ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ξηρά μάτια: Αποτελεσματικές στρατηγικές για ανακούφιση τη νύχτα από τα ξηρά μάτια

Ξηρά μάτια: Αποτελεσματικές στρατηγικές για ανακούφιση τη νύχτα από τα ξηρά μάτια

Ξηρά μάτια: Η πάθηση, που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως αίσθημα καύσου, κνησμός και θολή όραση, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής κάποιου.

Η ξηροφθαλμία μπορεί να είναι ένα επίμονο και ενοχλητικό πρόβλημα, ειδικά τις νυχτερινές ώρες. Η πάθηση, που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως αίσθημα καύσου, κνησμός και θολή όραση, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής κάποιου. Εάν αντιμετωπίζετε τη νυχτερινή ξηροφθαλμία, ακολουθούν μερικές αποτελεσματικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε την ενόχληση και να προωθήσετε την καλύτερη υγεία των ματιών. Η νυχτερινή ξηροφθαλμία, που προκαλεί ενόχληση όπως κάψιμο και θολή όραση, επηρεάζει περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους στο δακρυϊκό φιλμ των ΗΠΑ, που αποτελείται από λιπαρά έλαια, υδατικό υγρό και βλέννα, προστατεύει και λιπαίνει τα μάτια. Η ξηροφθαλμία μπορεί να προκληθεί από μειωμένη παραγωγή δακρύων, κακή ποιότητα δακρύων ή ταχεία εξάτμιση δακρύων.

Συνήθεις αιτίες νυχτερινής ξηροφθαλμίας

 • Τα περισσότερα άτομα άνω των 65 ετών εμφανίζουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Οι ορμονικές αλλαγές από την εγκυμοσύνη, την αντισύλληψη ή την εμμηνόπαυση μπορεί να εμποδίσουν την παραγωγή δακρύων.
 • Καταστάσεις όπως το σύνδρομο Sj Gren, το γλαύκωμα, ο διαβήτης και τα προβλήματα θυρεοειδούς μπορεί να συμβάλλουν στην ξηροφθαλμία.
 • Νυχτερινός Λαγοφθάλμος: Η αποτυχία πλήρους κλεισίματος των βλεφάρων τη νύχτα αποτρέπει τη δημιουργία σφράγισης που διατηρεί την υγρασία.
 • Ορισμένα αντιισταμινικά και αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία.
 • Ο χρόνος στην οθόνη και η καταπόνηση των ματιών μπορεί επίσης να είναι ο λόγος. Ο μειωμένος ρυθμός αναλαμπής κατά τη διάρκεια παρατεταμένης χρήσης της οθόνης οδηγεί σε καταπόνηση και ξηρότητα των ματιών.
 • Η χρήση φακών επαφής μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία. Η παρατεταμένη φθορά επιδεινώνει την ξηροφθαλμία, ειδικά τη νύχτα.
 • Οι ανεπάρκειες βιταμινών, η έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, οι βιταμίνες Α, D και Β12 μπορεί να οδηγήσουν σε ξηροφθαλμία.

Αποτελεσματικές θεραπείες για τη νυχτερινή ξηροφθαλμία

 1. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Ζητήστε επαγγελματική συμβουλή για προσαρμοσμένα σχέδια θεραπείας.
 2. Τα τεχνητά δάκρυα μπορούν να βοηθήσουν. Κοινή θεραπεία πρώτης γραμμής για την ενυδάτωση των ματιών.
 3. Η αλοιφή ή τα τζελ τεχνητών δακρύων μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Παρέχετε παρατεταμένη ανακούφιση αλλά μπορεί να προκαλέσει προσωρινή θολή όραση.
 4. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνταγογραφούμενα φάρμακα. 
 5. Βούλωμα δακρυϊκών αγωγών. Η απόφραξη των δακρυϊκών αγωγών μπορεί να διατηρήσει τις φυσικές ρήξεις εάν η παροχέτευση είναι πολύ γρήγορη.
 6. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για χαλαρά βλέφαρα που προκαλούν υπερβολική παροχέτευση δακρύων.

Φυσικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής

 • Αποφύγετε τα ερεθιστικά – Φοράτε γυαλιά ηλίου σε εξωτερικούς χώρους για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τον καπνό, τον άνεμο και τον ξηρό αέρα.
 • Χρήση υγραντήρα- Προσθέστε υγρασία στον αέρα του υπνοδωματίου για να ανακουφίσετε τη νυχτερινή ξηροφθαλμία.
 • Μειώστε το χρόνο οθόνης – Τα συχνά διαλείμματα, το αναβοσβήσιμο και η τοποθέτηση της οθόνης κάτω από το επίπεδο των ματιών μπορεί να σας βοηθήσουν.
 • Ρύθμιση γυαλιών- Αλλάξτε από τις επαφές σε γυαλιά για να μειώσετε τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας.
 • Μείνετε ενυδατωμένοι – Η σωστή ενυδάτωση υποστηρίζει τη συνολική σωματική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της δακρυϊκής μεμβράνης.
 • Καθαρισμός βλεφάρων-Καθαρίστε τα βλέφαρα με ένα απαλό καθαριστικό ή ζεστό πανί για να προάγετε την υγεία των ματιών.
 • Πρόσληψη θρεπτικών συστατικών-Διασφαλίστε επαρκείς βιταμίνες A, D και B12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. εξετάστε τα συμπληρώματα.
 • Θεραπεία βελονισμού- Μερικά άτομα βρίσκουν ανακούφιση από τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας μέσω του βελονισμού.

Αντιμετωπίζοντας τις αιτίες και διερευνώντας διάφορες θεραπείες, τα άτομα που αντιμετωπίζουν ξηροφθαλμία τη νύχτα μπορούν να βρουν εξατομικευμένες λύσεις για βελτιωμένη υγεία και άνεση των ματιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι κινήσεις ματιών αποκωδικοποιούνται από τους ήχους που παράγουν στο αυτί

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα μάτια σας από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ο χρόνος οθόνης μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών

Ποιες τροφές προάγουν την υγεία των ματιών σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες περιλαμβάνουν την κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και έλλειψη φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το χρόνιο στρες.

Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Προορίζεται για ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω που λαμβάνουν θεραπεία για ένα μέτριο ή σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαβιβάζονται εντός 4 εβδομάδων στον συνταγογραφούντα ψυχίατρο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση στον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης.

Προσωρινή επένδυση εντέρου μειώνει το βάρος

Ο Ενδοφραγμός δεν είναι προς το παρόν εγκεκριμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναμένει το σήμα CE του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, το οποίο ο κατασκευαστής ελπίζει ότι θα του δοθεί αυτό το καλοκαίρι. Η άδεια θα αφορά ασθενείς με ΔΜΣ 35-50 kg/m2.

Το υποκατάσταο αλατιού μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο

Δεδομένων των υψηλών ποσοστών μη τήρησης των αντιϋπερτασικών φαρμάκων, απαιτούνται μη φαρμακολογικά μέτρα για τη βελτίωση του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, πρόσθεσαν.

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν ουρές;

Τα ανθρώπινα έμβρυα έχουν ουρά κατά την ανάπτυξή τους στη μήτρα. Ωστόσο, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και εξελίσσεται, αυτή η δομή που μοιάζει με ουρά συνήθως υποχωρεί και απορροφάται