Τριχόπτωση

PRP:Καινοτόμος θεραπεία της τριχόπτωσης με την χρήση αιμοπεταλίων

PRP:Καινοτόμος θεραπεία της τριχόπτωσης με την χρήση αιμοπεταλίων

H τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες σήμερα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με μία καινοτόμο μέδοθο που ονομάζεται PRP (Platelet Rich Plasma) κατά την οποία γίνεται χρήση των αιμοπεταλίων του αίματος.

Το PRP προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Platelet Rich Plasma, που σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Είναι δηλαδή πλάσμα του αίματος που έχει εμπλουτιστεί σε αιμοπετάλια μετά από ειδική επεξεργασία. Τα αιμοπετάλια ανήκουν στα έμμορφα συστατικά του αίματος, συμμετέχουν στη διαδικασία της πήξης και περιέχουν εκτός των άλλων αυξητικούς παράγοντες και κυτοκίνες που ρυθμίζουν την επούλωση, καθώς και την αναγέννηση ιστών και κυττάρων.

Η νέα θεραπεία κατά της τριχόπτωσης PRP (Platelet Rich Plasma) αποτελεί μία καινοτόμο μέθοδο για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης σε άνδρες και γυναίκες, καθώς αξιοποιεί τις αναγεννητικές ιδιότητες των Αυξητικών Παραγόντων (Growth Factors) των αιμοπεταλίων του αίματος και είναι αποτελεσματική τόσο ως θεραπεία τριχόπτωσης, όσο και ως θεραπεία ενίσχυσης της μεταμόσχευσης μαλλιών.

PRP 1

Αναλυτικότερα, το PRP συνδράμει στην αναγέννηση και ενεργοποίηση των τριχοθυλακίων, δεδομένου ότι «αναγκάζει» τον οργανισμό να αντιδράσει με έντονο αλλά απολύτως φυσικό τρόπο στην υπολειτουργία τους, καθώς τροφοδοτεί την περιοχή της τριχόπτωσης με ενεργοποιημένα κύτταρα που αναλαμβάνουν τη διαδικασία της αναγέννησης.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πρωτόκολλο εφαρμογής της (τρόπος φυγοκέντρισης κα), από τον οργανισμό και το είδος τριχόπτωσης του ενδιαφερόμενου, καθώς και από την εμπειρία και την κατάρτιση του γιατρού.

 Πού στηρίζεται η μέθοδος PRP;

Το PRP προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Platelet Rich Plasma, που σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Είναι δηλαδή πλάσμα του αίματος που έχει εμπλουτιστεί σε αιμοπετάλια μετά από ειδική επεξεργασία. Τα αιμοπετάλια ανήκουν στα έμμορφα συστατικά του αίματος, συμμετέχουν στη διαδικασία της πήξης και περιέχουν εκτός των άλλων αυξητικούς παράγοντες και κυτοκίνες που ρυθμίζουν την επούλωση, καθώς και την αναγέννηση ιστών και κυττάρων.

Ποιος είναι ο ρόλος των Αυξητικών Παραγόντων (Growth Factors) στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;

Το πλάσμα αποτελεί περίπου το 55% του αίματος, περιέχει τα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, πρωτεΐνες, διάφορα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ηλεκτρολύτες κ.α. και συμβάλλει στη διακίνησή τους στο κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού. Δύο από τα συστατικά του πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια που μας ενδιαφέρουν όσον αφορά την εφαρμογή του PRP είναι οι Κυτοκίνες (πρωτεΐνες ανάπτυξης, διαφοροποίησης και ανοσολογικής απάντησης) και οι Αυξητικοί παράγοντες (Growth Factors).

Οι Αυξητικοί Παράγοντες είναι ειδικές πρωτεΐνες που απελευθερώνονται από διάφορα κύτταρα του οργανισμού μας (όπως τα αιμοπετάλια) και τον βοηθούν να αποκαταστήσει τους ιστούς που δυσλειτουργούν ή έχουν υποστεί βλάβη, αναπτύσσοντας αναγεννητική και αναπλαστική δράση. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω:

