Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Μπορεί η ωκυτοκίνη να βοηθήσει κατά της μοναξιάς;

Μπορεί η ωκυτοκίνη να βοηθήσει κατά της μοναξιάς;

Κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις ή άνοια—άτομα που είναι μόνιμα μόνοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν. 

Η μοναξιά δεν είναι ασθένεια. Κι όμως είναι σημαντικό πρόβλημα υγείας. Κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις ή άνοια—άτομα που είναι μόνιμα μόνοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν. Η ομάδα με επικεφαλής τη Δρ. Jana Lieberz από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης (UKB), η οποία διεξάγει επίσης έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, και ο καθηγητής Δρ. Σε μια ελεγχόμενη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν επίσης τα πανεπιστήμια του Όλντενμπουργκ, του Μπόχουμ, του Φράιμπουργκ και της Χάιφα (Ισραήλ), σε 78 γυναίκες και άνδρες που ένιωθαν μοναξιά δόθηκε η λεγόμενη «ορμόνη αγκαλιάς» ωκυτοκίνη ως ρινικό σπρέι.

Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychotherapy and Psychosomatics. Όλοι είναι πιθανώς εξοικειωμένοι με τη μοναξιά, ένα αρνητικό συναίσθημα που προκύπτει όταν οι δικές του κοινωνικές σχέσεις εκλαμβάνονται ως ανεπαρκείς σε ποσότητα ή ποιότητα. Ωστόσο, εάν επιμείνει, μπορεί να συσχετιστεί με πολλές ψυχικές και σωματικές ασθένειες. Παρόλα αυτά, υπήρξε έλλειψη αποτελεσματικών παρεμβάσεων για τη μείωση της χρόνιας μοναξιάς σε όσους επηρεάζονται.

Οι ανώτεροι συγγραφείς Δρ. Lieberz και Καθ. Δρ. Scheele, μαζί με τον πρώτο συγγραφέα Ruben Berger (UKB), διερεύνησαν τώρα εάν η δεσμευτική ορμόνη ωκυτοκίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της ομαδικής θεραπείας κατά της μοναξιάς σε μια πρόσφατη μελέτη. Στη μελέτη proof-of-concept, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε πέντε εβδομαδιαίες συνεδρίες ομαδικής θεραπείας, οι οποίες συμπληρώθηκαν με τη χορήγηση ωκυτοκίνης με τη μορφή ρινικού σπρέι. Μια ομάδα ελέγχου έλαβε ένα παρασκεύασμα εικονικού φαρμάκου.

Η αντίληψη των συμμετεχόντων για τα δικά τους συναισθήματα μοναξιάς αξιολογήθηκε στην αρχή της μελέτης, μετά την ολοκλήρωση όλων των συνεδριών και ξανά σε δύο σημεία παρακολούθησης (τρεις εβδομάδες και τρεις μήνες). Επιπλέον, σε κάθε συνεδρία αξιολογήθηκαν οξεία συναισθήματα μοναξιάς, επίπεδα στρες, ποιότητα ζωής και η θεραπευτική σχέση. Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Lieberz, συνοψίζει: “Η ψυχολογική παρέμβαση συνδέθηκε με μειωμένη αντίληψη του στρες και βελτίωση της γενικής μοναξιάς σε όλες τις ομάδες θεραπείας, η οποία ήταν ακόμα ορατή στην παρακολούθηση μετά από τρεις μήνες.”

Η ωκυτοκίνη δεν είχε σημαντική επίδραση στη γενικά αντιληπτή μοναξιά, στην ποιότητα ζωής ή στο αντιληπτό στρες. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει ωκυτοκίνη ανέφεραν μειωμένο οξύ αίσθημα μοναξιάς μετά τις συνεδρίες. Επιπλέον, η χορήγηση ωκυτοκίνης βελτίωσε τον θετικό δεσμό μεταξύ των μελών της ομάδας. “Η ωκυτοκίνη μπόρεσε να ενισχύσει τη θετική σχέση με τα άλλα μέλη της ομάδας και να μειώσει τα έντονα συναισθήματα μοναξιάς από την αρχή. Θα μπορούσε επομένως να είναι χρήσιμο να υποστηρίξουμε τους ασθενείς με αυτό στην αρχή της ψυχοθεραπείας Αυτό συμβαίνει επειδή γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς μπορεί αρχικά να αισθάνονται χειρότερα από ό,τι πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία, μόλις ονομαστούν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν.”

