Διαβήτης

Ανάπτυξη θεραπείας για παιδιά με διαβήτη τύπου 1 χωρίς ινσουλίνη

Ανάπτυξη θεραπείας για παιδιά με διαβήτη τύπου 1 χωρίς ινσουλίνη

Η Δρ Jane Buckner του Ινστιτούτου Ερευνών Benaroya στο Virginia Mason και ο Δρ David Rawlings στο Ινστιτούτο Παιδικής Έρευνας του Σιάτλ έκαναν μια κορυφαία έρευνα για την ανάπτυξη μιας μηχανικής θεραπείας Τ-κυττάρων για διαβήτη τύπου 1.

Για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, ο Δρ David Rawlings, διευθυντής του Κέντρου Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας του Ινστιτούτου Παιδικών Ερευνών του Σιάτλ, ονειρεύτηκε να αναπτύξει μια θεραπεία για παιδιά με διαβήτη τύπου 1 που δεν περιλαμβάνει ενέσεις ινσουλίνης, αλλά χρησιμοποιεί τα ανοσοκύτταρα ενός ατόμου για να θεραπεύσει την ασθένεια.

Τώρα, μια νέα έρευνα και μια νέα χρηματοδότηση φέρνει αυτό το όνειρο πιο κοντά στην πραγματικότητα και πλησιάζει στο άνοιγμα μιας πρώτης κλινικής δοκιμής σε άνθρωπο, μιας πειραματικής θεραπείας στο Seattle Children σε συνεργασία με το ερευνητικό Ινστιτούτο Benaroya Research Institute στο Virginia Mason (BRI) . “Αυτό που ξεκίνησε ως όνειρο είναι πλέον εφικτό”, δήλωσε ο Rawlings. «Ελπίζω ότι η έρευνά μας θα οδηγήσει σε μια νέα θεραπεία που θα απενεργοποιήσει την καταστροφική ανοσοαπόκριση που οδηγεί στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά».

Η ανισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος στον διαβήτη

Η έρευνα με επικεφαλής τον Rawlings, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του τμήματος ανοσολογίας στο Seattle Children και καθηγητής παιδιατρικής και ανοσολογίας στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, μαζί με τη συνερευνήτρια Dr. Jane Buckner, πρόεδρο του BRI, επικεντρώνεται στα T κύτταρα, τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τη νόσο του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στον διαβήτη τύπου 1, συγκεκριμένοι τύποι ανοσοκυττάρων που ονομάζονται τελεστικά Τ κύτταρα προσβάλλουν κατά λάθος κύτταρα νησάκια που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Η δουλειά αυτών των κυττάρων (νησάκια) είναι να ανιχνεύουν την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος και να ανταποκρίνονται απελευθερώνοντας ινσουλίνη. Η επίθεση συνεχίζεται επειδή άλλα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος, τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα (Treg), δεν λειτουργούν κανονικά.

“Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα απαιτεί ρυθμιστικά Τ κύτταρα για να εξισορροπήσει την επίθεση των τελεστικών Τ κυττάρων”, δήλωσε ο Rawlings. “Τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα λένε στα τελεστικά Τ κύτταρα να ηρεμήσουν και περιορίζουν τη βλάβη σε ιστούς όπως το πάγκρεας.”

Μόλις καταστραφούν από τα μη ελεγμένα τελεστικά Τ κύτταρα, τα κύτταρα δεν μπορούν να απελευθερώσουν ινσουλίνη. Τα επίπεδα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος αυξάνονται αμετάβλητα, προκαλώντας τα πρώιμα συμπτώματα του διαβήτη όπως συχνή ούρηση, άσβεστη δίψα, ακόρεστη πείνα και ακραία κόπωση.

Τα νέα τροποποιημένα Τ κύτταρα προσφέρουν έναν τρόπο αποκατάστασης της ισορροπίας στο πάγκρεας

Για να σταματήσει αυτή η επίθεση, το εργαστήριο της Rawlings επινόησε έναν τρόπο γενετικής μηχανικής των ασθενών που έχουν Τ κύτταρα, έτσι ώστε να λειτουργούν όπως το κανονικό Treg. Η ελπίδα είναι ότι όταν μεταφερθούν πίσω στον ασθενή, αυτά τα τροποποιημένα ή τροποποιημένα ρυθμιστικά Τ κύτταρα (edTreg) εισέρχονται στο πάγκρεας, όπου μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της υπερδραστήριας ανοσοαπόκρισης, διατηρώντας και προστατεύοντας τη λειτουργία των κυττάρων (νησίδια).

