασσα Θεραπεία PTSD: Ο Ωκεανός έχει τη δύναμη να θεραπεύσει το σώμα και την ψυχή [vid]

Θάλασσα Θεραπεία PTSD: Ο Ωκεανός έχει τη δύναμη να θεραπεύσει το σώμα και την ψυχή [vid]

Θάλασσα Θεραπεία PTSD: Σε μια κοινωνία που συχνά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνταγογράφηση φαρμάκων για την ανακούφιση των παθήσεων της ψυχής, είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι μερικές φορές η καλύτερη θεραπεία προέρχεται από τις πιο αγνές πηγές: τη Μητέρα Γη.

Ο ωκεανός είναι αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες φυσικές δύναμεις της Γης. Αποτελώντας το 70% της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη, ο ωκεανός φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο άγρια ζώα επί Γης. Τα νερά του μπορούν να φτάσουν στα ψυχρά βάθη των 36.000 ποδιών. Η απόλυτη ομορφιά του μπορεί να συντρίψει και να εμπνεύσει. Ο ωκεανός έχει επίσης τη δύναμη να θεραπεύσει. Γι΄αυτό όταν μπαίνετε στα νερά του αισθάνεστε αναζωογονημένοι και ασφαλείς.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα σχετικά νέο πρόγραμμα θεραπείας που αξιοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες του ωκεανού έχει μεγάλη επιτυχία σε άτομα που πάσχουν από Μετατραυματική Διαταραχή Στρες (PTSD) και άλλες ψυχικές ασθένειες.

Δύο λόγια για το PTSD

Σημειώνεται ότι, το PTSD είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως είναι το κόστος θεραπείας στο σύστημα των βετεράνων. Οι δύο πιο συνηθισμένες θεραπείες είναι:

  • η θεραπεία παρατεταμένης έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει επανειλημμένη επανεξέταση της τραυματικής εμπειρίας και
  • η θεραπεία με γνωστική επεξεργασία, η οποία αναλύει τον τρόπο με τον οποίον ένας ασθενής ανταποκρίνεται σε συμβάντα στη μεταπολεμική του ζωή

Καμία τεχνική, ωστόσο, δεν λειτουργεί για όλους. Αμέτρητες εναλλακτικές μέθοδοι έχουν δοκιμαστεί για την ανακούφιση του PTSD – από την ύπνωση έως τη θεραπεία διαμέσου της τέχνης και της γιόγκα – με ρυθμούς επιτυχίας που ποικίλλουν.

Η Θάλασσα στο πλευρό της επιστήμης της ψυχικής υγείας

Ο Nick Caddick, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Loughborough στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέρασε ενάμισι χρόνο μελετώντας τις επιδράσεις του σέρφινγκ στους Βρετανούς στρατιώτες. «Η τακτική άσκηση του σέρφινγκ ήταν απαραίτητη για τη διακοπή του κύκλου των συμπτωμάτων PTSD που διαφορετικά θα παρέμεναν μια συνεχής ή αδιάκοπη πηγή ταλαιπωρίας», έγραψε ο ίδιος σε ένα κείμενό του που δημοσιεύθηκε το 2015.

Οι ίδιοι οι βετεράνοι περιγράφουν τη Θεραπεία του Ωκεανού ή Θαλασσοθεραπεία ως έναν τρόπο να διαφύγει το μυαλό τους από τις φρικαλεότητες που στοιχειώνουν τις αναμνήσεις τους.

“Στο πεδίο της μάχης κοιτάζετε προς τα αριστερά σας και κοιτάζετε προς τα δεξιά σας και πάντα ανησυχείτε για τον αδερφό σας. Στο surfing, κοιτάζετε προς τα αριστερά σας και κοιτάζετε προς τα δεξιά σας, και είστε εκεί έξω με τους αδελφούς σας. Και όμως διασκεδάζετε”, εξήγησε ο βετεράνος Λούις Σκοτ.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Άνοιγμα του τουρισμού με αυστηρά μέτρα στις 14 Μαΐου

Καραντίνα ψυχική υγεία: : Ο κορωνοϊός διαταράσσει τον ύπνο

Θάλασσα: Ένας εξαιρετικός σύμμαχος στην καλή υγεία του οργανισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα στην διαδικασία του τοκετού;

Εγκυμοσύνη: Προετοιμάζοντας διανοητικά, μένοντας ενημερωμένοι και διατηρώντας μια θετική προοπτική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.