Ψυχική Υγεία

Ψυχολογία σχέσεις: Γιατί δε μπορώ να ξεπεράσω τον πρώην μου

Ψυχολογία σχέσεις: Γιατί δε μπορώ να ξεπεράσω τον πρώην μου

Ψυχολογία σχέσεις: Γιατί δε μπορώ να ξεπεράσω τον πρώην μου. Κάποιοι επικεντρώνονται στη δουλειά τους, άλλοι ξεκινούν απεγνωσμένα μια νέα σχέση.

Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν τους επιτρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται τον πρώην σύντροφό τους, που συνεχίζει να καταλαμβάνει χώρους στο μυαλό και στην καρδιά τους. Θα θέλαμε να έχουμε ένα κουμπί που να μας επιτρέπει να διαγράψουμε τις αναμνήσεις και ακόμη και ορισμένες αναμνήσεις κατά βούληση. Θα ήταν τέλειο να μπορέσετε να το πιέσετε για να επιτύχετε, τουλάχιστον, να μειώσετε την ένταση της μνήμης και να αποτρέψετε αυτό το άτομο να καταλάβει τις σκέψεις μας με τόσο επεμβατικό, οδυνηρό τρόπο.

Όλοι γνωρίζουμε ή βιώσαμε αυτό το συναίσθημα στο οποίο κάποιος δεν μπορεί να αφήσει εντελώς μια σχέση. Τα μηνύματα συνεχίζουν, λαχταρούν για μια απάντηση. τουλάχιστον να το “δει”. Το άτομο, ανίκανο να αποδεχθεί την κατάσταση, συνεχίζει να ελέγχει τα κοινωνικά δίκτυα του άλλου καθημερινά, υποφέρει από κάθε φωτογραφία για να δει πώς ο πρώην σύντροφος συνεχίζει τη ζωή του, ακόμη και ξεκινώντας νέες σχέσεις. Αυτές οι καταστάσεις παρουσιάζουν τον ίδιο ψυχολογικό μηχανισμό με αυτόν ενός εθισμού. Ο εγκέφαλος ενορχηστρώνει τους ίδιους μηχανισμούς με αυτούς που δεν μπορείς να σταματήσεις το κάπνισμα ή να μπουν σε ένα στοίχημα κάθε μέρα. Υπάρχουν σχέσεις που γίνονται εμμονές και μας κάνουν να ενεργούμε όπως ο εθισμένος που πηγαίνει σε έναν κουλοχέρη κάθε μέρα. Έτσι, ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τον πρώην μου είναι ο κύκλος ανταμοιβής ντοπαμίνης του εγκεφάλου.

Τώρα, όταν συμβεί το διάλειμμα, η παραγωγή ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης μειώνεται δραστικά και στη συνέχεια υπάρχει σύνδρομο συναγερμού, απελπισίας και απόσυρσης. Η ανθρωπολόγος Έλεν Φίσερ έχει περάσει δεκαετίες μελετώντας τα πάντα που σχετίζονται με τη μηχανική της αγάπης (και την έλλειψη της). Κάτι που μας λέει για το αιώνιο ερώτημα γιατί δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τον πρώην σύντροφό μου είναι ότι αναδύεται ένα νέο φαινόμενο που έχει ονομάσει «έλξη από την απογοήτευση»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τον χωρισμό σου

Αντάμειψε τον εαυτό σου σήμερα

Τα οφέλη της χρήσης του χιούμορ στις σχέσεις σας

Τι χρειάζεται για μία ισορροπημένη σεξουαλική ζωή

Χιλιοειπωμένες φράσεις- μύθοι για την ψυχοθεραπεία

Ψυχολόγος online: Φράσεις που έχετε πει ή ακούσει για την ψυχοθεραπεία σχεδόν πάντα περιστρέφονται γύρω από την ασυμφωνία ή την περιττότητα μιας ψυχολογικής θεραπείας. Αυτοί οι τύποι μύθων και ψευδών είναι επιβλαβείς και εμποδίζουν πολλούς ανθρώπους να λάβουν την επαγγελματική βοήθεια που χρειάζονται. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν αρκετά ότι όλος αυτός ο συνδυασμός εμπειριών […]

Είναι εφικτή η φιλική σχέση μαμάς και παιδιού ή ο ρόλος της μαμάς είναι μονόδρομος

Μιλώντας γενικά όμως, η σχέση μαμάς - παιδιού δεν είναι μια φιλική σχέση. Εάν μια μαμά βάλει ως προτεραιότητα το να είναι φίλη με το παιδί της, διακινδυνεύει να χαθούν λίγο τα όρια, άρα και η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων που η ίδια έχει θέσει.

Πώς επηρεάζει το ζευγάρι η μέσα σε λίγους μήνες άφιξη του μωρού

Φυσικά κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στην εγκυμοσύνη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η σχέση του ζευγαριού, ο βαθμός της ψυχοκοινωνικής ωριμότητας του ζευγαριού, το κατά πόσο η εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή και αναμενόμενη ή ανεπιθύμητη και απρόσμενη.

Στοιχεία που δείχνουν ότι μια ερωτική σχέση είναι υγιής

Όταν είστε σε σχέση, είναι κρίσιμο να γνωρίζετε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας. Ίσως να έχετε αυτοπεποίθηση όταν βρίσκεστε με τους φίλους, αλλά να γίνεστε διστακτικοί και φοβικοί στο εργασιακό περιβάλλον. Ή να γνωρίζετε ότι αν ο/η σύντροφός σας ξεχάσει μια μέρα να βγάλει έξω τα σκουπίδια, εσείς εκνευρίζεστε. Όποια είναι τα δυνατά και αδύναμά σας σημεία, είναι σημαντική η επίγνωση πάνω σε αυτά.

Η σημαντική επίδραση της μουσικής στην ψυχική υγεία

Μουσικοθεραπεία τεχνικές: Η μουσική γιατρεύει σώμα και ψυχή.  Η μουσικοθεραπεία, επιδιώκει να προσδιορίσει τους τρόπους με τους οποίους ένας συγκεκριμένος αρμονικός ήχος μπορεί να μεταδώσει κάποιο είδος επίδρασης στον οργανισμό μας. Η μουσική θεραπεία, που ονομάζεται επίσης Ηχητική Θεραπεία, είναι μια πειθαρχία που χρησιμοποιεί τις ιδιότητες του ήχου και των κραδασμών της για να ανακουφίσει […]