Διαβήτης

Ασυνήθιστα υψηλό σάκχαρο συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με COVID-19

Ασυνήθιστα υψηλό σάκχαρο συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με COVID-19

Νέα έρευνα από τη Wuhan της Κίνας δείχνει ότι, σε ασθενείς με COVID-19 αλλά χωρίς προηγούμενη διάγνωση διαβήτη, το ασυνήθιστα υψηλό σάκχαρο στο αίμα σχετίζεται με υπερδιπλασιασμό του κινδύνου θανάτου και επίσης αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Η μελέτη είναι από τον Dr. Yang Jin, Union Hospital και Tongji Medical College, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan, Hubei, China και συνεργάτες. Η μελέτη δημοσιεύεται στη Διαβητολογία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η υπεργλυκαιμία (ασυνήθιστα υψηλό σάκχαρο στο αίμα ) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας στην πνευμονία, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τις καρδιακές προσβολές, το τραύμα και τη χειρουργική επέμβαση, μεταξύ άλλων καταστάσεων. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει επίσης συνδέσεις μεταξύ διαβήτη και κακών αποτελεσμάτων σε ασθενείς με COVID-19. Ωστόσο, η άμεση συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων γλυκόζης αίματος νηστείας (FBG) κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο και των κλινικών αποτελεσμάτων των ασθενών με COVID-19 χωρίς διάγνωση διαβήτη δεν έχει τεκμηριωθεί. Σε αυτή τη νέα μελέτη οι συγγραφείς εξέτασαν τη σχέση μεταξύ FBG κατά την εισαγωγή και τη θνησιμότητα των 28 ημερών ασθενών με COVID-19 χωρίς προηγουμένως διαγνωσμένο διαβήτη σε δύο νοσοκομεία.

Η αναδρομική μελέτη αξιολόγησε όλους τους διαδοχικούς ασθενείς με COVID-19 με γνωστό αποτέλεσμα σε 28 ημέρες και μέτρηση FBG κατά την εισαγωγή από τις 24 Ιανουαρίου 2020 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2020 σε δύο νοσοκομεία που εδρεύουν στη Wuhan της Κίνας. Αναλύθηκαν δημογραφικά και κλινικά δεδομένα, αποτελέσματα 28 ημερών, επιπλοκές στο νοσοκομείο και CRB-65 βαθμολογίες COVID-19 ασθενών στα δύο νοσοκομεία. Η βαθμολογία CRB-65 είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο για την εκτίμηση της σοβαρότητας της πνευμονίας και βασίζεται σε τέσσερις δείκτες: επίπεδο σύγχυσης, αναπνευστικός ρυθμός (πάνω από 30 αναπνοές ανά λεπτό), συστολική αρτηριακή πίεση (90 mmHg ή λιγότερο) ή διαστολική αρτηριακή πίεση ( 60 mmHg ή λιγότερο) και ηλικία (65 ετών και άνω).

Συμμετείχαν συνολικά 605 ασθενείς με COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 114 που πέθαναν στο νοσοκομείο. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 59 ετών και 322 (53,2%) ήταν άνδρες. Συνολικά 208 (34%) είχαν μία ή περισσότερες υποκείμενες καταστάσεις (αλλά δεν έχουν διαγνωστεί διαβήτης), εκ των οποίων η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν η πιο συχνή. Σχεδόν το ένα τρίτο (29%) των ασθενών περιήλθαν στην υψηλότερη κατηγορία FBG κατά την εισαγωγή (7,0 mmol / L), η οποία αν βρεθεί με συνέπεια θα οδηγούσε σε διάγνωση διαβήτη τύπου 2. Ένα επιπλέον 17% ήταν στην περιοχή που θα θεωρούταν προ-διαβητική (6,1-6,9 mmol / L), ενώ περισσότερο από το ήμισυ (54%) ήταν στην «φυσιολογική» περιοχή FBG 6,0 mmol / L ή χαμηλότερη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς στην υψηλότερη ομάδα FBG είχαν 2,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τους ασθενείς με τη χαμηλότερη, στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα. Εκείνοι στη μέση (προ-διαβητική) ομάδα FBG είχαν 71% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους της χαμηλότερης ομάδας, αν και αυτό το αποτέλεσμα είχε μόνο οριακή στατιστική σημασία. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι άνδρες είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις γυναίκες. και ότι οι ασθενείς με υψηλότερες βαθμολογίες CRB65 (και επομένως χειρότερη πνευμονία) είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο θανάτου: εκείνοι με βαθμολογία 3-4 είχαν περισσότερες από 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους με βαθμολογία 0, ενώ για εκείνους με με σκορ 1-2 υπήρχε αυξημένος κίνδυνος 2,7 φορές.

Όταν εξετάζουμε μαζί τις βαθμολογίες FBG και CRB65, οι ασθενείς στην υψηλότερη ομάδα FBG είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τον χαμηλότερο, ανεξάρτητα από το εάν η βαθμολογία CRB65 ήταν μηδενική ή μεγαλύτερη, υπογραμμίζοντας περαιτέρω ότι το FBG αυξάνει ανεξάρτητα τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με COVID-19. Ωστόσο, ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου για την υψηλότερη ομάδα FBG ήταν χαμηλότερος σε ασθενείς με βαθμολογίες CRB65 άνω του μηδενός σε σύγκριση με εκείνους με βαθμολογία CRB65 μηδέν. Ο κίνδυνος επιπλοκών βρέθηκε επίσης να είναι 4 φορές υψηλότερος στην υψηλότερη ομάδα FBG σε σύγκριση με τη χαμηλότερη και 2,6 φορές υψηλότερος στη μέση (προ-διαβητική) ομάδα σε σύγκριση με τη χαμηλότερη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

Ανακαλύφθηκε γενετική σχέση μεταξύ διαβήτη και κινδύνου κατάγματος οστών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσδιορίστηκαν οι υποτύποι του προδιαβήτη

Με βάση τις βασικές μεταβολικές παραμέτρους όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το λίπος του ήπατος, την κατανομή του σωματικού λίπους, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και τον γενετικό κίνδυνο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν έξι υποτύπους του προδιαβήτη