ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός- Γ. Κασσιώτης: Πρωτοστατεί σε έρευνα για την ανοσία έναντι του νέου ιού

Κορωνοϊός- Γ. Κασσιώτης: Πρωτοστατεί σε έρευνα για την ανοσία έναντι του νέου ιού

Κορωνοϊός- Γ. Κασσιώτης: Πρωτοστατεί σε έρευνα για την ανοσία έναντι του νέου ιού. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αντισώματα που αντιδρούν στο νέο κορωνοϊό σε δείγματα αίματος που δωρίστηκαν πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν τουλάχιστον έναν βαθμό προϋπάρχουσας ανοσίας έναντι του νέου ιού. Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων COVID-19 αυξάνεται σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Όμως, δεν είναι όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με το SARS-CoV-2, το νέο coronavirus, που αναπτύσσουν το COVID-19.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Francis Crick Institute, στο Λονδίνο, μαζί με συναδέλφους του University College London, και οι δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεχομένως έχουν μια ιδέα στο γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να καταπολεμήσουν μια λοίμωξη SARS-CoV-2 καλύτερα από άλλους . Το έργο τους εμφανίστηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science.  Οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον τύπο δοκιμής για να διαπιστώσουν εάν ένα άτομο έχει αντισώματα αφού είχε COVID-19, το οποίο αποτελεί βασική πληροφορία για όσους προσπαθούν να εξακριβώσουν πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η ανοσία μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2. Στο πλαίσιο της εργασίας τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα ορού που παρέχονται από άτομα που δεν είχαν COVID-19. Προς έκπληξή τους, βρήκαν αντισώματα που αντέδρασαν στο SARS-CoV-2 σε μερικά από τα δείγματα.

Στην έρευνα τους, οι ερευνητές περιγράφουν μια επιστημονική θεωρία ότι η έκθεση σε οποιονδήποτε από τους κοινούς ανθρώπινους κορωνοιούς, που μπορεί να προκαλέσει το κοινό κρυολόγημα, μπορεί να οδηγήσει σε ανοσία έναντι των άλλων κοινών ανθρώπινων κορωνοϊών. Το αναφέρουν ως ανοσοαντιδραστικότητα. Υπάρχουν 4 εποχιακοί κοινοί ανθρώπινοι κορωνοιοί, όλοι τους ως επί το πλείστον προκαλούν ήπια ασθένεια. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχει μολυνθεί με τουλάχιστον έναν από αυτούς τους ιούς. Οι κορωνοιοί χρησιμοποιούν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται spike protein για να προσκολληθούν και να μολύνουν τα κύτταρα ξενιστές. Ο καθηγητής Γεώργιος Κασσιώτης, ανώτερος συγγραφέας της νέας μελέτης και αρχηγός της ομάδας του Ρετροϊικού Ανοσολογικού Εργαστηρίου στο Francis Crick Institute, εξηγεί πώς τα αντισώματα που αναγνωρίζουν ένα μέρος της πρωτεΐνης ακίδων μπορούν να παρέχουν ανοσοποιητική διασταυρούμενη αντιδραστικότητα.

Η ακίδα αυτού του κορωνοιού αποτελείται από δύο μέρη, ή υπομονάδες, που εκτελούν διαφορετικές εργασίες. Η υπομονάδα S1 επιτρέπει στον ιό να κολλάει στα κύτταρα και είναι σχετικά διαφορετική μεταξύ των ιών κορονοιών, ενώ η υπομονάδα S2 αφήνει τον ιό σε κύτταρα και είναι πιο παρόμοια μεταξύ αυτών των ιών », λέει. «Η δουλειά μας δείχνει ότι η υπομονάδα S2 είναι αρκετά παρόμοια μεταξύ των κορονοιών του κρυολογήματος και του SARS-CoV-2, ώστε ορισμένα αντισώματα να λειτουργούν ενάντια και στα δύο. Στη μελέτη τους, ο καθηγητής Κασσιώτης και οι συνεργάτες του καθόρισαν τα επίπεδα των αντισωμάτων που αντιδρούν σε πολλές συλλογές δειγμάτων, τα περισσότερα από τα οποία είχαν δοθεί πριν από την εμφάνιση του ιού SARS-CoV-2.

