Ψυχική Υγεία

Συναισθήματα: Πώς θα διαβάσετε τους γύρω σας;

Συναισθήματα: Πώς θα διαβάσετε τους γύρω σας;

Όταν συναντάτε ένα άτομο για πρώτη φορά, το ένστικτό σας, σας μιλά πριν καν προλάβετε να σκεφτείτε. Είναι μια πρωταρχική απόκριση που έχει το σώμα μας και τη χρησιμοποιεί για αυτοπροστασία.

Εκφράζουμε τα συναισθήματά μας ποικιλοτρόπως, η κατανόησή τους όμως είναι ένα από τα «κλειδιά» της καλής επικοινωνίας, αφού μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε τι νιώθουν οι γύρω μας ακόμα κι αν δεν βρίσκουν τις λέξεις να το εκφράσουν.

 

Μη λεκτική επικοινωνία μέσω εκφράσεων του προσώπου

Το στόμα

Όταν αισθανόμαστε λυπημένοι ή θυμωμένοι και δεν θέλουμε να το δείξουμε στους άλλους μπορεί να έχουμε ένα ψεύτικο χαμόγελο, το οποίο όμως συχνά γίνεται αντιληπτό. Το δάγκωμα των χειλιών θα μπορούσε να είναι ένα ενδεικτικό σημάδι άγχους και τα σφιγμένα χείλη μπορεί να σημαίνουν απέχθεια.

Τα μάτια των ανθρώπων

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής και τις περισσότερες φορές μαρτυρούν τα αληθινά μας συναισθήματα. Μπορούν να μεταφέρουν ενθουσιασμό, δυσπιστία, ικανοποίηση, φόβο κτλ. Θεωρούνται το πιο «γνήσιο» μέρος του σώματός μας που δεν μπορούμε να ελέγξουμε με τη λογική μας. Όταν ένα άτομο διατηρεί σταθερά έντονη οπτική επαφή, μπορεί να προσπαθεί να φανεί τρομακτικό ενώ η αποφυγή της οπτικής επαφής μπορεί να υποδηλώνει ανεντιμότητα. Όταν ένα άτομο αισθάνεται χαρούμενο και χαμογελά, τα μάτια του μικραίνουν. Αντίθετα, όταν είναι θυμωμένο, μπορεί να εμφανιστούν βαθιές γραμμές συνοφρυώματος ή διόγκωση των ματιών.

Τη στάση του σώματος

Η στάση του σώματος μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε θετικά και αρνητικά συναισθήματα. Εάν κανείς κρατά το κεφάλι ψηλά σημαίνει πιθανότατα ότι έχει αυτοπεποίθηση. Όταν ένα άτομο είναι «σκυφτό», αυτό μπορεί να υποδηλώνει ντροπαλότητα ή χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όταν ένα άτομο έχει τα χέρια του στους γοφούς του, μπορεί να σημαίνει ότι είναι θυμωμένο ή επιθυμεί να κυριαρχήσει στην κατάσταση.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Όταν συναντάτε ένα άτομο για πρώτη φορά, το ένστικτό σας, σας μιλά πριν καν προλάβετε να σκεφτείτε. Είναι μια πρωταρχική απόκριση που έχει το σώμα μας και τη χρησιμοποιεί για αυτοπροστασία. Μόνο και μόνο βασιζόμενοι στο ένστικτο θα μπορούσαμε εύκολα να ερμηνεύσουμε τη συναισθηματική ατμόσφαιρα που περιβάλλει ένα άτομο και μπορεί να μας πει αν νιώθουμε πλάι σε κάποιον άνετα ή όχι. Παρατηρήστε την ενέργεια γύρω από τα άτομα με τα οποία μιλάτε ή αλληλεπιδράτε.

Η πίεση κατά τη διάρκεια μιας χειραψίας θα μπορούσε για παράδειγμα να μεταφέρει κρυμμένα συναισθήματα. Ένα σταθερό κράτημα είναι πολλές φορές σημάδι αυτοπεποίθησης. Μια αγκαλιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξει κανείς στοργή. Ένα γρήγορο χτύπημα στην πλάτη, θα μπορούσε να σημαίνει από την άλλη ότι αυτό το άτομο αισθάνεται άβολα μαζί σας.

Επιπλέον, δώστε προσοχή:

  • Στον τόνο της φωνής

Ο τόνος της φωνής μας αντιπροσωπεύει συχνά τη συναισθηματική μας κατάσταση. Ο τρόπος που εκφέρουμε το λόγο μπορεί να εκφράσει το πώς νιώθουμε και να επηρεάσει το πώς αντιδρούν οι άλλοι σε εμάς. Η υψηλή συχνότητα ή η ένταση μπορεί να στείλει αρνητικές συναισθηματικές «δονήσεις» ενώ ένας ήπιος τόνος είναι πιο φιλόξενος.

  • Στην εμφάνιση

Το πώς είναι εμφανισιακά ένα άτομο λέει πολλά για το πώς αισθάνεται. Τα ρούχα μας επίσης συχνά αντανακλούν τους στόχους, τις αξίες και τη στάση μας. Το ίδιο και τα τατουάζ που επιλέγουμε να κάνουμε ή τα αξεσουάρ που επιλέγουμε να φορέσουμε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό;

Κατάθλιψη: Η σημασία της βιταμίνης D στη μείωση της απογοήτευσης

Κόπωση: Τα 6 είδη ξεκούρασης που πραγματικά χρειάζεστε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.

Τι δείχνουν τα όνειρα για την ψυχική μας υγεία;

Όνειρα: Ενώ τα όνειρα μπορεί να μην παρέχουν άμεση διάγνωση καταστάσεων ψυχικής υγείας, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τη συναισθηματική μας κατάσταση, την ψυχολογική ευημερία και τα άλυτα ζητήματα.