Πιο πρόσφατα, το Helmsley Charitable Trust απένειμε μια νέα επιχορήγηση 4 εκατομμυρίων δολαρίων στο Seattle Children και το BRI για να συνεχίσει την έρευνα για τον διαβήτη.

Η νέα χρηματοδότηση συνεχίζει να υπόσχεται έρευνα

Η επιχορήγηση βασίζεται σε 3 εκατομμύρια δολάρια προηγούμενης χρηματοδότησης από το Helmsley Charitable Trust και μια συνεχιζόμενη ερευνητική συνεργασία μεταξύ των δύο ερευνητικών προγραμμάτων. Σε αυτήν την επόμενη φάση, οι ομάδες θα εργαστούν για να βελτιώσουν τον υποδοχέα Τ-κυττάρων που χρησιμοποιείται για το edTreg και να βελτιώσουν τη διαδικασία κατασκευής που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του edTreg για κλινική χρήση.

“Η συνεργασία μας με το BRI συνδυάζει την ευρεία εμπειρία τους στην εύρεση και τον έλεγχο των υποδοχέων Τ-κυττάρων από διαβητικούς ασθενείς με τη νέα μας τεχνολογία για τη δημιουργία των Τ κυττάρων”, δήλωσε ο Rawlings.
Ο καλύτερος υποδοχέας Τ-κυττάρων θα κατευθύνει το edTreg στο πάγκρεας, θα ενεργοποιήσει την προστατευτική του δραστηριότητα και, ιδανικά, θα λειτουργήσει επίσης για τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με διαβήτη τύπου 1.
«Θέλουμε να εντοπίσουμε τους υποδοχείς Τ-κυττάρων που θα δημιουργήσουν το Treg, το οποίο θα κατασκευαστεί και θα προστατεύσει το πάγκρεας. Αυτός ο τύπος θεραπείας θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει η καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας για να επιβραδύνει την εξέλιξη και τελικά να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 1 “, δήλωσε ο Buckner του BRI.

Ένα όνειρο προσιτό

Ο Rawlings λέει ότι οι πρόσφατα χρηματοδοτούμενες μελέτες θα τους βοηθήσουν να καθορίσουν το τελικό προϊόν κυττάρων και τις βασικές πληροφορίες που απαιτούνται για τη δημιουργία κλινικής δοκιμής στον πρώτο ασθενή. Είναι αισιόδοξος ότι η τριετής επιχορήγηση θα τους δώσει την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις προκλινικές μελέτες και τον σχεδιασμό μελέτης που απαιτείται για να υποβάλουν μια Εξεταστική Νέα Φαρμακευτική Αίτηση στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για έγκριση για την έναρξη κλινικής δοκιμής φάσης 1 στο Seattle Children and BRI. “Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία που κανένα άλλο εργαστήριο στον κόσμο δεν επιδιώκει και έχει πιθανά σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις θεραπείες Treg που μελετώνται αλλού”, δήλωσε ο Rawlings.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αριθμός βημάτων ανά ημέρα που απαιτούνται για την πρόληψη του θανάτου στον διαβήτη

Σε διάστημα 9 ετών, 200 άτομα με προδιαβήτη και 138 με διαβήτη πέθαναν. Με βάση εκείνους που επέζησαν μετά από παρακολούθηση, το περπάτημα σχεδόν 10.000 βημάτων την ημέρα ήταν το καλύτερο για τη μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη.

Μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ κάτω των 25 kg/m2, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 2 έως 4 φορές υψηλότερος στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς

Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη - ή καλύτερα προδιαβήτη - λαμβάνουν έγκαιρα τρόπο ζωής και φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η μακροχρόνια επιπλοκή».

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Μαρία Διβάνη MD, PhD-Νεφρολόγος - Μ.Χ.Α «Ε.Πατσίδης» - Λάρισα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο πρόβλημα υγείας (εκτιμώμενος επιπολασμός παγκοσμίως: 11.7-15.1%) και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

ΣΕΙΒ : Nα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών

ΣΕΙΒ : Ο ΣΕΙΒ ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση ως προς τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα Υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022,βάσει των αναγκών των πασχόντων από ΣΔNα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών.

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προκληθεί από τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενδομήτρια έκθεση σε παχυσαρκία στη μητέρα και διαβήτη ή αυξημένους ελέγχους διαβήτη.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.

Αποτελεσματική η σωματική άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ρύποι που εισπνέονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών που εισπνέονται συνολικά από ένα άτομο, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο διαβήτη είναι παρόμοια ακόμη και σε διαφορετικά επίπεδα ρύπανσης.