Παθήσεις

Οστεοαρθρίτιδα:αίτια,συμπτώματα,θεραπεία

Οστεοαρθρίτιδα:αίτια,συμπτώματα,θεραπεία

 

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία χρόνια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων ,ώμου, αγκώνα, ισχίο, γόνατο, ακρωμιοκλειδική, πηχεοκαρπική, ποδοκνημική δακτύλων, του μυοσκελετικού συστήματος. Χαρακτηρίζεται από την προοδευτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου μίας άρθρωσης – της λείας επιφάνειας των αρθρικών εταίρων που σχηματίζουν αυτή την άρθρωση. Η πρωτοπαθής οστεοαρθρίτιδα είναι άγνωστης αιτιολογίας. 

 Η αιτία της πρωτοπαθούς οστεοαρθρίτιδας θεωρείται η διαταραχή του ισοζυγίου της φθοράς και ανακατασκευής του αρθρικού χόνδρου, χωρίς να ξέρουμε σε κυτταρολογικό επίπεδο τους μηχανισμούς. Αυτό είναι ακόμα υπό έρευνα.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής είναι η προοδευτική καταστροφή του χόνδρου με ακόλουθο την αντίδραση του οστού. Σχηματίζονται υποχόνδριες κύστες και οστεόφυτα ,τα κακώς λεγόμενα άλατα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το αλάτι του φαγητού.  Εντοπίζονται,  ακτινολογικά όπως και η μείωση της απόστασης των αρθρικών επιφανειών , ο χόνδρος, ο οποίος  δεν φαίνεται στην ακτινογραφία λεπταίνει  ώστε  η απόσταση ανάμεσα στα οστά εμφανίζεται μειωμένη.

 Κλινικά Συμπτώματα

Τα κλινικά συμπτώματα είναι συνήθως στην αρχή ο πόνος, μετά από κόπωση της πάσχουσας άρθρωσης ,ο οποίος εξαφανίζεται με την ανάπαυση. Ο πόνος όμως, μπορεί να είναι νυχτερινός όπως συνήθως  συμβαίνει χαρακτηριστικά στον ώμο η να επιδεινωθεί αργότερα με την έναρξη των κινήσεων και τελικά μπορεί να υπάρχει μόνιμος πόνος..

Ταυτόχρονα ξεκινάει και μία προοδευτική δυσκαμψία η οποία εμφανίζεται αρχικά μετά από ανάπαυση (π.χ. στα άνω άκρα με δυσκολίες να φέρει ο πάσχων το χέρι στο στόμα, να ντυθεί η να χτενιστεί, στα κάτω άκρα στο πρωινό ξεκίνημα της βάδισης) και σταδιακά γίνεται μόνιμη.

Στο τέλος της εξέλιξης έχουμε την παραμόρφωση της άρθρωσης, η οποία φαίνεται και στις ακτινογραφίες.

Θεραπευτική Προσέγγιση

 Η θεραπευτική προσέγγιση είναι συντηρητική στα αρχικά στάδια. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούνε φάρμακα ( αντιφλεγμονώδη συνήθως) και βοηθητικά μέσα σαν μπαστούνι, βακτηρίες ή περιπατητήρας  στην αρθρίτιδα των κάτω άκρων για την αποφόρτιση της πάσχουσας άρθρωσης .

  • Στα άνω άκρα η αποφόρτιση επιτυγχάνετε  με την αποφυγή επιβαρυντικών δραστηριοτήτων. Η κινησιοθεραπεία χωρίς φόρτιση έχει σαν στόχο την διατήρηση της κινητικότητας . Εάν τα συντηρητικά μέσα δεν αποδίδουν και ο ασθενής περιορίζεται πολύ στις καθημερινές του δραστηριότητες λόγω ενός η και των δύο κυρίως συμπτωμάτων (πόνος και δυσλειτουργία) και μειώνετε υποκειμενικά η ποιότητα ζωής του, τότε υπάρχουν διάφορες χειρουργικές λύσεις του προβλήματος.
  • Στην ιδανική περίπτωση ο θεράπων Ορθοπεδικός επιλέγει ανάμεσα στις χειρουργικές λύσεις αυτή, η οποία αντιστοιχεί στη βαρύτητα της πάθησης και τα υποκειμενικά κριτήρια του ασθενούς. Μία μέθοδος δεν είναι πάντα η καλύτερη για τον κάθε ασθενή!

Αυτές οι λύσεις περιλαμβάνουν σε πιο αρχικά στάδια π.χ. τον καθαρισμό αρθρώσεων και οστεοτομίες για την αλλαγή της φόρτισης μίας άρθρωσης ( συνήθως στα κάτω άκρα).

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Αριθμός βημάτων ανά ημέρα που απαιτούνται για την πρόληψη του θανάτου στον διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ κάτω των 25 kg/m2, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 2 έως 4 φορές υψηλότερος στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς

Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη - ή καλύτερα προδιαβήτη - λαμβάνουν έγκαιρα τρόπο ζωής και φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η μακροχρόνια επιπλοκή».

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Μαρία Διβάνη MD, PhD-Νεφρολόγος - Μ.Χ.Α «Ε.Πατσίδης» - Λάρισα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο πρόβλημα υγείας (εκτιμώμενος επιπολασμός παγκοσμίως: 11.7-15.1%) και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

ΣΕΙΒ : Nα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών

ΣΕΙΒ : Ο ΣΕΙΒ ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση ως προς τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα Υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022,βάσει των αναγκών των πασχόντων από ΣΔNα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών.

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προκληθεί από τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενδομήτρια έκθεση σε παχυσαρκία στη μητέρα και διαβήτη ή αυξημένους ελέγχους διαβήτη.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Η στόχευση του φλεγμονώδους μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η αναστολή διαφόρων συστατικών του φλεγμονώματος βελτίωσε τη σταθερότητα των πλακών, όπως και η αναστολή της IL-1ß, ενός προϊόντος του φλεγμονώματος.