ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ορμονοθεραπεία: Λειτουργεί σε ανθρώπους με χαμηλή λίμπιντο;

Ορμονοθεραπεία: Λειτουργεί σε ανθρώπους με χαμηλή λίμπιντο;

Ορμονοθεραπεία: Η ορμονοθεραπεία είναι ένα φάρμακο που περιέχει είτε μια μεμονωμένη ορμόνη είτε έναν συνδυασμό ορμονών

Η ορμονοθεραπεία είναι μια θεραπεία που περιέχει είτε μια μεμονωμένη ορμόνη είτε έναν συνδυασμό ορμονών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ατόμων που αντιμετωπίζουν ορμονική ανεπάρκεια. Συνήθως χορηγείται σε όσους αντιμετωπίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης, καθώς βοηθά στην αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας, της δυσφορίας κατά τη διάρκεια του σεξ, των εναλλαγών της διάθεσης, των νυχτερινών εφιδρώσεων και των εξάψεων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Χρησιμοποιείται επίσης ως θεραπεία για άτομα που εμφανίζουν χαμηλή λίμπιντο λόγω υπογοναδισμού.

Η χαμηλή λίμπιντο εξηγείται
Η χαμηλή λίμπιντο, ή χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, είναι μειωμένο ενδιαφέρον για σεξουαλική επιθυμία και σεξουαλικές δραστηριότητες. Αυτό είναι κοινό για άτομα όλων των ηλικιών, φύλων και σεξουαλικών προσανατολισμών, καθώς πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της επιθυμίας, όπως:

  • Θέματα ψυχικής υγείας. Στρες, κατάθλιψη, άγχος, τραύμα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κακή εικόνα σώματος και ντροπή και ενοχή γύρω από το σεξ.
  • Προβλήματα σχέσεων. Έλλειψη εμπιστοσύνης ή επικοινωνίας με έναν σύντροφο ή ο σύντροφος που νιώθει πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.
    ορμόνες. Χαμηλά επίπεδα ορμονών, ορμονικά φάρμακα όπως το χάπι ή ορμονικές αλλαγές από την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση και τη γήρανση.
  • Ασθένεια. Λοιμώξεις του κόλπου ή της πυέλου, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης, δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς και αρθρίτιδα.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Αντικαταθλιπτικά και χημειοθεραπεία.
  • Κατάχρηση ουσιών. Κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Είναι φυσιολογικό η σεξουαλική επιθυμία των ανθρώπων να αυξάνεται και να πέφτει κατά τη διάρκεια της ζωής τους και συχνά δεν απαιτείται ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, εάν μια πτώση της επιθυμίας διαρκεί για περισσότερους από έξι μήνες και προκαλεί σημαντική προσωπική δυσφορία, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια διαταραχή επιθυμίας. Υπάρχουν δύο τύποι διαταραχών επιθυμίας, η διαταραχή υποκινητικής σεξουαλικής επιθυμίας των ανδρών και η διαταραχή σεξουαλικού ενδιαφέροντος/διέγερσης των γυναικών.

Καθώς οι διαταραχές της επιθυμίας μπορεί να προέρχονται από διάφορες αιτίες, η θεραπεία προσαρμόζεται στο άτομο για την αντιμετώπιση των υποκείμενων παραγόντων. Τυπικά, η θεραπεία περιλαμβάνει ένα μείγμα ψυχοθεραπείας, στρατηγικών επικοινωνίας, τεχνικών ενσυνειδητότητας και βιολογικών παρεμβάσεων, όπως η αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να υποβληθούν σε θεραπεία με ορμονοθεραπεία.

Τι είναι η ορμονοθεραπεία;
Η ορμονοθεραπεία είναι μια μορφή φαρμακευτικής αγωγής που περιέχει μια μοναδική ορμόνη ή έναν συνδυασμό ορμονών για τη θεραπεία μιας ορμονικής ανεπάρκειας. Χρησιμοποιείται πιο συχνά για γυναίκες που αντιμετωπίζουν τις παρενέργειες της εμμηνόπαυσης, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων ορμονικών ελλείψεων σε όλα τα φύλα, όπως ο υπογοναδισμός.

