Διαβήτης

Πέντε δείγματα που δείχνουν επιπλοκή στο διαβήτη

Πέντε δείγματα που δείχνουν επιπλοκή στο διαβήτη

Τα 5 βασικά σημάδια από επιπλοκές που παρουσιάζει ο διαβήτης και τα οποία πρέπει να μην αγνοηθούν ποτέ:

  1. Σύγχυση, ζάλη και τρεμούλιασμα

Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά σημάδι χαμηλού σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία). Είναι πιθανό να αισθάνεστε νευρικοί και ανήσυχοι σε αυτή την περίπτωση. Το σάκχαρο του αίματος συνήθως θεωρείται χαμηλό όταν πέφτει κάτω από το 70. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το σάκχαρο αίματος που πέφτει χαμηλότερα από το κατώτατο όριο μπορεί να σας προκαλέσει λιποθυμικά επεισόδια και να χρειαστείτε έκτακτη ιατρική θεραπεία.

Εάν αισθανθείτε κάποιο από τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, ελέγξτε το σάκχαρό σας στο αίμα. Εάν είναι κάτω από 70, φάτε 15 γραμμάρια υδατανθράκων, όπως 3 δισκία γλυκόζης, ή 120 ml χυμό πορτοκαλιού, ή 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες. Περιμένετε 15 λεπτά και στη συνέχεια ελέγξτε ξανά το σάκχαρό σας. Εάν δεν έχει ξεπεράσει τα 70, φάτε 15 επιπλέον γραμμάρια υδατανθράκων, περιμένετε 15 λεπτά και επανελέγξτε το σάκχαρο του αίματός σας. Εάν συνεχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα, καλέστε το γιατρό σας, ή αναζητήστε ιατρική θεραπεία. Είναι σώφρον να έχετε μαζί σας πάντα καραμέλες, ή δισκία γλυκόζης, ώστε να μπορείτε να αντιδράτε άμεσα μόλις αισθανθείτε τα συμπτώματα.

  1. Υπερβολική ούρηση και δίψα

Αντίθετα, η δίψα και η συνεχής ανάγκη ούρησης μπορεί να είναι ενδείξεις ότι το σάκχαρό σας είναι πολύ υψηλό. Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως η νεφρική βλάβη, οι καρδιακές παθήσεις και η βλάβη των νεύρων. Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη και τη θεραπεία του υψηλού σακχάρου στο αίμα, ακολουθώντας ένα προσεκτικό πρόγραμμα διατροφής για τον διαβήτη και λαμβάνοντας τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Εάν συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε επεισόδια υψηλού σακχάρου στο αίμα, μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν πρέπει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής ή να σας κάνει κάποιες προσαρμογές στο πλάνο θεραπείας.

  1. Θολή όραση και αυξημένη πίεση στα μάτια

Ο ανεξέλεγκτος διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πολλά οφθαλμικά προβλήματα, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα και ο καταρράκτης. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, αυτές οι παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης και τελικά να προκαλέσουν τύφλωση. Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις ματιών και να αναφέρετε τυχόν ανησυχίες στον οφθαλμίατρο σας μεταξύ των επισκέψεων. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ξαφνική αλλαγή στην όρασή σας, ή εάν έχετε θολή όραση, πρηξίματα, ή αυξημένη πίεση στα μάτια σας.

  1. Τραύματα που δεν επουλώνονται

Ο διαβήτης μειώνει τη ροή του αίματος και ο ανεξέλεγκτος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε κακή κυκλοφορία. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τις πληγές να επουλωθούν, επειδή τα θρεπτικά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να φτάσουν εκεί που χρειάζονται. Τα τραύματα μπορούν να μετατραπούν σε έλκη και πληγές που θα μπορούσαν να μολυνθούν. Και αν γίνουν αρκετά σοβαρές, αυτές οι μολύνσεις ίσως απαιτήσουν ακρωτηριασμό. Επιθεωρήστε τακτικά το σώμα σας, ειδικά τα πόδια σας, για κοψίματα ή μώλωπες και φροντίστε τα αμέσως, προτού να έχουν την ευκαιρία να επιδεινωθούν. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν η πληγή σας μολυνθεί, ή δεν θεραπευτεί.

  1. Απώλεια αίσθησης στα πόδια

Η νευροπάθεια, ή η βλάβη των νεύρων από την κακή κυκλοφορία, ειδικά στα άκρα σας, είναι μια επιπλοκή του διαβήτη που μπορεί να σας εμποδίσει να αισθανθείτε τη θερμότητα, ή το κρύο, ή μια πληγή στο πόδι σας, που θα μπορούσε στη συνέχεια να γίνει μη αντιμετωπίσιμη. Να φοράτε πάντοτε καλά παπούτσια, να ελέγχετε τα άκρα σας κάθε μέρα και τα πέλματα των ποδιών σας καθημερινά και να αναζητάτε ιατρική φροντίδα για προβλήματα που δεν υποχωρούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποτελεσματική η σωματική άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ρύποι που εισπνέονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών που εισπνέονται συνολικά από ένα άτομο, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο διαβήτη είναι παρόμοια ακόμη και σε διαφορετικά επίπεδα ρύπανσης.

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και προϊόντα τεχνολογίας υγείας για τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία του διαβήτη είναι πολύπλευρη και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρόκλησης της εξασφάλισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Προσδιορίστηκαν οι υποτύποι του προδιαβήτη

Με βάση τις βασικές μεταβολικές παραμέτρους όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το λίπος του ήπατος, την κατανομή του σωματικού λίπους, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και τον γενετικό κίνδυνο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν έξι υποτύπους του προδιαβήτη