Πρόληψη

Περιορισμό στη ζάχαρη επιβάλλει η Μ. Βρετανία

Περιορισμό στη ζάχαρη επιβάλλει η Μ. Βρετανία
Σε μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης για την παρασκευή τροφίμων κατά 1/5 μέχρι το 2020 προσανατολίζονται οι βρετανικές αρχές. Οι οδηγίες αφορούν 9 κατηγορίες επεξεργασμένων τροφών, όπως γιαούρτι, μπισκότα και δημητριακά. Οι οδηγίες εκδόθηκαν από την αρμόδια αρχή για τη δημόσια υγεία (Public Health England – PHE) και για φέτος ο στόχος είναι να μειωθεί η […]

Σε μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης για την παρασκευή τροφίμων κατά 1/5 μέχρι το 2020 προσανατολίζονται οι βρετανικές αρχές. Οι οδηγίες αφορούν 9 κατηγορίες επεξεργασμένων τροφών, όπως γιαούρτι, μπισκότα και δημητριακά.

Οι οδηγίες εκδόθηκαν από την αρμόδια αρχή για τη δημόσια υγεία (Public Health England – PHE) και για φέτος ο στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση ζάχαρης κατά 5%. Ακόμη, δημοσιεύτηκαν οδηγίες για το πώς η βιομηχανία τροφίμων μπορεί να μειώσει τη ζάχαρη στα προϊόντα της.

Το μέτρο έρχεται ως απάντηση στο ότι πέρσι καταγράφηκε ρεκόρ στον αριθμό των παιδιών, που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η επίπτωση της παχυσαρκίας αυξήθηκε από 9,1% την περίοδο 2014-2015 σε 9,3% το διάστημα 2015-2016 στα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών και από 19,1% σε 19,8% για τα παιδιά ηλικίας 6 ετών!

Το μέτρο περιορισμού της ζάχαρης είναι μέρος ενός ευρύτερους προγράμματος του ΡΗΕ για την παραγωγή τροφίμων, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και έχει στόχο να ενθαρρύνει τη βιομηχανία τροφίμων να μειώσει όχι μόνο τη ζάχαρη αλλά και το αλάτι στα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς και στη μείωση των θερμίδων σε αυτά.

Οι σημαντικότερες βλαβερές συνέπειες της υπερκατανάλωσης ζάχαρης στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι οι εξής:

  1. Μειώνει τα επίπεδα καλής χοληστερόλης
  2. Καταστρέφει τα δόντια και τα ούλα
  3. Eμποδίζει την απορρόφηση μαγνησίου και ασβεστίου
  4. Μπορεί να είναι αιτία πονοκεφάλων και ημικρανιών
  5. Αυξάνει τις πιθανότητες για παχυσαρκία
  6. Προκαλεί πρόωρη γήρανση
  7. Ερευνητές έχουν κατά καιρούς ισχυριστεί ότι τρέφει τα καρκινικά κύτταρα
  8. Δύναται να αυξήσει τη συστολική πίεση
  9. Μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία αυτοσυγκέντρωσης
  10. Αυξάνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια