ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μελέτη για τη σχέση καρδιακών παλμών και πρόωρου θανάτου

Μελέτη για τη σχέση καρδιακών παλμών και πρόωρου θανάτου

Οι άνδρες με 75 bpm και άνω στην ηλικία των 50 ετών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες σε σύγκριση με εκείνους με ρυθμό 55 bpm ή λιγότερο. Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ υπό την καθοδήγηση του Salim Bary Barywani, του τμήματος μοριακής και κλινικής ιατρικής.

Φυσιολογικοί θεωρούνται οι παλμοί όταν κυμαίνονται σε 50-100 ανά λεπτό στη μέση ηλικία σύμφωνα με τους συγγραφείς της σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Open Heart του British Medical Journal. Ένας χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός γενικά υποδεικνύει καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και συνολική φυσική κατάσταση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 798 άνδρες που γεννήθηκαν το 1943. Οι άνδρες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο το 1993 σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, το άγχος και οποιοδήποτε οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Τους δόθηκε επίσης ιατρικός έλεγχος, ο οποίος περιελάμβανε τη μέτρηση του καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης.

Οι άνδρες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: Όσοι είχαν καρδιακό ρυθμό ηρεμίας 55 bpm ή λιγότερο, αυτοί που είχαν 56 έως 65 bpm, αυτοί με 66 έως 75 bpm και αυτοί που είχαν πάνω από 75 bpm. Ο καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης μετρήθηκε πάλι το 2003 και το 2014 για 654 και 536, αντίστοιχα, συμμετέχοντες, που ήταν ακόμα ζωντανοί και πρόθυμοι να συμμετάσχουν.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα άτομα με καρδιακό ρυθμό ηρεμίας 75 ετών ή άνω το 1993 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία μέσα σε 21 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που είχαν καρδιακό ρυθμό 55 bpm ή λιγότερο. Επίσης, έχοντας έναν σταθερό καρδιακό ρυθμό μεταξύ του 1993 και του 2003 -όταν οι άνδρες ήταν 50 έως 60 ετών- συσχετίστηκε με 44% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 11 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους των οποίων οι καρδιακοί ρυθμοί αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος.

Οι άνδρες των οποίων οι καρδιακοί ρυθμοί του 1993 ήταν πάνω από 55 bpm ήταν πιο πιθανό να είναι καπνιστές και να κάνουν καθιστική ζωή. Ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως υπέρταση ή παχυσαρκία. Οι ερευνητές τονίζουν ωστόσο ότι η μελέτη τους ήταν παρατηρητική και δεν μπορεί να αποδείξει την αιτία των θανάτων ή των καρδιακών περιστατικών. Περιέλαβε άνδρες ορισμένης ηλικίας και μπορεί να μην ισχύει για τον γενικό πληθυσμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσθέστε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή

1 στους 14 πολίτες των ΗΠΑ υποφέρουν από μακρά Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μοναδικό στην Ευρώπη μεταπτυχιακό πρόγραμμα από την ΩΡΛ κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Όλες αυτές οι παθήσεις απαιτούν διαχείριση από ειδικευμένους επιστήμονες με ειδικές γνώσεις. Τη δυνατότητα αυτή της εκπαίδευσης δίνει το μοναδικό στην Ευρώπη μεταπτυχιακό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από την Ωτορινολαρυγγική  ΩΡΛ κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες κάθε πρήξιμο στους αδένες θα πρέπει να μας οδηγήσει στον γιατρό. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου λειτουργεί ειδικό ιατρείο σιελονδοσκοπήσεων.