Η ψυχολόγος τονίζει ότι η ωκυτοκίνη δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια — και ότι η θεραπεία δεν είναι σε καμία περίπτωση πάντα απαραίτητη για τη μείωση της μοναξιάς. Αν και δεν παρατηρήθηκαν μακροπρόθεσμες επιδράσεις της χορήγησης ωκυτοκίνης στη μελέτη, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων. Πλέον απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τον καθορισμό των βέλτιστων σχεδίων παρέμβασης, έτσι ώστε οι παρατηρούμενες οξείες επιδράσεις της ωκυτοκίνης να μπορούν να μεταφραστούν σε μακροπρόθεσμα οφέλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι νέοι με ΔΕΠΥ παλεύουν με τη μοναξιά περισσότερο από τους συνομηλίκους τους 

Οι στενοί αδελφικοί δεσμοί μας κάνουν πιο ευτυχισμένους όσο μεγαλώνουμε

Η επιδημία μοναξιάς είναι βαθιά ανάμεσα στους γονείς

Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να προκληθεί από τη μοναξιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απαιτείται νέα διάγνωση για το προβληματικό gaming

Παιχνίδια εθισμός: Περίπου το 3 τοις εκατό των παικτών διαγιγνώσκονται με Διαταραχή Παιχνιδιού, ωστόσο περισσότερο από το διπλάσιο αυτό θα μπορούσε να ταξινομηθεί ως διάγνωση επιβλαβών παιχνιδιών.

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο κάνει τον εγκέφαλο των εφήβων ευάλωτο σε εθισμούς πάσης φύσεως

Εθισμός στο Διαδίκτυο: Χαρακτηρίζεται από μια καταναγκαστική ανάγκη χρήσης του διαδικτύου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παραμέληση άλλων σημαντικών ευθυνών και δραστηριοτήτων.

Αυτοδεκτικότητα, η λεπτή 6η αίσθηση 

Αυτοδεκτικότητα: Όταν είμαστε συντονισμένοι με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα υποκείμενα κίνητρα και τα πρότυπα συμπεριφοράς μας. Αυτή η αυτογνωσία μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από παλιά πρότυπα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και να κάνουμε συνειδητές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τους στόχους μας.

Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να συζητήσετε με τα παιδιά για να διατηρήσετε την ψυχική τους γαλήνη

Παιδιά ψυχική: Όσον αφορά τη διατήρηση της ψυχικής γαλήνης των παιδιών, υπάρχουν ορισμένα θέματα που πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή ή να αποφεύγονται εντελώς.

Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε στην παρακολούθηση τηλεόρασης γιατί επηρεάζει την ταχύτητα γήρανσης

Μελέτη γήρανση: Ο περιορισμός του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γήρανση, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Σιωπηλό άγχος μεταξύ των παιδιών στον οδοντίατρο

Προχωρώντας προς τα εμπρός, η δυνατότητα χρήσης της συσκευής σε πραγματικό χρόνο θα βοηθούσε τους επαγγελματίες να παρακολουθούν τα επίπεδα άγχους και ίσως να σταματούν για διορθωτικά μέτρα πριν από τη συνέχιση της θεραπείας. Στο πλαίσιο της οδοντιατρικής περίθαλψης, όταν πρόκειται για φόβο και πόνο, είναι σημαντικό να εργάζεστε προληπτικά με τα παιδιά και τους εφήβους», λέει η Jaldin.

Ένας στους δύο έφηβους έχει διατροφική διαταραχή λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Έφηβοι διατροφή: Η ενθάρρυνση ανοιχτών και ειλικρινών συζητήσεων σχετικά με την εικόνα του σώματος, την αυτοεκτίμηση και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να αναπτύξουν μια θετική σχέση με το σώμα τους

Πώς σχετίζεται ο καρκίνος και η ψυολογία με το διορθωτικό μακιγιάζ

Καρκίνος ψυχολογία: Οι διορθωτικές τεχνικές μακιγιάζ μπορούν να βοηθήσουν τους καρκινοπαθείς να καμουφλάρουν σωματικές παρενέργειες όπως η απώλεια μαλλιών, ο αποχρωματισμός του δέρματος και οι ουλές.

Close Icon