Ψυχική Υγεία

Small talk: Τα οφέλη της “κουβέντας” και πώς θα την κατακτήσετε

Small talk: Τα οφέλη της “κουβέντας” και πώς θα την κατακτήσετε

Small talk: Μην βιάζεστε να κάνετε ερωτήσεις. Το σημαντικό είναι να είστε εκεί. Πατήστε «pause», σκεφτείτε και ύστερα μιλήστε.

Μια συζήτηση δεν χρειάζεται να έχει βαθύ νόημα ή απώτερο σκοπό για να κάνει καλό στην ψυχολογία μας. “Έβαλε ψυχρούλα σήμερα”.  Αυτή μπορεί να είναι η αρχή μιας σύντομης κουβέντας με έναν συνάδελφο, με τον γείτονα, με έναν άγνωστο στο μετρό. Αν και κάποιες φορές μπορεί να μην έχουμε τη διάθεση να την κάνουμε και είναι φυσικό, η καθημερινή «ψιλοκουβέντα» ωφελεί την ψυχολογία μας, γεγονός που καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου. Τι γίνεται όμως αν δεν είμαστε συνηθισμένοι στο «small talk»; Υπάρχουν τρόποι να αναπτύξουμε μια τέτοιου είδους εξωστρέφια;

Τα οφέλη του «small talk»

Η κουβέντα όσο «μικρή» κι εάν είναι, φαίνεται να έχει μεγάλη αξία. Αρχικά, καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των καθημερινών μας συνομιλιών. Είτε συζητάμε για τον καιρό είτε για το τι θα μαγειρέψουμε σήμερα, αυτές οι «ελαφριές» συζητήσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους γύρω μας, να αποφορτιστούμε και να αισθανθούμε καλύτερα. Αν και οι κοινωνικές επαφές δεν αρκούν από μόνες τους για να είμαστε χαρούμενοι, αποτελούν ένα απαραίτητο συστατικό της ευτυχίας. Η ευγένεια «χτίζει» εμπιστοσύνη στο περιβάλλον μας και μια συζήτηση δεν χρειάζεται να οδηγεί κάπου συγκεκριμένα για να είναι εποικοδομητική. Δεν χρειάζεται να είναι σοβαρή και να έχει βάθος. Άλλωστε, πώς θα φτάσουμε σε κάτι μεγάλο αν πρώτα δεν ξεκινήσουμε από κάτι μικρό; Το «small talk» και ένα χαμόγελο μπορεί να είναι ακριβώς αυτά που θα μας φτιάξουν τη μέρα- κάθε μέρα…

Βελτιώνοντας αυτή τη σημαντική κοινωνική δεξιότητα

Αν το «small talk» σας φέρνει σε αμηχανία:

Φτιάξτε ένα πλάνο

Τι θα μπορούσατε να συζητήσετε συναντώντας ένα νέο άτομο στη δουλειά; Ποια πιθανά κοινά σημεία θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί του; Πώς θα το βοηθούσατε να νιώσει πιο άνετα; Οι διαφορετικές περιστάσεις παίζουν το ρόλο τους. Σκεφτείτε πιθανές ερωτήσεις ανάλογα την περίπτωση ώστε να απαλλαγείτε από το ενδεχόμενο άγχος.

Εξωτερικεύστε το άβολο συναίσθημα

Αντί να ταλαιπωρήστε εσωτερικά, αφεθείτε στην κουβέντα, όποια κι αν είναι αυτή. Ακόμα κι αν δεν έχετε ιδέα για κάτι, σκεφτείτε πως ίσως θα μάθετε καινούρια πράγματα χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να συμμετέχετε τόσο ενεργά όσο ο συνομιλητής σας στη συζήτηση.

Μην φοβάστε να μοιραστείτε πράγματα για τον εαυτό σας

Το να μην αποκαλύπτετε τίποτα και ποτέ για τον εαυτό σας μπορεί να καταλήξει σε αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης με όλες τις επιπτώσεις που αυτά μπορεί να έχουν για την υγεία σας. Δεν είναι ανάγκη να πείτε την ιστορία της ζωής σας. Περιοριστείτε σε πληροφορίες μέχρι το σημείο που αισθάνεστε άνετα.

Ακούστε

Η τέχνη του «small talk» σας δίνει τη δυνατότητα να είστε . Γιατί να μην την εκμεταλλευτείτε ακούγοντας προσεκτικά το συνομιλητή σας;

Πάρτε το χρόνο σας

Μην βιάζεστε να κάνετε ερωτήσεις. Το σημαντικό είναι να είστε εκεί. Πατήστε «pause», σκεφτείτε και ύστερα μιλήστε. Αφήστε πιο απλά τη μία συζήτηση να φέρει την άλλη. Άλλωστε, ποτέ δεν ξέρετε αφήνοντας τα πράγματα να ρέουν τι μπορεί να προκύψει…

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ευεργετικές επιδράσεις της αυτοαγάπης στη ζωή μας

Αξιοποιώντας τη δύναμη της ενσυναίσθησης

Βρείτε νέες δραστηριότητες και ανακαλύψτε τον εαυτό σας

Θετική σκέψη: Είναι η αισιοδοξία το μυστικό της επιτυχίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.

Τι δείχνουν τα όνειρα για την ψυχική μας υγεία;

Όνειρα: Ενώ τα όνειρα μπορεί να μην παρέχουν άμεση διάγνωση καταστάσεων ψυχικής υγείας, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τη συναισθηματική μας κατάσταση, την ψυχολογική ευημερία και τα άλυτα ζητήματα.