Η ορμονοθεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης συνήθως αποτελείται από συνδυασμό οιστρογόνων και προγεσταγόνων. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν αφαιρέσει τη μήτρα τους μπορεί να υποβληθούν σε θεραπεία αποκλειστικά με οιστρογόνα. Η τεστοστερόνη χρησιμοποιείται συχνά όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του υπογοναδισμού σε άτομα με πέη. Η ορμονοθεραπεία μπορεί να ληφθεί με δισκία, ενέσεις, εμφυτεύματα, επιθέματα, τζελ και κολπικούς δακτυλίους, κρέμες και υπόθετα. Οι κολπικές θεραπείες περιέχουν χαμηλότερες δόσεις οιστρογόνων και ενέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων από άλλες ορμονικές θεραπείες.

Βοηθά η ορμονική θεραπεία με χαμηλή λίμπιντο;
Για τα άτομα με κόλπους, η ορμονοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας. Όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εμμηνόπαυσης, η ορμονική θεραπεία αντικαθιστά τα οιστρογόνα που χάνονται φυσικά κατά την εμμηνόπαυση. Αυτό βοηθά στην αποκατάσταση της λίμπιντο ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει άλλα κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένης της ξηρότητας του κόλπου, της δυσφορίας κατά τη διάρκεια του σεξ, των εναλλαγών της διάθεσης, των νυχτερινών εφιδρώσεων και των εξάψεων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Για τoυς άνδρες, η θεραπεία με τεστοστερόνη έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία για όσους εμφανίζουν χαμηλή λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία λόγω υπογοναδισμού. Οι περισσότερες ορμονικές θεραπείες που είναι διαθέσιμες σήμερα χρησιμοποιούνται ειδικά για τη θεραπεία των παρενεργειών της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, δύο νέες μελέτες έχουν σημειώσει κάποια επιτυχία χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη κισπεπτίνη για τη θεραπεία διαταραχών επιθυμίας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Αν και αυτές οι μελέτες ήταν μικρές, υποσχέθηκαν όντως αυξανόμενη σεξουαλική επιθυμία και θα μπορούσαν να προσφέρουν μια νέα μορφή θεραπείας για τη διαταραχή υποδραστήριας σεξουαλικής επιθυμίας των ανδρών και τη διαταραχή σεξουαλικού ενδιαφέροντος/διέγερσης των γυναικών στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να αυξήσετε την σεξουαλική σας επιθυμία;

Η παρακολούθηση περιεχομένου αυστηρά για ενηλίκους επηρεάζει τη λίμπιντο;

5 υπερτροφές που τονώνουν τη σεξουαλική υγεία της γυναίκας

4 προβλήματα υγείας που σκοτώνουν τη libido σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μην συνδυάζετε ποτέ αυτές τις τροφές με λεμόνι

Ανάμειξη λεμόνι: Το λεμόνι είναι ένα πολύ μοναδικό συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά στα νοικοκυριά. Χρησιμοποιείται σε γλυκιά σόδα λάιμ, κάρυ κοτόπουλου, γιουβαρλάκια και άλλα νόστιμα παρασκευάσματα.

Οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες από άλλες να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές

Ο συνηθέστερος λόγος που αναφέρθηκε για τη μη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές ήταν ο φόβος των παρενεργειών (25,6%). Άλλοι λόγοι ήταν η ανησυχία ότι το φάρμακο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, η έλλειψη ενημέρωσης για τις τοποθεσίες των δοκιμών, η δυσπιστία προς τους γιατρούς ή/και τις φαρμακευτικές εταιρείες και η ανησυχία για τη χρονική δέσμευση.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.