Καρδιαγγειακά

Η δυνατή χειραψία δείχνει κίνδυνο για καρδιακή προσβολή;

Η δυνατή χειραψία δείχνει κίνδυνο για καρδιακή προσβολή;

Η δύναμη της χειραψίας δείχνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Θα μπορούσε μια δυνατή χειραψία να είναι το κλειδί για να προβλέψουμε και να προλάβουμε την καρδιακή προσβολή και τα εγκεφαλικά επεισόδια;

Της Δήμητρα Καλτάκη 

Και όμως ναι αφού σύμφωνα με μια νέα μελέτη διαπιστώθηκε ότι η αδύναμη χειραψία συνδέεται με μικρότερη επιβίωση και μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί κάποιος καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως προκύπτει μάλιστα από την έρευνα οι δοκιμές στη δύναμη της χειραψίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν απλό και χαμηλού κόστους τρόπο να προβλεφθεί ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας ή πρόωρου θανάτου.

Στη διάρκεια της διεθνούς μελέτης , διαπιστώθηκε ότι η δύναμη της χειρολαβής είναι ένα ισχυρό προγνωστικό θανάτου απ’ ότι η πίεση του αίματος.
Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Ντάριλ Leong , του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά , δήλωσε :« η δύναμη της λαβής θα μπορούσε να είναι μια εύκολη και ανέξοδη δοκιμασία για την αξιολόγηση του κινδύνου ενός ατόμου να χάσει τη ζωή του από την καρδιαγγειακή νόσο».

Η μειωμένη μυϊκή δύναμη είναι συνδεδεμένη με τον πρόωρο θάνατο , την αναπηρία και την ασθένεια . Ωστόσο , μέχρι σήμερα , οι πληροφορίες σχετικά με την τιμή της δύναμης της λαβής ήταν περιορισμένη και την λάμβαναν κυρίως από επιλεγμένες χώρες υψηλού εισοδήματος .

Στην μελέτη παρακολουθήθηκαν 139.691 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 35 και 70 σε 17 χώρες , συμπεριλαμβανομένης της Κίνας , της Ινδίας , της Βραζιλίας , της Πολωνίας και της Ζιμπάμπουε . Η λαβή αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ένα δυναμόμετρο χειρολαβής. Τα ευρήματα έδειξαν πως κάθε μείωση 5kg στη δύναμη της λαβής συσχετίζεται με 17 % μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και μέτριες αυξήσεις του κινδύνου καρδιακής προσβολής ( 7 % ), ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (9% ). Σχολιάζοντας τα ευρήματα , ο καθηγητής Avan Aihie Sayer , του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον , δήλωσε : «Αυτό δεν είναι μια νέα ιδέα , αλλά τα ευρήματα της μελέτης» η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μεθόδους εντοπισμού και πρόληψης των καρδιο-εγκεφαλικών νόσων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές της Johns Hopkins Medicine έχουν δείξει πώς ένα ένζυμο μπορεί να ενεργοποιήσει τα καρδιακά κύτταρα για να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν καλύτερα από καρδιακή προσβολή.

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόβλεψη καρδιακής ανεπάρκειας με μηχανική εκμάθηση

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους των ΗΠΑ προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας είναι η περίσσεια υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα Το ακριβές επίπεδο περίσσειας υγρού ενός ασθενούς συχνά υπαγορεύει την πορεία δράσης του […]