ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πονοκέφαλος: Πώς ο πονοκέφαλος μπορεί να συνδυάζεται με την ξηροφθαλμία;

Πονοκέφαλος: Πώς ο πονοκέφαλος μπορεί να συνδυάζεται με την ξηροφθαλμία;

Πονοκέφαλος: Η μελέτη μας δείχνει ότι ο πονοκέφαλος αυξάνει τον κίνδυνο ξηροφθαλμίας (DED), ειδικά σε ασθενείς με ημικρανία.

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ξηροφθαλμία (DED), σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 19 Οκτωβρίου στο Annals of Medicine.

Πώς οι πονοκέφαλοι επηρεάζουν τα μάτια;

Ο Shuyi Liu, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Dalian στην Κίνα, και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια συστηματική έρευνα βιβλιογραφίας για να εντοπίσουν μελέτες που αξιολογούσαν εάν ο πονοκέφαλος σχετίζεται με τον κίνδυνο για DED.

Με βάση 11 συμπεριλαμβανόμενες μελέτες (3,6 εκατομμύρια άτομα), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πονοκέφαλος όλων των αιτιών συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο για DED (αναλογία πιθανοτήτων, 1,586). Σε όλους τους τύπους κεφαλαλγίας, η ημικρανία (αναλογία πιθανοτήτων, 1.503), η ένταση (αναλογία πιθανοτήτων, 1.610) και οι αθροιστικές κεφαλαλγίες (αναλογία πιθανοτήτων, 2.120) συνδέθηκαν όλα με υψηλότερο κίνδυνο για DED. Σε σύγκριση με τις συγχρονικές μελέτες και τις μελέτες κοόρτης, ο κίνδυνος για DED βρέθηκε να είναι ελαφρώς υψηλότερος σε μελέτες περιπτώσεων ελέγχου (αναλογίες πιθανοτήτων, 1.600 και 1.440, αντίστοιχα, έναντι 1.707). Ο πονοκέφαλος όλων των αιτιών στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Ωκεανία συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο για DED.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι ο πονοκέφαλος αυξάνει τον κίνδυνο DED, ειδικά σε ασθενείς με ημικρανία. Ωστόσο, απαιτούνται ακόμη περισσότερες σχετικές μελέτες για τον εντοπισμό της ακριβούς παθοφυσιολογικής διαδικασίας πίσω από αυτό το κλινικό φαινόμενο”, γράφουν οι συγγραφείς. «Τα ευρήματα της μελέτης μας μπορεί να είναι σημαντικά για την πρόληψη και τη θεραπεία της DED».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δείτε τα σημαντικότερα προβλήματα της όρασης

Μπορεί η άσκηση να προκαλέσει κρίσεις ημικρανίας;

Πονοκέφαλος: Πόσοι τύποι υπάρχουν και τι τους προκαλεί;

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ασυνήθιστα συμπτώματα μιας ασθενούς καρδιάς

Καρδιακή ανεπάρκεια: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για την υγεία στην Ελλάδα, με έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που ρίχνουν φως στον επιπολασμό, τους παράγοντες κινδύνου και τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων.

Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για την υγεία σας

Αβοκάντο και ντομάτες: Είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Περιέχει μια πληθώρα ευεργετικών βιταμινών, μετάλλων, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών, που συμβάλλουν σε διάφορες πτυχές της υγείας μας.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς επηρεάζονται οι συγκοινωνίες την ημέρα της απεργίας;

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.