ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πνευμονία σε παιδιά: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Πνευμονία σε παιδιά: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Πνευμονία σε παιδιά: Η επίγνωση των συμπτωμάτων, των αιτιών και των επιλογών θεραπείας μπορεί να βοηθήσει τους γονείς και τους φροντιστές να αντιμετωπίσουν αυτήν την κοινή παιδική πάθηση.

Η πνευμονία είναι μια κοινή λοίμωξη του αναπνευστικού που μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Αν και μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια, η κατανόηση των συμπτωμάτων, των αιτιών και των επιλογών θεραπείας για την πνευμονία στα παιδιά μπορεί να βοηθήσει τους γονείς και τους φροντιστές να λάβουν έγκαιρα μέτρα για να εξασφαλίσουν ταχεία ανάρρωση.

Συμπτώματα

Η αναγνώριση των σημείων της πνευμονίας στα παιδιά είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Βήχας: Τα παιδιά με πνευμονία έχουν συχνά επίμονο βήχα που μπορεί να παράγει βλέννα ή φλέγμα. Ο βήχας μπορεί να είναι ξηρός ή υγρός.
 • Πυρετός: Ο υψηλός πυρετός είναι ένα κοινό σύμπτωμα της πνευμονίας. Η θερμοκρασία ενός παιδιού μπορεί να αυξηθεί πάνω από 38°C.
 • Ταχεία ή Δύσκολη αναπνοή: Η ρηχή, γρήγορη ή επίπονη αναπνοή μπορεί να υποδηλώνει προσβολή των πνευμόνων. Παρακολουθήστε τα ρουθούνια που φουσκώνουν και οι συστολές του θώρακα.
 • Πόνος στο στήθος: Μερικά παιδιά με πνευμονία μπορεί να εμφανίσουν πόνο ή δυσφορία στο στήθος όταν αναπνέουν ή βήχουν.
 • Κόπωση και αδυναμία: Η πνευμονία μπορεί να προκαλέσει υπερβολική κόπωση και λήθαργο στα παιδιά.
 • Απώλεια όρεξης: Τα παιδιά με πνευμονία μπορεί να χάσουν την όρεξή τους και να δείξουν απροθυμία να φάνε ή να πιουν.

Αιτίες

Η πνευμονία στα παιδιά συνήθως προκαλείται είτε από ιογενείς είτε από βακτηριακές λοιμώξεις. Τα κοινά παθογόνα περιλαμβάνουν:

 • Ιοί: Οι αναπνευστικοί ιοί όπως η γρίπη (γρίπη), ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ο αδενοϊός είναι συχνοί ένοχοι της ιογενούς πνευμονίας στα παιδιά.
 • Βακτήρια: Η βακτηριακή πνευμονία προκαλείται συχνά από Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae τύπου b (Hib) ή Mycoplasma pneumoniae.
 • Αναρρόφηση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί πνευμονία όταν ένα παιδί εισπνέει φαγητό, υγρά ή ξένα αντικείμενα στους πνεύμονες.

Θεραπεία

Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητες για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναρρώσουν από την πνευμονία. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αντιβιοτικά: Εάν η πνευμονία προκαλείται από βακτήρια, θα χρειαστεί μια σειρά αντιβιοτικών που θα συνταγογραφηθεί από παιδίατρο.
 • Αντιιικά φάρμακα: Για την ιογενή πνευμονία, μπορεί να συνιστώνται αντιιικά φάρμακα, ειδικά για σοβαρές περιπτώσεις που προκαλούνται από τον ιό της γρίπης.
 • Ξεκούραση και υγρά: Η άφθονη ανάπαυση και η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παραμένει ενυδατωμένο.
 • Διαχείριση πυρετού: Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μείωσης του πυρετού, όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πυρετού και της δυσφορίας.
 • Συσκευές εισπνοής ή οξυγόνο: Τα παιδιά με αναπνευστικές δυσκολίες μπορεί να χρειαστούν εισπνευστήρες ή οξυγονοθεραπεία.

Πρόληψη

Η πρόληψη της πνευμονίας στα παιδιά περιλαμβάνει διάφορες στρατηγικές:

 • Εμβολιασμός: Ενημερώστε το παιδί σας για τα συνιστώμενα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη γρίπη, το Hib και την πνευμονιοκοκκική νόσο.
 • Καλή υγιεινή: Διδάξτε στο παιδί σας το σωστό πλύσιμο των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.
 • Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα: Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού. Εξασφαλίστε ένα περιβάλλον χωρίς καπνό.
 • Υγιεινός τρόπος ζωής: Ενθαρρύνετε μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και επαρκή ύπνο για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας.

Η πνευμονία στα παιδιά μπορεί να είναι μια ανησυχητική ασθένεια, αλλά με την έγκαιρη ιατρική φροντίδα και την κατάλληλη φροντίδα, τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν πλήρως. Η επίγνωση των συμπτωμάτων, των αιτιών και των επιλογών θεραπείας μπορεί να βοηθήσει τους γονείς και τους φροντιστές να αντιμετωπίσουν αυτήν την κοινή παιδική πάθηση, διασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα μικρά τους. Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει πνευμονία, μη διστάσετε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή από έναν επαγγελματία υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εμβολιασμός κατά της γρίπης και καρκίνος

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μπορούμε να προλάβουμε την τρίτη κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο;

Πώς να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς με την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Η γρίπη βρίσκεται σε άνοδο, ενώ οι λοιμώξεις από RSV μπορεί να κορυφώνονται, λένε οι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λαχανικά χωρίς άμυλο: Οι θρεπτικοί σύμμαχοι της διατροφής σας

Λαχανικά χωρίς άμυλο: Τα μη αμυλούχα λαχανικά είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους διατροφικούς σας στόχους.

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

ΔΥΠΑ: Μείωση της ανεργίας κατά 4,7% τον Ιανουάριο 2024

ΔΥΠΑ: Τον Ιανουάριο του 2024, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων έφτασε τα 1.039.475, σημειώνοντας μείωση -51.613 άτομα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, Ιανουάριο 2023

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Μελέτη δείχνει την αξία του μητρικού γάλακτος που χορηγείται για εξαιρετικά πρόωρα βρέφη

ταν τα βρέφη έφτασαν το ισοδύναμο των 22 έως 26 μηνών ανάπτυξής τους (διορθώθηκε για την προωρότητά τους), δοκιμάστηκαν με την Κλίμακα Βρεφικής Ανάπτυξης Bayley, ένα τεστ που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό παιδιών που κινδυνεύουν από αναπτυξιακές καθυστερήσεις.