Σε μια ομάδα 50 δειγμάτων αίματος από εγκύους από τον Μάιο του 2018, η ομάδα διαπίστωσε ότι το 10% είχε αντισώματα σταυρωτής αντίδρασης. Σε μια ξεχωριστή ομάδα 101 δειγμάτων από τον Μάιο του 2019, τρία είχαν αυτά τα αντισώματα. Σε ένα περαιτέρω πείραμα, η ομάδα ανέλυσε 13 επιπλέον δείγματα από ενήλικες που πρόσφατα είχαν λοίμωξη με κοινό ιό κρυολογήματος. Από αυτά, μόνο 1 δείγμα είχε αντισώματα διασταυρούμενης αντίδρασης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα θωρακιστείτε από τα fake news στον κυβερνοχώρο το 2021

Το εμβόλιο δύναται να περιορίσει στο μισό τη μετάδοση υποστηρίζει ερευνητής

Κορωνοϊός: Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» σήμερα

Σοκ αυξήθηκαν οι θάνατοι 71 νέοι από κορωνοϊό σήμερα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή και την ανοσία που παρέχει

Μια προκαταρκτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική φαίνεται να δείχνει ότι όσοι έχουν μολυνθεί από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού, έχουν καλύτερη ανοσία απέναντι στις άλλες μεταλλάξεις.

Δείτε ποια είναι τα πέντε είδη τσαγιού για να καίτε λίπος χωρίς δίαιτα και γυμναστική

Λευκό τσάι: Διασπά το συσσωρευμένο λίπος και εμποδίζει τον σχηματισμό νέων λιποκυττάρων. Περιέχει επίσης κατεχίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες που πυροδοτούν την απελευθέρωση του λίπους από τα κύτταρα και ενισχύουν τον ρυθμό με τον οποίο το συκώτι μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια.

Έρευνα για την αναγκαιότητα του δεύτερου εμβολιασμού

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρέχουν πιθανή ελπίδα ότι ορισμένα άτομα ενδέχεται να είναι σε θέση να εγκαταλείψουν έναν δεύτερο εμβολιασμό, ο οποίος θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις στρατηγικές διανομής εμβολίων - τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτοματοποιημένη πλατφόρμα αλληλουχίας επόμενης γενιάς στη μάχη κατά της covid-19 αλλά και άλλων λοιμώξεων

Η πλατφόρμα είναι επίσης οικονομικά αποδοτική. Η μελέτη σημειώνει ότι κοστίζει περίπου 8 $ USD ανά δοκιμή, όταν εκτελείται σε χιλιάδες δείγματα ταυτόχρονα, καθώς το κόστος ανά δείγμα μειώνεται λόγω κλιμακούμενων οικονομικών.

Αποτελεσματικότερη πρόβλεψη των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη για τους νέους

Καρδιακές παθήσεις και διαβήτης: Ο τύπος χοληστερόλης που παράγεται καθώς καταναλώνουμε τρόφιμα είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία από την πιο συχνά δοκιμασμένη "κακή" χοληστερόλη, σύμφωνα με μελέτες.

Ξεπερνώντας το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Εάν βιώνετε άγχος σεξουαλικής επίδοσης, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν ειδικό, με τον οποίον θα νιώθετε αρκετά άνετοι να συζητήσετε για τη σεξουαλική σας ζωή. Εφόσον βεβαιωθείτε πως αιτία του άγχους που βιώνετε σχετικά με το σεξ δεν είναι κάποιο ορισμένο ιατρικό ζήτημα, μπορείτε να δοκιμάστε τις ακόλουθες προσεγγίσεις που έχουμε συλλέξει για εσάς για να σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στην υγιή και απολαυστική ζωή του έρωτα.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου βελτιώνουν την ψυχολογική μας κατάσταση στο lockdown

Lockdown: Τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων (74%) στην έρευνα δήλωσαν ότι τα φυτά στο σπίτι τους βοήθησαν να νιώσουν καλύτερα, όσο καιρό ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούσαν να βγουν έξω ελεύθερα για να πάνε σε ανοικτούς χώρους και στη φύση.

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Αιτίες που συντελούν στο φαινόμενο

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Το σεξ υποτίθεται πως είναι μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά είναι δύσκολο να το απολαύσετε αν ανησυχείτε συνεχώς για το πόσο καλά κάνετε έρωτα. Εάν θέλετε να επαναφέρετε την ζωντάνια στην ερωτική σας ζωή, μάθετε γιατί μπορεί να βιώνετε άγχος σεξουαλικής επίδοσης και αναζητήστε συμβουλές για να χαλαρώσετε.