  • Της επανενεργοποίησης των αδρανών πρόδρομων βλαστοκυττάρων της περιοχής των υπό αποκατάσταση ιστών
  • Της ενεργοποιήσης του πολλαπλασιασμού των κυττάρων αυτής της περιοχής
  • Της αύξησης του μεταβολισμού των κυττάρων
  • Της διαφοροποίησης, δηλαδή της μετατροπής των κυττάρων σε άλλους κυτταρικούς τύπους, εν προκειμένω των πρόδρομων βλαστοκυττάρων σε κύτταρα τριχοθυλακίων

Επειδή τα αιμοπετάλια περιέχουν αυξητικούς παράγοντες, μέσω της μεθόδου PRP αυξάνουμε τη συγκέντρωση των αυξητικών παραγόντων, οπότε ενεργοποιείται μεγαλύτερος αριθμός ενηλίκων βλαστοκυττάρων τα οποία κατευθύνουν την επαναλειτουργία της περιοχής-στόχου και ως αποτέλεσμα επιτυγχάνεται η αυτοαποκατάσταση των δυσλειτουργιών σε πιο σύντομο χρόνο και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ειδικά στο θέμα της τριχόπτωσης, επιτυγχάνεται η επανενεργοποίηση των θυλάκων των τριχών που δυσλειτουργούν και ως αποτέλεσμα είναι πλέον σε θέση να δώσουν νέα μαλλιά αλλά και ενδυνάμωση, μεγαλύτερη διάμετρο και μήκος στα υπάρχοντα.

Είναι ασφαλής η μέθοδος PRP;

Η θεραπεία τριχόπτωσης PRP πραγματοποιείται με απλή αιμοληψία και στη συνέχεια εφαρμόζεται εξειδικευμένο πρωτόκολλο. Η αυτόλογη φύση της μεθόδου (δηλαδή το γεγονός ότι το υλικό που αξιοποιείται προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό) καθιστά το PRP απολύτως ασφαλές για την υγεία και δίχως καμία παρενέργεια.
Όταν η μέθοδος εφαρμόζεται από έμπειρους επιστήμονες και σε συνθήκες απόλυτης υγιεινής και ασφάλειας, αποτελεί απλή και εντελώς ανώδυνη διαδικασία. Επίσης είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι το PRP από μόνο του αποτελεί ένα αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες βιολογικό υλικό, εξασφαλίζει επομένως συνθήκες αντισηψίας.

Η μέθοδος PRP εφαρμόζεται ήδη για αρκετά χρόνια με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα στην επούλωση ορθοπεδικών ή χρόνιων τραυμάτων, εγκαυμάτων και χειρουργικών τομών κ.α. και πλέον εφαρμόζεται και ως θεραπεία για την τριχόπτωση.

Υπάρχουν αντενδείξεις για τη μέθοδο PRP;

Οι αντενδείξεις είναι ελάχιστες και κυρίως αφορούν τον αρρύθμιστο σακχα-ρώδη διαβήτη ή τη λήψη αντιπηκτικών, ωστόσο η θεραπεία πρέπει να πραγματοποιείται πάντοτε κατόπιν συνεννοήσεως με εξειδικευμένο ιατρικό επιτελείο.

Σε ποιές περιπτώσεις εφαρμόζεται η θεραπεία τριχόπτωσης PRP;

Η θεραπεία PRP εφαρμόζεται σε άνδρες και γυναίκες και σε περιπτώσεις αρχικής ή προχωρημένης αραίωσης των μαλλιών:

  • Για την αντιμετώπιση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας και της Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετικής Αλωπεκίας
  • Για την ενίσχυση του αποτελέσματος της Μεταμόσχευσης Μαλλιών
  • Για την αντιμετώπιση της Γυροειδούς Αλωπεκίας
  • Για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης διαφόρων αιτιολογιών
  • Για την πρόληψη της τριχόπτωσης

Ποιά είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας τριχόπτωσης PRP;

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της θεραπείας τριχόπτωσης PRP είναι από ικανοποιητικά έως εντυπωσιακά (δεδομένου ότι εξαρτώνται κυρίως από τον οργανισμό του ενδιαφερόμενου, καθώς και από το βαθμό και το είδος της τριχόπτωσης) και αφορούν τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των μαλλιών, καθώς η τριχόπτωση αναστέλλεται και μπορούμε να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα σταθερό.Η αποτελεσματικότητα του PRP διατηρείται και ενισχύεται με την συνδυαστική εφαρμογή των θεραπειών volumed® με Soft Laser της BERGMANN KORD.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε και γιατί πέφτουν τα μαλλιά των παιδιών;

