Καρδιαγγειακά

Τεστ αίματος “δείκτης” πρόβλεψης για καρδιαγγειακά

Τεστ αίματος “δείκτης” πρόβλεψης για καρδιαγγειακά

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα τροπονίνης σε υγιείς μεσήλικες και ηλικιωμένους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Διαπιστώνουμε ότι αυτές οι εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο γενικό πληθυσμό για να μας δώσουν πληροφορίες σχετικά με το ποιος είναι πιθανότερο να έχει ένα μελλοντικό πρόβλημα, είτε πρόκειται για καρδιακή προσβολή είτε για εγκεφαλικό επεισόδιο είτε για καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε η Δρ. Christie Ballantyne, καρδιολόγος στο Baylor College of Medicine, στο Χιούστον.

Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα 8.121 ατόμων ηλικίας 54 έως 74 ετών χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα επίπεδα τροπονίνης ανιχνεύθηκαν στο 85% της ομάδας. Τα υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, ιδιαίτερα καρδιακής ανεπάρκειας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι εξαιρετικά ευαίσθητες δοκιμές τροπονίνης ήταν ιδιαίτερα καλές στην πρόβλεψη καρδιαγγειακών επεισοδίων όταν προστέθηκαν στα αποτελέσματα μιας ειδικής εξίσωσης που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του 10ετούς κινδύνου ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ενώ οι εξετάσεις τροπονίνης χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της καρδιακής προσβολής, η Ballantyne δήλωσε ότι δεν έχουν εγκριθεί ως στρατηγική εκτίμησης κινδύνου. Σύμφωνα με τη μελέτη, πρόσθετες έρευνες σχετικά με τις εξετάσεις τροπονίνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ανοίξουν το δρόμο για τη χρήση τους ως μέρος μιας παγκόσμιας αποδεκτής φόρμουλας για την εκτίμηση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η Ballantyne είπε ότι η δυνατότητα χρήσης των αποτελεσμάτων από μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Κι αυτό διότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να προσπαθήσουν να μειώσουν το επίπεδο χοληστερόλης τους, να θέσουν την πίεση του αίματος υπό έλεγχο και να ασκηθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές της Johns Hopkins Medicine έχουν δείξει πώς ένα ένζυμο μπορεί να ενεργοποιήσει τα καρδιακά κύτταρα για να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν καλύτερα από καρδιακή προσβολή.

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόβλεψη καρδιακής ανεπάρκειας με μηχανική εκμάθηση

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους των ΗΠΑ προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας είναι η περίσσεια υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα Το ακριβές επίπεδο περίσσειας υγρού ενός ασθενούς συχνά υπαγορεύει την πορεία δράσης του […]