Ψυχική Υγεία

Τα Ωμέγα-3 μπορούν να μπλοκάρουν την χρόνια ψύχωση

Τα Ωμέγα-3 μπορούν να μπλοκάρουν την χρόνια ψύχωση
Τα Ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να μπλοκάρουν την χρόνια ψύχωση, παρουσιάζει νέα μελέτη. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, μπορούν, ύστερα από αρκετό καιρό κατανάλωσης, να αποτρέψουν την εμφάνιση της σχιζοφρένειας, αλλά και άλλων ψυχωτικών διαταραχών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία. Της Μαρίας Χατζηδάκη Η […]

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να μπλοκάρουν την χρόνια ψύχωση, παρουσιάζει νέα μελέτη. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, μπορούν, ύστερα από αρκετό καιρό κατανάλωσης, να αποτρέψουν την εμφάνιση της σχιζοφρένειας, αλλά και άλλων ψυχωτικών διαταραχών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Της Μαρίας Χατζηδάκη

Η μελέτη παρουσίασε στοιχεία όπου μετά τη λήψη για 12 εβδομάδες των ωμέγα-3 λιπαρών από νέους που είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας,αυτοί είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο ακόμη και για 7 χρόνια μετά τη λήψη των ωμέγα-3 λιπαρών. Η σχιζοφρένεια χαρακτηρίζεται από παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις, συμπεριλαμβανομένων το να ακούει κανείς φωνές και να βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν πραγματικά.

Κατά κανόνα εμφανίζεται κατά την περίοδο της εφηβείας, ή την πρώιμη ενήλικη ζωή, είτε απότομα, είτε σταδιακά και δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία. Η τρέχουσα θεραπεία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι οι ασθενείς με σχιζοφρένεια εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων – ειδικά των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 – στις κυτταρικές μεμβράνες.

Πριν από περίπου μια δεκαετία, ερευνητές με επικεφαλής τον Πωλ Άμινγκερ ,στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, έδειξαν σε κλινικές δοκιμές ότι η λήψη του λιπαρού οξέος καθυστέρησε ένα πρώτο επεισόδιο ψυχωτικής διαταραχής σε άτομα υψηλού κινδύνου έως και για 7 χρόνια μετά τη λήψη του. Σε συνέχεια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, ο Άμινγκερ και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι, σχεδόν επτά χρόνια αργότερα μόνο το 10% της ομάδας που έλαβαν ωμέγα-3 ανέπτυξαν ψύχωση, σε σύγκριση με το 40% της ομάδας που έλαβε εικονικό φάρμακο.

«Η μελέτη έδειξε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης σε ψυχωτική διαταραχή κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου παρακολούθησης» σημειώνει ο Άμινγκερ. «Η επανάληψη της έρευνας είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Άμινγκερ. Οι επιστήμονες ακόμα δεν κατανοούν το μηχανισμό με τον οποίο τα ωμέγα-3 μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση της σχιζοφρένειας, η οποία έχει γενετική και περιβαλλοντική προέλευση.

Η ασθένεια εμφανίζεται περίπου στο 1% του πληθυσμού, αλλά το 10% των ατόμων αυτών έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με τη διαταραχή αυτή. Ο Άμινγκερ δήλωσε ότι το ιχθυέλαιο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά, δεν έχει παρενέργειες και αποτελεί σίγουρα μια καλή θεραπεία. «Όμως σημειώνουμε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία (τα οφέλη του) είναι περιορισμένα.»
Λιπαρά ωμέγα-3 συναντάμε στο σολομό, τη σαρδέλα και τα καρύδια.