Νέα ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Μπορεί το στρες να προκαλέσει τριχόπτωση;

Υπάρχουν τρεις τύποι τριχόπτωσης που μπορούν να συσχετιστούν με τα αυξημένα επίπεδα στρες στον οργανισμό: Διάχυτη αλωπεκία: Το αυξημένο άγχος κάνει πολλά τριχοθυλάκια να εισέλθουν σε αυτό που ονομάζουμε “φάση ηρεμίας”. Επί της ουσίας υπολειτουργούν ή σταματούν τελείως να λειτουργούν. Μέσα σε λίγους μήνες, οι τρίχες αδυνατίζουν και μπορεί να πέσουν ξαφνικά, με ένα απλό […]

25ό Παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδριο Τριχόπτωσης 

Με την επίσημη παρουσίαση δυο πρωτοποριακών επιστημονικών ερευνών που αλλάζουν ριζικά τον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της τριχόπτωσης ολοκληρώθηκε το 25ό Παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδριο Τριχόπτωσης που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του διεθνούς ιατρικού meeting παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο τα επαναστατικά διαγνωστικά […]

Τριχόπτωση και καπέλο: Μύθοι&Αλήθειες

Μια απορία –και ανησυχία– των ανδρών που φορούν συχνά καπέλο είναι αν κινδυνεύουν από τριχόπτωση λόγω της συνήθειάς τους αυτής. Η απάντηση; Μάλλον όχι… Αλλά πάμε να δούμε αναλυτικά τι ισχύει και γιατί. Ποσοστό 95% των περιπτώσεων τριχόπτωσης στους άνδρες οφείλεται στη λεγόμενη ανδρογενή (ή ανδρογενετική) αλωπεκία. Η πάθηση καθοδηγείται από τις ορμόνες –και συγκεκριμένα από […]

Φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη τριχόπτωση

Υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη τριχόπτωση, αρκεί μία μικρή επίσκεψη στο κοντινότερο φαρμακείο ή και…μανάβικο. Για κάθε πρόβλημα υπάρχει και μία λύση και σε αυτή την περίπτωση τη λύση τη δίνει η ίδια η Φύση, η οποία μας προσφέρει όλα “όπλα” που χρειαζόμαστε για να καταπολεμήσουμε την τριχόπτωση, μέσα από τη διατροφή […]

Σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης φρυδιών

Tα φρύδια πέρα από τον λειτουργικό τους ρόλο που είναι να προστατεύουν τα μάτια από τον ιδρώτα και την ηλιακή ακτινοβολία, εξυπηρετούν μια ακόμη σημαντική λειτουργία, αυτή της έκφρασης. Σας παρουσιάζουμε σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης φρυδιών. Όταν μιλάμε, ταυτόχρονα, κινούμε και τα φρύδια μας και με αυτό τον τρόπο εκφράζουμε συναισθήματα όπως η χαρά, ο θυμός […]

DHI:Ηγέτης στις θεραπείες τριχόπτωσης

Το DHIGlobalMedicalGroup είναι ο  Ελληνικός ιατρικός οργανισμός που πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο! Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από τριχόπτωση, επιλέγουν τη μεταμόσχευση μαλλιών προκειμένου να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των κλινικών- τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό- που […]

Νέες αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας

Τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα απέδειξαν ότι η ισορροπία των επιπέδων των προσταγλανδινών (Μεγάλη ομάδα βιολογικά δραστικών, τοπικών ορμονών ) , κατέχουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τριχωτού της κεφαλής. Η διατάραξη των επιπέδων τους μπορεί να οδηγήσει σε αλωπεκία. Οι προσταγλανδίνες επηρεάζουν ένα ευρύ αριθμό βιολογικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων της αγγειοδιαστολής, της αγγειακής διαπερατότητας κτλ. Χαρακτηριστικό […]

Τριχόπτωση;Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί χάνεται τόσες τρίχες κάθε μέρα; Τι πραγματικά συμβαίνει στα μαλλιά σας και τι είναι αυτό που προκαλεί την απώλεια των τριχών; Υπάρχει τελικά κάποιο έγκυρο διαγνωστικό τεστ αλωπεκίας που να «ξεκαθαρίζει» το τοπίο και να δίνει σαφή εικόνα για το πρόβλημα της τριχόπτωσης; Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν […]