ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ο χρόνιος μυοσκελετικός πόνος μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Ο χρόνιος μυοσκελετικός πόνος μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Ο χρόνιος μυοσκελετικός πόνος είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, επηρεάζοντας περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και επηρεάζοντας τη γνωστική λειτουργία των ασθενών.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health, επιστήμονες από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν ότι τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιο μυοσκελετικό πόνο (CMP) μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κίνδυνο γήρανσης του εγκεφάλου. Ο χρόνιος μυοσκελετικός πόνος είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, επηρεάζοντας περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και επηρεάζοντας τη γνωστική λειτουργία των ασθενών.

Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι πλήρως κατανοητός, εμποδίζοντας έτσι τις προσπάθειες πρόληψης και θεραπείας, η έρευνα δείχνει ότι οι φλεγμονώδεις δείκτες που σχετίζονται με τη γήρανση του εγκεφάλου είναι υψηλότεροι σε ασθενείς με CMP, υποδηλώνοντας μια σχέση μεταξύ γήρανσης του εγκεφάλου και CMP. Υπό το φως αυτού του ευρήματος, ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Tu Yiheng από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σε συνεργασία με διεθνείς ειδικούς, διερεύνησαν τα προφίλ των προτύπων γήρανσης του εγκεφάλου και τους υποκείμενους μηχανισμούς σε διαφορετικούς τύπους χρόνιου μυοσκελετικού πόνου.

Η μελέτη τους υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ του χρόνιου πόνου στο γόνατο, ιδιαίτερα από την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος (ΚΟΑ) και της επιταχυνόμενης γήρανσης του εγκεφάλου. Χρησιμοποιώντας δομικά δεδομένα MRI από περισσότερα από 9.000 άτομα, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο ηλικίας εγκεφάλου για να συγκρίνουν την ηλικία του εγκεφάλου με τη χρονολογική ηλικία.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ΚΟΑ, τα οποία ταυτοποιήθηκαν τόσο από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και από πρόσθετα σύνολα δεδομένων αναπαραγωγής από την τοπική κοινότητα, παρουσίασαν ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου από τα υγιή άτομα. Επιπλέον, περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ανθρώπινη γνωστική λειτουργία, όπως ο ιππόκαμπος, βρέθηκαν ότι σχετίζονται με την επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου.

«Όχι μόνο αποκαλύψαμε την ιδιαιτερότητα της επιταχυνόμενης γήρανσης του εγκεφάλου σε ασθενείς με ΚΟΑ, αλλά κυρίως, παρείχαμε επίσης διαχρονικά στοιχεία που υποδηλώνουν την ικανότητα του δείκτη γήρανσης του εγκεφάλου μας να προβλέπει μελλοντική μείωση της μνήμης και αυξημένο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε ο καθηγητής Tu.

Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν το γενετικό τοπίο και αναγνώρισαν το γονίδιο SLC39A8 ως κοινό σύνδεσμο μεταξύ της ΚΟΑ και της επιταχυνόμενης γήρανσης του εγκεφάλου. Αυτό το γονίδιο, το οποίο εκφράζεται ιδιαίτερα σε μικρογλοιακά κύτταρα και αστροκύτταρα, υπογραμμίζει τον πιθανό ρόλο της φλεγμονής και της νευροανάπτυξης στα παρατηρούμενα φαινόμενα. Αυτή η μελέτη όχι μόνο παρέχει πειστικά στοιχεία για τις νευρογνωστικές επιπτώσεις, αλλά ανοίγει επίσης νέους δρόμους για στρατηγικές έγκαιρης ανίχνευσης και παρέμβασης που στοχεύουν σε παράγοντες κινδύνου άνοιας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κοιλιακή ημικρανία: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσεις

Με ποιον τρόπο βοηθάει το ζεστό νερό με τον πόνο στις αρθρώσεις;

Κάσιους: Πώς βοηθούν στη χαλάρωση των μυών και των νεύρων;

Πώς να θεραπεύσεις τα ευαίσθητα δόντια: 8 συμβουλές για να μην πονάνε ποτέ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το τέλειο εορταστικό δείπνο για τον σύντροφό σας;

Εορταστικό δείπνο: Η δημιουργία του τέλειου δείπνου γενεθλίων για το αγαπημένο σας πρόσωπο περιλαμβάνει προσεκτικό σχεδιασμό, προσοχή στη λεπτομέρεια και προσθέστε μια νότα εξατομίκευσης για να κάνετε την περίσταση πραγματικά ξεχωριστή.

Τι είναι το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου;

Το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου (SBS) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζονται από άτομα που περνούν χρόνο σε ένα συγκεκριμένο κτίριο ή κλειστό χώρο.

Τι είναι οι διαταραχές εξάλειψης και πώς αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία για διαταραχές εξάλειψης μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό συμπεριφορικών παρεμβάσεων, όπως εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, προγραμματισμένη τουαλέτα και θετική ενίσχυση, καθώς και ιατρικές παρεμβάσεις, όπως φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

  Η εκσπερμάτιση μειώνει συχνά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Έτσι, ενώ η σχέση μεταξύ της συχνότητας της εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητή και υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η συχνή εκσπερμάτιση (εντός λογικής) σίγουρα δεν θα βλάψει, πιθανώς κάνει καλό και επομένως θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής ενός άνδρα.