Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γενικές Ειδήσεις

Θάλασσα Ατλαντικός Ωκεανός: Ένα ταξίδι στον δεύτερο μεγαλύτερο ωκεανό του κόσμου

Θάλασσα Ατλαντικός Ωκεανός: Ένα ταξίδι στον δεύτερο μεγαλύτερο ωκεανό του κόσμου

Θάλασσα Ατλαντικός Ωκεανός: Φανταστείτε τη ζωή του ωκεάνιου νερού σαν ένα συνεχές ταξίδι προς αναζήτηση μιας ισορροπίας. Καθώς το ζεστό νερό είναι λιγότερο πυκνό από το κρύο, όταν το νερό ψύχεται, βυθίζεται, και τότε το ζεστό νερό το αντικαθιστά. Με αυτούς τους τρόπους οδηγείται η θαλάσσια κυκλοφορία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η υδατώδης μεταφορά χρειάζεται περίπου 500 χρόνια για να κάνει ένα ταξίδι.

Ο Ατλαντικός Ωκεανός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ωκεανός στη Γη. Σε αυτόν οφείλονται πολλά από τα γνωστά μας καρικά μοτίβα, συμπεριλαμβανομένων των τυφώνων, ενώ φιλοξενεί στα νερά του πολλά είδη, από θαλάσσιες χελώνες έως δελφίνια.

Για αιώνες, ο Ατλαντικός Ωκεανός υπήρξε βασικός εμπορικός και ταξιδιωτικός δρόμος. Από τον Αρκτικό Κύκλο προς την Ανταρκτική, ο Ατλαντικός Ωκεανός συνορεύει με την Αμερική στα δυτικά και την Ευρώπη και την Αφρική στα ανατολικά. Δεύτερος μεγαλύτερος ωκεανός στη Γη μετά τον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει έκταση πάνω από 41 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια.

Οι επιστήμονες και οι γεωγράφοι χωρίζουν σε γενικές γραμμές τον Ατλαντικό ωκεανό με προοπτική βορρά και νότου. Τόσο ο Βόρειος Ατλαντικός, όσο και ο Νότιος Ατλαντικός έχουν καθένα ξεχωριστά ρεύματα στον ωκεανό που επηρεάζουν τα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.

Ο ωκεανός κινείται περισσότερο σαν μεταφορική “εικόνα”  ή ¨ταινία” που οδηγείται από αλλαγές που επισυμβαίνουν στην θερμοκρασία και τη συγκέντρωση σε αλάτι σε μεγάλες περιοχές. Τόσο τα γρήγορα κινούμενα επιφανειακά ρεύματα, όσο και τα βραδύτερα ρεύματα βαθέων ωκεανών, πηγάζουν νερό σε όλο τον κόσμο.

Φανταστείτε τη ζωή του ωκεάνιου νερού σαν ένα συνεχές ταξίδι προς αναζήτηση μιας ισορροπίας. Καθώς το ζεστό νερό είναι λιγότερο πυκνό από το κρύο, όταν το νερό ψύχεται, βυθίζεται, και τότε το ζεστό νερό το αντικαθιστά. Το νερό με περισσότερο αλάτι κινείται επίσης προς τα νερά που εμφανίζουν μικρότερη συγκέντρωση αλατιού. Με αυτούς τους τρόπους οδηγείται η θαλάσσια κυκλοφορία.

Το ζεστό νερό θερμαίνεται από το Gulf Stream, ένα ρεύμα ζεστού αέρα που προέρχεται από τον Κόλπο του Μεξικού. Στη συνέχεια, το ζεστό νερό κινείται βόρεια, όπου αναγκάζει το ψυχρότερο νερό να βυθιστεί και να κινηθεί νότια. Καθώς το ρεύμα κινείται προς την Ανταρκτική, σπρώχνει το κρύο νερό πίσω στην επιφάνεια, ωθώντας τον υδατώδη ιμάντα μεταφοράς σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μεταφορική κυκλοφορία χρειάζεται περίπου 500 χρόνια για να κάνει ένα ταξίδι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα δελφίνια μαθαίνουν νέες δεξιότητες κυνηγιού από τους συνομηλίκους τους

Αγγούρια από.....τη θάλασσα

Η ευεργετική δράση της θάλασσας στις δερματικές παθήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι Πανθέοι 26/5: Η πρώτη απώλεια στην οικογένεια των Πανθέων είναι γεγονός [trailer]

Οι Πανθέοι 26/5: Ενώ η Λιάνα κάνει ό,τι μπορεί πίσω στην Αθήνα για να βοηθήσει τους Έλληνες στρατιώτες, τα νέα για μια απώλεια στο μέτωπο θα συγκλονίσουν ολόκληρη την οικογένεια των Πανθέων.

Σοφία Κουρτίδου: Πρόταση γάμου από τον Γιάννη Σεβδικαλή στο J2US [vid]

Σοφία Κουρτίδου: «Σοφία Κουρτίδου, είσαι το αγαπημένο μου οτιδήποτε! Θα με παντρευτείς;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο διαγωνιζόμενος του J2US για να απαντήσει αμέσως «ναι, ναι, ναι» με μάτια δακρυσμένα.

Ποιος γιορτάζει σήμερα Κυριακή 26 Μαΐου;

Εορτολόγιο 26/5: Σήμερα Κυριακή 26 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου του Δερβίση του εκ Θεσσαλονίκης, του Αποστόλου Κάρπου εκ των εβδομήκοντα και του Αγίου Συνεσίου του εκ Καρπασίας της Κύπρου του Επισκόπου και της Κυριακής του Παραλύτου στη Βηθεσδά.

Νύχτα Στάσου 25/5: Μια βραδιά για τα «αχ» και τα «βαχ» του έρωτα [trailer]

Νύχτα Στάσου 25/5: Η Μελίνα Ασλανίδου και ο Χρήστος Νικολόπουλος υποδέχονται τον αγαπημένο ερμηνευτή Κώστα Καραφώτη, την ταλαντούχα Βιολέτα Ίκαρη, με την ιδιαίτερη χροιά στη φωνή, και τη μουσικό, μουσικολόγο, τραγουδίστρια και τραγουδοποιό Δανάη Παπαδοπούλου.

Close Icon