Ψυχική Υγεία

Ψυχολογία σχέσεις: Γιατί δε μπορώ να ξεπεράσω τον πρώην μου

Ψυχολογία σχέσεις: Γιατί δε μπορώ να ξεπεράσω τον πρώην μου

Ψυχολογία σχέσεις: Γιατί δε μπορώ να ξεπεράσω τον πρώην μου. Κάποιοι επικεντρώνονται στη δουλειά τους, άλλοι ξεκινούν απεγνωσμένα μια νέα σχέση.

Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν τους επιτρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται τον πρώην σύντροφό τους, που συνεχίζει να καταλαμβάνει χώρους στο μυαλό και στην καρδιά τους. Θα θέλαμε να έχουμε ένα κουμπί που να μας επιτρέπει να διαγράψουμε τις αναμνήσεις και ακόμη και ορισμένες αναμνήσεις κατά βούληση. Θα ήταν τέλειο να μπορέσετε να το πιέσετε για να επιτύχετε, τουλάχιστον, να μειώσετε την ένταση της μνήμης και να αποτρέψετε αυτό το άτομο να καταλάβει τις σκέψεις μας με τόσο επεμβατικό, οδυνηρό τρόπο.

Όλοι γνωρίζουμε ή βιώσαμε αυτό το συναίσθημα στο οποίο κάποιος δεν μπορεί να αφήσει εντελώς μια σχέση. Τα μηνύματα συνεχίζουν, λαχταρούν για μια απάντηση. τουλάχιστον να το “δει”. Το άτομο, ανίκανο να αποδεχθεί την κατάσταση, συνεχίζει να ελέγχει τα κοινωνικά δίκτυα του άλλου καθημερινά, υποφέρει από κάθε φωτογραφία για να δει πώς ο πρώην σύντροφος συνεχίζει τη ζωή του, ακόμη και ξεκινώντας νέες σχέσεις. Αυτές οι καταστάσεις παρουσιάζουν τον ίδιο ψυχολογικό μηχανισμό με αυτόν ενός εθισμού. Ο εγκέφαλος ενορχηστρώνει τους ίδιους μηχανισμούς με αυτούς που δεν μπορείς να σταματήσεις το κάπνισμα ή να μπουν σε ένα στοίχημα κάθε μέρα. Υπάρχουν σχέσεις που γίνονται εμμονές και μας κάνουν να ενεργούμε όπως ο εθισμένος που πηγαίνει σε έναν κουλοχέρη κάθε μέρα. Έτσι, ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τον πρώην μου είναι ο κύκλος ανταμοιβής ντοπαμίνης του εγκεφάλου.

Τώρα, όταν συμβεί το διάλειμμα, η παραγωγή ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης μειώνεται δραστικά και στη συνέχεια υπάρχει σύνδρομο συναγερμού, απελπισίας και απόσυρσης. Η ανθρωπολόγος Έλεν Φίσερ έχει περάσει δεκαετίες μελετώντας τα πάντα που σχετίζονται με τη μηχανική της αγάπης (και την έλλειψη της). Κάτι που μας λέει για το αιώνιο ερώτημα γιατί δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τον πρώην σύντροφό μου είναι ότι αναδύεται ένα νέο φαινόμενο που έχει ονομάσει «έλξη από την απογοήτευση»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τον χωρισμό σου

Αντάμειψε τον εαυτό σου σήμερα

Τα οφέλη της χρήσης του χιούμορ στις σχέσεις σας

Τι χρειάζεται για μία ισορροπημένη σεξουαλική ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν η αποφυγή μιας αντιπαράθεσης διαβρώνει την αυτοεκτίμησή μας

Ναι, θα νιώσουμε άβολα σε μια αντιπαράθεση. Αλλά αυτή η αμηχανία, η δυσφορία, το δύσκολο για τις επόμενες ώρες ή μέρες είναι ένα μικρό κόστος μπροστά στη γενική ψυχική μας ευημερία και γαλήνη. Είναι πολύ καλύτερο αυτό παρά να μας κυνηγά κάτι που μας ενοχλεί, να μας ταλαιπωρεί για εβδομάδες, μήνες, ακόμα και χρόνια.

Αντίδραση εγκεφάλου: Πως λειτουργούν τα ρεύματα που υπάρχουν στο κεφάλι

Αντίδραση εγκεφάλου: Η επεξεργασία πληροφοριών στον εγκέφαλο είναι μία από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες του σώματος. Η διακοπή αυτής της επεξεργασίας συχνά οδηγεί σε σοβαρές νευρολογικές διαταραχές. Η μελέτη της μετάδοσης σήματος μέσα στον εγκέφαλο είναι επομένως το κλειδί για την κατανόηση μυριάδων ασθενειών.

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;